Op deze leuke gezinscamping kan je kind eindeloos spelen en jij écht ontspannen - lees hier meer

29 maart 2021 door Wendy Zenden

Zo ga je in gesprek met je kind over social media en gamen

“Hoe was het vandaag op school?” Dit is waarschijnlijk de meest gestelde vraag als kinderen thuis komen uit school of ’s avonds aan tafel bij het avondeten. Want natuurlijk wil je als ouder graag weten hoe je kind het op school heeft gehad. Maar waarschijnlijk ook heel herkenbaar is het antwoord dat je dan in veel gevallen van je kind krijgt: “goed hoor”, “saai”, “leuk” of misschien ook wel “stom”. Als je doorvraagt ontstaat er vaak wel een leuk gesprek en krijg je te horen wat je kind allemaal heeft beleefd vandaag op school en wat er tijdens het speelafspraakje is gespeeld.

Hoe gaat het in de online wereld?

Het is jammer dat het vaak bij die specifieke vraag blijft, want tegenwoordig speelt het leven van kinderen zich ook voor een groot deel online af, met sociale media, gamen en internet. Dit blijkt uit recent onderzoek (Monitor mediagebruik 7 – 12 jaar) waarin ouders aangeven dat kinderen in de leeftijd van 7 – 12 jaar ruim 3 uur per dag met media bezig zijn. Die online wereld is ook het meest onzichtbaar voor de omgeving, maar hierin kunnen zich wel dingen afspelen die een grote impact hebben op je kind. Ouders vinden het vaak lastig om met hun kind te praten over de ervaringen die hun kind heeft op sociale media of tijdens het gamen. Maar ook kinderen zelf geven aan dat zij het lastig vinden om hierover met hun ouders te praten.

Stimuleer je kind om online ervaringen te delen

Toch is het belangrijk dat je met je kind praat over wat hem interesseert en bezighoudt, juist ook in de digitale wereld. Door hierover met je kind in gesprek te gaan voelt hij zich gehoord en leert het zijn mening te geven en te vormen. Zo wordt het voor je kind heel gewoon om media-ervaringen met jou te delen en erover te praten. Zeker als je het hier al op jongere leeftijd met elkaar over hebt, zal je kind dit als het ouder wordt ook makkelijker blijven doen. Door samen te praten over wat je kind allemaal tegen kan komen, wordt je kind ook weerbaarder tegen de negatieve kanten van de digitale wereld.

Tips voor een goed gesprek over mediagebruik

Praten is dus erg belangrijk, daar zijn alle specialisten het over eens. Dat wil alleen niet zeggen dat het makkelijk is om een goed gesprek te hebben met je kind over sociale media en gamen. Hoe doe je dat nu op een goede manier? Hieronder volgen een aantal tips.

  • Toon echte belangstelling. Je kind zal het gelijk doorhebben als dat niet het geval is, neem er dus de tijd voor.
  • Stel open vragen. Vanuit de positieve gedachte hun kinderen hiermee te beschermen zijn er ouders die vooral vertellen hoe het volgens hen moet. Dit helpt alleen niet om in gesprek te komen. Stel open vragen en laat vooral je kind zelf vertellen over wat hem of haar bezighoudt.
  • Oordeel niet. Als er dingen worden gezegd waar je het niet mee eens bent, benadruk dan niet meteen dat iets niet mag en benoem niet gelijk allerlei risico’s. Natuurlijk wil dat niet zeggen dat je alles maar moet goedkeuren en laten gaan, maar vertel zonder veroordelend te zijn hoe iets op jou overkomt en wat dat met jou doet. “Dat lijkt mij best erg voor degene over wie dat gezegd wordt” of “Ik schrik daar wel van als ik dat lees” zullen je kind eerder aan het denken zetten over het eigen gedrag dan “Als jij dat maar nooit doet”. Benoem vooral ook de positieve dingen die je hoort.
  • Probeer de valkuil van het onderhandelen te vermijden: “Als jij de hond niet uitlaat, dan mag je niet meer op je tablet”. Dit zorgt er misschien wel voor dat je kind op dat moment doet wat jij wilt, maar je zoon of dochter zal dat gedrag alleen laten zien omdat jij het op dat moment afdwingt en niet omdat het zelf met de regels eens is.
  • Verdiep je in hun wereld. Kinderen zullen het niet altijd hardop zeggen, maar ze vinden het fijn en stellen zichzelf makkelijker open als ze merken dat jij je als ouder in hun wereld hebt verdiept. Wil je een onderwerp aankaarten als online pesten, zorg dan dat je hier vooraf informatie over opzoekt op internet.
  • Ga samen online. Het helpt ook enorm om af en toe eens een game mee te spelen of bijvoorbeeld samen een TikTok filmpje te maken. Als ze merken dat jij je best hebt gedaan om hun wereld te begrijpen (ook al wordt je dik ingemaakt met gamen) zullen ze sneller iets van je aannemen en heb je zeker plezier als je samen dingen uitprobeert. Een makkelijke manier om in gesprek te komen met je kind is het spelen van de quiz “Mediamatties” (www.mediamatties.nl). Deze quiz speel je samen tegelijkertijd op een eigen scherm en geeft jullie een kijkje in elkaars online wereld. Zijn jullie het altijd met elkaar eens, of zijn er verschillen?
  • Blijf communiceren. Wat je ook doet, samen praten blijft het allerbelangrijkste. Dus stel de volgende keer dat je kind uit school komt of ’s avonds bij het eten eens een andere vraag: “Hoe was het op sociale media vandaag?” Gespreksstof gegarandeerd!