Het forum van Ouders.nl is een online community waar iedereen respectvol met elkaar omgaat. Het forum is er voor ouders met vragen over opvoeding, ouderschap, ontwikkeling, gezondheid, school en alle andere dingen die je als ouder tegenkomt in het leven.
20 februari 2009 door Frea Kruisinga
Volgens de dokter had onze dochter van 4 weken een longontsteking opgelopen. Daarvoor heeft ze gedurende 7 dagen een antibioticakuur gehad. Achteraf bleek het echter niet om een longontsteking te gaan maar om een verkoudheidsvirus.
Welke gevolgen heeft de antibiotica voor onze dochter daar ze geen longontsteking had? Nu is haar ontlasting erg slijmerig en geel!
U hoeft zich geen zorgen te maken; antibiotica kunnen geen kwaad. Ook niet als ze ten onrechte zijn voorgeschreven.
Bekende bijwerkingen zijn:
Dat zijn allemaal tijdelijke bijwerkingen. Dus als de kuur ten einde is, stoppen de bijwerkingen.
U vertelde dat de poep van uw dochter anders is geworden. Dat valt onder de (tijdelijke) maagdarmprobleem die ik hierboven noemde. Antibiotica doden bacteriën. Maar niet alleen de bacteriën die het probleem veroorzaken worden om zeep geholpen, ook de 'goede' bacteriën die thuishoren in het maagdarmkanaal. Als die goede bacteriën doodgaan, kan dat leiden tot dunne en afwijkende ontlasting, wat nog even na het stoppen van de antibiotica kan aanhouden.
Schadelijke gevolgen (op langere termijn) van antibiotica zijn nog nooit gemeld. Ook niet als de antibiotica ten onrechte waren voorgeschreven. Wat je wel ziet, is dat er bepaalde aandoeningen zijn waarbij in het verleden vaker antibiotica zijn gebruikt. Maar dat is alleen maar een volgtijdelijke relatie (eerst dit, dan dat) en geen oorzakelijke relatie (eerst dit en daardoor dat). Je kunt dus nooit zeggen dat antibiotica die aandoeningen veroorzaakt hebben.
Het enige wat echt belangrijk is, is dat antibioticakuren altijd afgemaakt moeten worden. Doe je dat niet, dan kunnen bacteriën resistent worden tegen antibiotica, omdat de sterksten blijven leven.
Tenslotte nog een opmerking over de antibiotica die in uw geval ten onrechte waren voorgeschreven. Zoiets kun je nooit voorkomen. Want luchtweginfecties (inclusief longontstekingen) kunnen zowel door bacteriën als door virussen veroorzaakt worden, en het verschil is moeilijk te zien. Bij zieke kinderen van deze leeftijd zal een arts dan het zekere voor het onzekere nemen, en gewoon antibiotica voorschrijven, ook al is dat misschien ten onrechte. Zoals gezegd kan dat geen kwaad.
is werkzaam als algemeen kinderarts in het Emma Kinderziekenhuis (AMC Amsterdam). Zij is tevens oprichter en coördinator van de Emma Infotheek, het informatiecentrum van het Emma Kinderziekenhuis.