Het forum van Ouders.nl is een online community waar iedereen respectvol met elkaar omgaat. Het forum is er voor ouders met vragen over opvoeding, ouderschap, ontwikkeling, gezondheid, school en alle andere dingen die je als ouder tegenkomt in het leven.
28 november 2008 door Frea Kruisinga
Onze dochter (13 mnd) zit midden in het 'tanden komen door'-drama. Vooral 's nachts heeft ze er regelmatig last van. Tijdens een vorige ziekteperiode gebruikten we baby-ibuprofen. Dat geven we haar nu soms ook als ze zo'n last van die tanden heeft.
Nu las ik laatst dat dit middel slecht kan zijn voor de lever. Klopt dat? Volgens de verpakking is dit middel in baby-dosering vrij onschuldig. Maar is dat wel zo?
Alle medicijnen hebben bijwerkingen, dus ook baby-ibuprofen. Daarvan is bekend dat het onder andere maagdarmproblemen, allergische reacties, nierproblemen en bloedingen kan geven; vaak bij langdurig gebruik maar dat hoeft niet.
De eerste keus voor pijnstilling op deze leeftijd is toch paracetamol. Daar zijn ook bijwerkingen bij beschreven, zoals overgevoeligheidsreacties en leverproblemen, maar bij gewoon kortdurend gebruik zie je in de praktijk eigenlijk nooit problemen.
Graag wil ik van deze gelegenheid gebruik maken om iets meer te vertellen over het doorkomen van tanden en kiezen. Overigens begint dat meestal met 6 maanden, maar dat is een gemiddelde. Een vertraging in het doorkomen van de tanden mag tot 12 maanden duren. Als het kind verder gezond is, is er niets aan de hand. (Ik noemde dit even vanwege de leeftijd van uw kind, namelijk 13 maanden. Overigens kan het natuurlijk ook zijn dat uw kind al tanden had, en dat het nu om de tweede snijtanden gaat.)
Sommige kinderen hebben helemaal geen last van het doorkomen van tanden en kiezen, terwijl andere er juist wel veel last van hebben. Verschijnselen kunnen dan zijn:
Wanneer je aan het tandvlees voelt, kan er een harde ribbel of bobbel te voelen zijn. En als je ernaar kijkt, ziet het tandvlees er vaak wat bleek uit, voordat de tand daadwerkelijk doorkomt. Het tandvlees kan echter ook rood en opgezet zijn.
Vaak lukt het om met eenvoudige middelen de pijn te verlichten. Er zijn allerlei middeltjes te koop die op het tandvlees gesmeerd kunnen worden, maar gewoon met je vinger over het tandvlees wrijven helpt soms ook. Het belangrijkste is echter om er te zijn voor je baby, en hem te troosten.
Een baby met doorkomende tanden heeft vaak behoefte om op iets te kauwen, bijvoorbeeld een bijtring. Sommige ouders hebben goede ervaringen met plastic bijtringen die gevuld zijn met water dat je kunt laten bevriezen. De kou van het ijs werkt dan wat verdovend.
Helpt dat allemaal niet, dan kan er pijnstilling worden gegeven. Zoals gezegd: bij voorkeur paracetamol.
is werkzaam als algemeen kinderarts in het Emma Kinderziekenhuis (AMC Amsterdam). Zij is tevens oprichter en coördinator van de Emma Infotheek, het informatiecentrum van het Emma Kinderziekenhuis.