Op deze leuke gezinscamping kan je kind eindeloos spelen en jij écht ontspannen - lees hier meer

28 maart 2021

Overgang van groep 2 naar groep 3

Het lijkt toch pas gisteren dat je hand in hand naar de deur van groep 1 liep? Toen was daar groep 2 en nu gaat je kind al naar groep 3. Waar je kind aan een tafeltje moet blijven zitten en waar de basis van de kleuterjaren zichtbare kennis wordt: lezen, schrijven en rekenen. Voor veel kinderen (en ouders) een dingetje. Daarom helpen we je graag met de overgang van groep 2 naar 3.

Voor het eerst naar groep 3

Een kind gaat niet zomaar naar groep 3. Om alle nieuwe kennis goed in zich op te kunnen nemen, moet het voldoen aan een aantal voorwaarden. Deze voorwaarden noemen ze in het onderwijs ​schoolrijpheid. Om te bepalen of jouw kind schoolrijp is, kijkt de school naar:

  • Aandachtsspanne​: kan hij/zij zich ongeveer 20 minuten concentreren op een taakje?
  • Luistervaardigheid​: kan je kind luisteren naar instructies en snapt het dat er regels zijn?
  • Communicatie​: kan je kind zich met de juiste woorden uitdrukken?
  • Sociale vaardigheden​: kan je kind zich redden in een grote groep en kan het af en toe op zijn beurt wachten?
  • Motoriek:​ heeft je kind een goede beheersing van grove en fijne motoriek?

Waarom is groep 2-3 een grote overgang?

Als je kind van groep 2 naar groep 3 gaat, dan verandert de gewenste werkhouding en de manier van leren. In groep 2 spelen kinderen nog veel en leren ze vooral door de verschillende thema’s en hoeken in de klas. Ze mogen nog veel zelf ontdekken, leren en inbrengen. In groep 3 is dat anders. School wordt een stuk serieuzer. Elk kind heeft een eigen tafeltje en stoeltje, de leerkracht leidt de groep en de kinderen moeten veel zelfstandiger aan het werk. Leren gebeurt nu aan de hand van methodes. Alles is veel schoolser. Daarom is het zo belangrijk dat je kind schoolrijp is.

Wat leert je kind in groep 3?

Wat leert een kind in groep 3? Inge van onderwijsplatform Squla legt het uit: “Enorm veel! Je kind is geen kleuter meer en het echte leren is begonnen. Kinderen krijgen les in bepaalde vakken, zoals lezen, schrijven en rekenen, maar ze ontwikkelen ook vaardigheden als zelfstandigheid en motoriek.” Kinderen zitten vaker stil en moeten langer opletten. Een uitdaging, maar daardoor leren ze in groep 3:

  • Zelfstandig werken: ​je kind gaat leren om zelf een opdracht over rekenen, taal of schrijven te maken.
  • Rekenen: ​waar de rekentekens in groep 2 al voorbij kwamen, gaat je kind er nu echt mee werken. Plussen, minnen, de getallen tot 20 en het =-teken. Je kind gaat zijn eerste sommetjes maken.
  • Lezen: ​kinderen leren woorden herkennen en leren ze letter voor letter lezen. Je kind leert veel woorden met drie of vier letters. Kan jouw kind al lezen? Dan krijg het moeilijkere woorden om mee te oefenen. Lees hier meer over leren lezen.
  • Schrijven: ​je kind leert niet alleen schrijven, maar ook om zijn pen goed vast te houden. Fijne motoriek is voor beide onderdelen heel belangrijk. Dit is niet voor ieder kind even makkelijk. Het helpt dan als je ook thuis oefent met een goede pengreep. Een goede pengreep aanleren is namelijk makkelijker dan een verkeerde pengreep afleren.

Hoe bereid je je kind voor op groep 3?

De overgang van groep 2 naar groep 3 is groot. Je kleuter is ineens geen kleuter meer. Zowel fysiek als emotioneel worden er andere dingen van je kind gevraagd. Gelukkig kun jij hem als ouder helpen. Ga samen kijken in het nieuwe lokaal, dit is meer ingericht op (zelfstandig) werken en ziet er anders uit. Bespreek aan de hand van jullie bezoekje eens wat je kind denkt dat er in groep 3 gebeurt. Weet je zelf niet of de verwachtingen kloppen? Vraag het dan eens samen aan de leerkracht.

Ook voor ouders is de overgang van groep 2 naar groep 3 dus niet de makkelijkste. Kleintjes worden in groep 3 een stuk groter. Ze leren meer over zichzelf, worden zelfstandiger, krijgen nieuwe interesses en leren dat niet iedereen even snel leert. Dat laatste kan frustrerend zijn. Zie je dat je kind niet lekker in zijn vel zit of moeite heeft met de nieuwe kennis? Kijk samen met de leerkracht wat je eventueel ​thuis kunt oefenen, ga samen een boek lezen of lees zelf voor. Goed voor de woordenschat en taalontwikkeling van je kind!​ Maar bedenk ook dat elk kind zijn eigen tempo heeft. Net als dat er bijna geen kind precies groeit volgens de lijntjes van het consultatiebureau, leren kinderen ook allemaal volgens hun eigen ‘lijntje’.

Als je kind eenmaal in groep 3 zit, kun je aan het einde van de dag vragen wat hij heeft geleerd. Hoe ging het? Wat ging goed en wat was nog moeilijk? Kijk of je een goed beeld kunt krijgen van wat je kind op een schooldag doet, zoals door het stellen van deze vragen. ​Je kunt ook thuis oefenen met de dingen die ze in de klas leren, bijvoorbeeld op Squla. Ze hebben leuke spelletjes in de vakken rekenen, taal, lezen en zelfs Engels! En het sluit aan op de onderwijsdoelen, dus je weet zeker dat je kind het juiste oefent.

Wat heeft je kind nodig in groep 3?

Heeft je kind een vulpen nodig? Bestaan die überhaupt nog? Hoe zit het met gymkleding? Was er niet iets met hoofdluis? Wat een kind in groep 3 nodig heeft, verschilt per school. Maar qua basisuitrusting zit je met dit lijstje aan schoolspullen goed:

  • Rugtas
  • Luizencape
  • 2 drinkbekers
  • (Fruit)trommel voor het tussendoortje
  • Broodtrommel (bij continu-rooster of overblijven)
  • Gymkleding 
  • Gymschoenen
  • Gymtasje

Van de leerkracht: tips, tricks en geruststelling

Elk jaar komt er een nieuwe klas kleuters bij de leerkracht van groep 3 , dus ze kennen de meeste pijnpunten van kinderen en hun ouders. Daarom vroegen we ook een paar juffen naar hun ideeën over de overgang van groep 2 naar 3.

Juf Denise (34): ‘Voor kinderen is het makkelijk als ze alle letters van het alfabet kennen, maar als ze die nog niet kennen komt het ook echt goed! Ook is het gelukkig echt niet zo dat ze de hele tijd alleen maar aan hun tafeltje zitten. Er is nog veel ruimte om te spelen, zodat de overgang vloeiend verloopt.’

Juf Kim (45): ‘Hoewel binnen de lijntjes kleuren soms wordt afgeraden omdat het creativiteit van kinderen zou verminderen, is het wel een hele handige oefening voor het leren schrijven. Hiermee oefenen kinderen namelijk de controle over het potlood, wat hen in groep 3 kan helpen bij het leren schrijven’.

Juf Birgit (37): ‘Al het voorbereidende rekenwerk van groep 1 en 2, krijgt nu serieuzere vormen. Je kunt tellen met je kind thuis oefenen. Laat je kind het fruit op de fruitschaal tellen. Kijk of het tellen en aanwijzen tegelijk gaat, probeer voor- of achteruit te tellen vanaf een willekeurig getal en oefen met tellen. Welk getal komt er voor 7, welk getal komt erna. Dit gaat je kind helpen met rekenen in groep 3.’

 

Dit artikel is samen met kennispartner Squla geschreven.