Brr.. Koud! Check onze hacks om je kind lekker warm én gezond te houden

7 november 2018

Luieruitslag - zo ga je het tegen

Elke ouder krijgt er waarschijnlijk mee te maken. Een baby met luieruitslag. Oftewel een rode en geïrriteerde huid op en rondom de billen van je baby, soms zelfs kapot. Zo kan je luieruitslag herkennen en dit doe je ertegen.

Luieruitslag, ook wel luier dermatitis genoemd kan je herkennen aan een rode en geïrriteerde huid. Vaak bij de billen, in de schaamstreek en op de benen. De huid is schraal, vlekkerig en droog en kan soms zelfs open schaafwond-achtige plekken hebben. Het kan pijnlijk zijn voor je baby en dus wil je er zo snel mogelijk van af. Luieruitslag is overigens niet besmettelijk of gevaarlijk, het kan alleen behoorlijk vervelend zijn voor je kind.

Zo voorkom je luieruitslag

Hoewel het niet helemaal te voorkomen is, zijn er toch een paar dingen die kunnen helpen om luieruitslag te voorkomen. Zo ontstaat de uitslag vaak wanneer een poep-of plasluier te lang om is. De uitslag kan erger worden wanneer de huid bij beweging extra gaat schuren. De urine en ontlasting maken het huidje week en kunnen de huid flink irriteren. Hoe meer je baby plast en poept, hoe vaker je dus dient te verschonen. Diarree zorgt vaak extra snel voor luieruitslag in verband met de zuurte van de poep. De huid moet zo veel mogelijk droog en schoon gehouden worden. Dus vaak verschonen. Babyzalf helpt de huid tegen het inwerken van de urine. Lekker smeren dus!

trappelende baby voetjes

Tips bij luieruitslag

Heeft je kindje toch vaak last van luieruitslag dan kunnen deze tips misschien helpen. Zink heeft een licht uitdrogende werking en helpt de babybillen dus droog te houden. Een zinkzalf kan dus extra helpen bij luieruitslag. Probeer daarnaast billendoekjes met parfum te vermijden. Ze ruiken lekker, maar kunnen de huid onnodig irriteren. Gebruik het liefste water, of billendoekjes met natuurlijke ingrediënten. Denk ook eens aan natuurlijke producten om de billen mee in te smeren als vaseline en kokosolie. Het kan namelijk zijn dat je kindje gevoelig is voor bepaalde bestanddelen in de billenzalf die je gebruikt. Ook kan het helpen de billen goed droog te laten worden voor je de schone luier weer om doet door je baby even lekker in zijn blote billen te laten trappelen. Vergeet vooral ook niet de plooien goed schoon te maken, te laten drogen en in te smeren.

Naar de dokter?

In principe hoef je met luieruitslag niet naar de dokter. Blijft de uitslag aanhouden en is het na een week nog niet weg, ga dan toch even langs. Het kan namelijk zijn dat je kindje last heeft van luiereczeem in plaats van uitslag. Ook wanneer de uitslag schrale /schilferende randjes heeft kan je beter even naar de dokter gaan. Het kan op een candida infectie wijzen.

Heeft je baby rode puntjes/vlekjes bij de billen en twijfel je of het luieruitslag is? Controleer dan ook even de mond van je baby. Misschien heeft je kindje geen luieruitslag maar spruw.

Heeft jouw baby last van luieruitslag en wat helpt bij jullie het beste om het te voorkomen of genezen? Deel je reactie hieronder.

Lees ook: