Het eerste telefoonabonnement voor je tiener: zo maak je de beste keuze!

Voor veel tieners is dit moment groots: een eigen telefoonabonnement. Spannend! Voor je kind betekent dat eindeloze chats met vrienden, filmpjes kijken en misschien wat online huiswerk maken (laten we het hopen). Voor jou betekent het nadenken over de kosten, het internetgebruik en vooral: hoe houd je grip op de situatie zonder dat het voelt alsof je een strenge politieagent bent? Hier wil je aan denken voordat je voor een abonnement kiest.

1. Prepaid of Sim Only?

Dit is de eerste en misschien wel belangrijkste keuze. Welke optie past het beste bij jullie situatie?

  • Prepaid: Je koopt van tevoren tegoed, en op = op. Ideaal als je kosten wilt beperken en je tiener wil leren budgetteren. Het nadeel? Er is geen internet zodra het tegoed op is. Ook moeten ze er zelf aan denken op tijd op te waarderen. Dit kan juist een leermoment kan zijn, maar het is onhandig als je kind bijvoorbeeld lang moet reizen naar school en daardoor niet of slecht bereikbaar is.
  • Sim Only Abonnement: Een vaste bundel per maand voor bellen, sms’en en internet. Dit is vaak goedkoper dan prepaid, vooral als je kind structureel internet nodig heeft. Maar let op: data buiten de bundel gebruiken kan snel in kosten oplopen. Kies dus een abonnement met een datalimiet of een ‘plafond’ zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Met Lyca Mobile profiteer je nu tijdelijk van 50% korting op een 24-maanden abonnement. Dit betekent dat je voor een 10 GB bundel de eerste 12 maanden slechts €4,50 per maand betaalt – en dat zonder aansluitkosten! Zo blijft je tiener altijd verbonden, zonder verrassingen op de rekening aan het eind van de maand. Bekijk deze tijdelijke aanbieding nu gauw op de website van Lyca Mobile.

2. Hoeveel data heeft je tiener echt nodig?

TikTok, YouTube, Snapchat… voor je het weet is de databundel op. Maar voordat je een onbeperkte bundel afsluit, is het goed om te bedenken wat je belangrijk vindt. Wil je dat je kind overal en altijd toegang heeft tot internet? Of wil je juist dat er momenten zijn waarop ze even offline moeten zijn? Dit zijn gemiddelde richtlijnen voor de data.

  • 1-3 GB per maand – Voor de ‘ik gebruik vooral WiFi’-tiener, die thuis gebruik kan maken van internet en onderweg weinig data nodig heeft.
  • 5-10 GB per maand – Voor de ‘ik check overal social media’-tiener, die ook bijvoorbeeld in het openbaar vervoer online wil zijn.
  • Onbeperkt internet – Voor de ‘ik stream alles en wil nooit zonder zitten’-tiener (en voor ouders die geen zin hebben in eindeloze “Mam, mijn data is op!”-gesprekken).

Waarom zou je als ouder liever voor minder GB kiezen? Simpel: minder internet betekent minder schermtijd buiten de deur. Wil je dat je kind onderweg naar school of tijdens een gezinsuitje niet continu met het hoofd in de telefoon zit? Dan is een beperkte databundel een handige manier om grenzen te stellen zonder dat je steeds hoeft te controleren.

3. Met of zonder toestel

Wil je een los abonnement of kies je voor een abonnement met een telefoon erbij?

  • Los toestel + sim-only abonnement: Dit is vaak goedkoper op de lange termijn en hierdoor krijg je geen BKR-registratie. Als je kind al een telefoon heeft of jouw oude kan gebruiken, is dit de meest logische optie.
  • Abonnement met toestel: Je betaalt de telefoon in termijnen af. Dit kan aantrekkelijk lijken, maar bij dure toestellen wordt dit als lening gezien en kan het later invloed hebben, op bijvoorbeeld een hypotheek.

Wil je kiezen voor het goedkoopste abonnement? Koop dan een los toestel en sluit een sim only abonnement af bij Lyca Mobile en profiteer tijdelijk van 50% korting!

Bekijk de deal nu hier

4. Beperk internetgebruik of maak regels

Sommige providers bieden ouderlijk toezicht aan: je kunt bijvoorbeeld de schermtijd beperken, bepaalde sites blokkeren of instellen dat internet op bepaalde tijden automatisch uitgaat. Dit kan handig zijn als je kind jonger is of als je merkt dat schermtijd een discussiepunt wordt.

Een alternatief is om duidelijke afspraken te maken over schermgebruik, zonder dat je het technisch hoeft te reguleren. Denk aan regels zoals:

  • Geen telefoon aan tafel tijdens het eten.
  • Geen social media na 21.00 uur.
  • In het weekend maximaal X uur per dag schermtijd.

Het voordeel van afspraken maken in plaats van technische beperkingen, is dat je je kind verantwoordelijkheid leert nemen in plaats van dat je alles van bovenaf oplegt.

5. Bellen en sms’en: nog nodig?

Tieners bellen nauwelijks meer en sms’en is bijna prehistorisch. Toch is een belbundel handig voor noodgevallen. Denk aan situaties waarin er geen WiFi is of apps zoals WhatsApp even niet werken. Vaak is 100 minuten per maand al ruim voldoende.

6. Extra kosten en addertjes onder het gras

Check altijd even de extra voorwaarden voordat je een abonnement afsluit:

  • Wat gebeurt er als de data op is? Sommige providers blokkeren internet, anderen rekenen fors extra.
  • Kan je tussentijds aanpassen? Een flexibele bundel is fijn als je nog niet weet hoeveel data echt nodig is.
  • Buitenlandkosten? Handig voor vakanties of schooltrips naar het buitenland. De meeste providers bieden ‘EU roaming’ zonder extra kosten, maar buiten Europa kunnen de kosten hoog oplopen.

7. Maak afspraken over telefoongebruik

Een abonnement regelen is één ding, maar hoe zorg je dat je tiener niet non-stop op dat scherm zit of dat er ineens een enorme telefoonrekening op de deurmat ligt? Goede afspraken kunnen frustraties voorkomen. Bespreek samen:

  • Wanneer en hoe lang mag de telefoon gebruikt worden? Denk aan een limiet op doordeweekse dagen versus het weekend.
  • Wat gebeurt er als de rekening te hoog is? Wie betaalt het extra verbruik? Moet je kind dit zelf aanvullen?
  • Hoe zit het met privacy en online veiligheid? Bespreek de risico’s van social media en het delen van persoonlijke informatie.

Kies slim en blijf in gesprek

Het eerste telefoonabonnement van je tiener is een mijlpaal, zowel voor hen als voor jou. Kies een bundel die bij jullie past, let op verborgen kosten en maak duidelijke afspraken. Een beperkt aantal GB kan soms juist een slimme keuze zijn om schermtijd beter te reguleren. En het allerbelangrijkste: geniet van het feit dat je tiener nu altijd bereikbaar is (behalve als ze niet opnemen… 😜).

Lees ook: