Het forum van Ouders.nl is een online community waar iedereen respectvol met elkaar omgaat. Het forum is er voor ouders met vragen over opvoeding, ouderschap, ontwikkeling, gezondheid, school en alle andere dingen die je als ouder tegenkomt in het leven.
18 december 2003 door Lissy de Ridder
Mijn zoontje van 3½ jaar heeft al een jaar flink vergrote amandelen. Ze zijn niet ontstoken en hij lijkt er geen last van te hebben (ten minste niet met slikken).
Ik weet dat amandelen een functie hebben in de afweer van een kind en dat er niks aan gedaan wordt zolang ze niet ontstoken zijn. Maar wat is de reden dat ze al zo lang vergroot zijn?
Er is geen specifieke oorzaak voor het feit dat de keelamandelen van uw kind zo groot zijn.
Als je kinderen met elkaar vergelijkt, blijkt er er een behoorlijke variatie in de grootte van amandelen te zijn. Bij het ene kind zijn ze veel groter dan bij het andere. Er kan zelfs sprake zijn van zogeheten kissing tonsils, oftewel amandelen die zo groot zijn dat ze tegen elkaar aanliggen. Ook dát is een geval van 'normale variatie'.
Zoals u zelf al aangeeft, hebben de amandelen (in tegenstelling tot wat vroeger gedacht werd) wel degelijk een functie. Ze spelen inderdaad een rol in de afweer.
Zolang er geen sprake is van mechanische obstructie (slikklachten doordat de amandelen letterlijk in de weg zitten) of steeds terugkerende lelijke keelontstekingen, is er geen reden de amandelen te verwijderen.
En bedenk dat uw kind steeds groter wordt, terwijl de amandelen juist kleiner zullen worden.
is kinderarts in het Sophia Kinderziekenhuis (Erasmus MC Rotterdam).