Herstellen na je keizersnede: do's en don'ts voor een sneller herstel

Of je keizersnede nu gepland was of een spoedoperatie, één ding is zeker: je lichaam heeft een flinke buikoperatie ondergaan en heeft tijd nodig om te herstellen. En dat herstel gaat verder dan alleen het genezen van je litteken.

Wat gebeurt er in je lichaam na een keizersnede? Hoe ondersteun je jezelf op de beste manier? En wat kun je beter laten? Hier lees je alles over je herstel na een keizersnede, inclusief praktische tips die je niet overal tegenkomt.

Wat gebeurt er in je lichaam na een keizersnede?

Een keizersnede is niet alleen een incisie in je buik. Je lichaam doorloopt verschillende herstelprocessen tegelijk na deze buikoperatie.

1. Je baarmoeder krimpt en herstelt van de operatie

Na de geboorte begint je baarmoeder direct met samentrekken om weer terug te keren naar zijn normale formaat. Dit kan naweeën veroorzaken, vooral als je borstvoeding geeft. Na een keizersnede duurt het gemiddeld zes weken voordat je baarmoeder volledig hersteld is.

Wat helpt? Warmte kan verlichting geven, zoals een warmtekussen op je buik.

2. Je buikspieren zijn verzwakt en moeten opnieuw opgebouwd worden

Tijdens de operatie worden je buikspieren opzij geschoven om bij je baby te komen. Dit kan ervoor zorgen dat je core minder sterk aanvoelt en dat opstaan of bewegen meer inspanning kost.

Wat helpt? Begin niet met buikspieroefeningen, maar focus eerst op lichte beweging en een goede houding. Een postpartum fysiotherapeut kan je helpen met gerichte herstel-oefeningen.

3. Je darmen moeten weer op gang komen

Door de narcose en operatie werken je darmen tijdelijk trager. Dit kan zorgen voor een opgeblazen gevoel, gasvorming en obstipatie.

Wat helpt? Drink voldoende water, eet vezelrijk en zorg voor beweging, al is het maar een paar kleine stapjes per uur.

4. Je hormonen schommelen enorm

Na de bevalling daalt je progesteron- en oestrogeenspiegel drastisch. Dit kan invloed hebben op je humeur, slaap én energieniveau.

Wat helpt? Zorg voor voldoende rust en eet voedingrijk aan gezonde vetten, zoals avocado, noten en vette vis, om je hormoonbalans te ondersteunen.

De beste tips voor een soepel herstel na een keizersnede

De keuzes die je maakt in de weken na je keizersnede, hebben echt invloed op je herstel en met name hoe snel dit verloopt. 

1. Neem de eerste dagen echt rust

De eerste dagen na de keizersnede zijn cruciaal voor je herstel. Lig zoveel mogelijk plat en sta alleen op wanneer nodig. Dit helpt om de druk op je litteken en buikspieren te minimaliseren en bevordert de genezing.

Extra tip: Gebruik een voedingskussen of opgerolde handdoek onder je knieën om comfortabel te liggen.

2. Sta slim op uit bed

Recht overeind komen is geen goed idee. Draai eerst op je zij, duw jezelf omhoog met je armen en laat je benen als laatste volgen. Dit voorkomt druk op je buik en hechtingen.

3. Bescherm je litteken bij hoesten, niezen en lachen

Je buikspieren zijn nog zwak, en een onverwachte nies kan behoorlijk pijnlijk zijn. Houd een hard kussen of opgerolde handdoek tegen je buik als je moet hoesten of niezen, om de druk op je hechtingen te verminderen.

4. Draag de juiste kleding

Strakke broeken of lage onderbroeken kunnen irriteren. Kies voor losse, zachte en ademende kleding. Kies voor hoge onderbroeken die je litteken niet belasten.

5. Koel je litteken tegen jeuk en trekkend gevoel

Na een paar dagen kan je litteken beginnen te trekken en jeuken. Een coldpack uit de koelkast (niet vriezer) helpt om ongemak te verminderen en zwelling tegen te gaan.

6. Zorg voor vezelrijke voeding en voldoende hydratatie

Door de operatie kunnen je darmen van slag zijn. Drink veel water en eet vezelrijk om obstipatie te voorkomen.

Extra tip: Eet iets lichts vlak voordat je gaat slapen. Dit helpt je darmen ‘s nachts rustig te blijven werken.

7. Voorkom verklevingen met zachte massage

Je litteken geneest van buiten, maar ook van binnen. Door littekenmassage, zodra de wond volledig gesloten is, kun je verklevingen en stug littekenweefsel verminderen.

Hoe? Gebruik een natuurlijke olie of shea butter en masseer zachtjes met ronde bewegingen over je litteken.

8. Accepteer hulp en vraag erom

Je hoeft niet alles zelf te doen. Laat anderen helpen met koken, wassen of boodschappen. Jij bent aan het herstellen en je lichaam verdient rust.

Geef jezelf de beste zorg

Een keizersnede is een flinke operatie en je herstel vraagt om aandacht en ondersteuning. Wil je het jezelf makkelijker maken? De Keizersnede Postpartumbox bevat alles wat je nodig hebt om je herstel comfortabeler te maken in de eerste weken na je bevalling.

Wat zit erin?

  • Peri bottle voor extra hygiëne zonder gedoe én pijnvrij plassen als je een katheter hebt gehad
  • Coldpacks voor directe verlichting aan je trekkende en jeukende litteken
  • Poepzaadjes voor een makkelijke stoelgang, zonder angst of pijn
  • Shea butter voor soepel littekenherstel, 100% natuurlijke boter om mee te masseren
  • Kraamverband en maandverband zonder plastic, voor een ademend herstel
  • SUPS vitamines om je herstel te ondersteunen van binnenuit, en om meer energie te ervaren
  • Postpartum magazine vol tips van experts over je keizersnede en het herstellen ervan

Door je lichaam de juiste zorg te geven, kun je je sneller beter voelen en meer genieten van de eerste tijd met je baby. Bekijk de Keizersnede Postpartumbox en zorg goed voor jezelf tijdens je herstel.

Veelgestelde vragen over keizersnede herstel

Hoe lang duurt het voordat mijn buik weer normaal aanvoelt?
Dit verschilt per persoon, maar gemiddeld duurt het drie tot zes maanden voordat je buikspieren weer sterker worden.

Mag ik al sporten?
De eerste zes weken is zware inspanning afgeraden. Begin met lichte beweging, zoals wandelen, en bouw het rustig op met begeleiding van een fysiotherapeut.

Wanneer mag ik weer autorijden?
De meeste verzekeringen raden aan om na zes weken weer te rijden, omdat je buikspieren eerst voldoende kracht moeten hebben om veilig te kunnen remmen.

Wat als mijn litteken pijnlijk blijft?
Als je litteken blijft trekken of gevoelig blijft, overleg dan met je verloskundige of huisarts. Siliconenpleisters kunnen helpen om de genezing te ondersteunen.

Gun jezelf de tijd, je lichaam is hard aan het werk en vraagt in deze fase om rust en geduld. Je zal merken dat je je iedere maand na de bevalling steeds beter gaat voelen.

Lees ook: