Op deze leuke gezinscamping kan je kind eindeloos spelen en jij écht ontspannen - lees hier meer

28 november 2018

Welke onderwijsmethode kies jij?

Bij de keuze voor een basisschool is een belangrijk onderdeel de onderwijsmethode die de school hanteert. Wat zijn nu eigenlijk de verschillen?

In het artikel ‘Hoe kies je de juiste basisschool voor je kind’, heb je alles kunnen lezen over waar je rekening mee houdt bij het kiezen van een school. Om je nog verder op weg te helpen, bespreken we ook de verschillende onderwijsmethodes. Iedere basisschool hanteert namelijk een eigen methode, die hen onderscheidt van de rest. Welke methode past het beste bij jullie?

Wat is een onderwijsmethode?

Onderwijsmethodes: een overkoepelende term voor de verschillende soorten onderwijs die basisscholen in Nederland aanbieden. Denk bijvoorbeeld aan Jenaplan, Vrijeschool en het Montessorionderwijs. De keuze voor een onderwijsmethode geeft je een idee van waar de basisschool voor staat én in gelooft. Je kunt het zien als het karakter van de school. En omdat je ook in het dagelijks leven met het ene karakter wat beter overweg kunt dan met het andere, is het belangrijk om uit te zoeken welke methode het beste aansluit bij jou en je gezin. Op die manier wordt jouw manier van opvoeden ondersteund door het onderwijs op school.

Weten welke onderwijsmethode een school hanteert geeft je inzicht in o.a:

  • De manier waarop een school de lesstof aanbiedt en de kinderen hierin begeleidt.
  • Hoe belangrijk bepaalde skills (bijvoorbeeld het ontwikkelen van creativiteit) zijn in het dagelijks onderwijs.
  • Welke algemene normen en waarden er gelden.
  • Met wat voor materialen er wordt gewerkt op school.
  • Hoe de omgangsvormen onderling zijn tussen kinderen.
  • Wat de rol van een leerkracht is ten opzichte van de leerlingen.
  • Op welke leerprestaties de focus ligt.

Soorten onderwijsmethodes

Over het algemeen kun je zeggen dat de plek en de onderwijsvorm de grootste rol spelen bij het kiezen van een basisschool. De belangrijkste onderwijsmethodes in Nederland op een rijtje:

Jenaplan

Samen de wereld ontdekken en onderzoeken staat centraal bij het Jenaplan-onderwijs. De focus ligt op relaties: met jezelf, de ander en de wereld. Creativiteit en sociaal-emotionele ontwikkeling is net zo belangrijk als leren lezen, schrijven en rekenen. Kinderen van verschillende leeftijden zitten bij elkaar in de klas en de leerkracht is de begeleider van het gezamenlijke leerproces, je kind krijgt veel vrijheid. Jenaplan wil kinderen niet alleen dingen leren, maar ook betere burgers van ze maken. Een onderwijsmethode met een missie dus.

Montessori

Maria Montessori, een Italiaanse pedagoge, bedacht deze onderwijsmethode vanuit het gedachtengoed dat alles met elkaar in verbinding is. Alle leerstof wordt dan ook bekeken vanuit een groter geheel en de ogen van een kind. Zelfstandigheid speelt een grote rol bij deze vorm van onderwijs, de kinderen werken met eigen taken die ze op een bepaald moment af moeten hebben. De leraar begeleidt de kinderen en helpt ze met de juiste materialen op het juiste moment te kiezen. Ook op de Montessorischool zitten kinderen van verschillende leeftijden bij elkaar in de klas: er zijn groepen van 3/4 tot 6 jaar, van 6 tot 9 jaar en van 9 tot 12 jaar.

Vrijeschool

De onderwijsmethode Vrijeschool is gebaseerd op de werkwijze van Rudolf Steiner. Zijn idee was te leren met (denken), het hart (voelen) en de handen (maken), oftewel: met je hele Zijn. Tot je kind 7 jaar is ligt de nadruk op spelenderwijs leren. De klas blijft hetzelfde en bijzonder is dat een leerkracht, indien mogelijk, de hele basisschool periode bij deze klas blijft. Veel van de lesstof wordt in verhaalvorm aan de kinderen aangeboden en er is veel aandacht voor creativiteit, natuur, toneelspelen, handarbeid, muziek en filosofie. Je kind leert creatief denken, zodat hij gemakkelijk kan meebewegen in de snel veranderende maatschappij.

Dalton

Het Daltononderwijs kenmerkt zich door keuzevrijheid voor je kind, zelfstandigheid en samenwerken. De dame die deze onderwijsmethode heeft bedacht (Amerikaanse pedagoge Helen Parkhurst), wil kinderen zelfvertrouwen geven en ervoor zorgen dat ze niet bang zijn om initiatieven te nemen. Werken met een doel en zelfreflectie zijn hierbij essentieel. Kinderen krijgen hun eigen taken, die ze uitvoeren binnen vastomlijnde kaders. Parkhurst was namelijk van mening dat ‘bij vrijheid het dragen van de eigen verantwoordelijkheid hoort’. Leraren hebben dan ook de taak dit ‘vertrouwen in zelfstandigheid’ te geven aan hun leerlingen. Het Daltononderwijs werkt met groepen van dezelfde leeftijd.

Samen opvoeden

Je zult bovenstaande begrippen zien terugkomen in de missie en visie van verschillende basisscholen. Kijk, lees en voel welke methode jullie het meeste aanspreekt en houd hier rekening mee bij de keuze voor een basisschool. Want: samen met school bied je jouw kind de beste opvoeding die hij kan krijgen!

Hoe maken andere ouders de keuze?

Wij hebben ouders gevraagd waarop zij hun keuze hebben gebaseerd voor de school en onderwijsvorm van hun kind. Wil je weten hoe andere ouders de keuze maken voor een bepaalde onderwijsvorm? Je leest er hier alles over.