Op deze leuke gezinscamping kan je kind eindeloos spelen en jij écht ontspannen - lees hier meer

7 februari 2019 door Eva Kuipers

De prins en het kasteel

Een therapeutisch prentenboek om een kind te leren zich te beschermen tegen alle overweldigende gevoelens die een ingrijpende gebeurtenis met zich mee kan brengen. Een krachtig en leerzaam sprookje dat tevens interactief gebruikt kan worden.

De prins en het kasteel

door: Riet Fiddelaers-Jaspers

illustr: Renske de Kinkelder

uitg.: In de Wolken

prijs: € 15,95

ISBN: 9789077179321

pag.: 36 pagina's 

Online bestellen

Wanneer kinderen (en ook volwassenen) worden geconfronteerd met een ingrijpende gebeurtenis, zoals een scheiding van ouders, gepest worden, plotselinge verhuizing, of een dierbare die overlijdt, zoeken ze hier een antwoord op. Ze moeten zich beschermen tegen allerlei pijnlijke gevoelens die zulke gebeurtenissen met zich meebrengt, door van binnenuit verdedigingswerken op te bouwen om hun hoofd boven water te kunnen houden. Maar wat hen in eerste instantie lijkt te helpen, wordt later een struikelblok.

Dit dilemma wordt prachtig in beeld gebracht in het prentenboek de Prins en het Kasteel middels woord en illustraties. In het kasteel woont een gevoelige kleine prins, die graag andere kinderen laat spelen op de binnenplaats van het kasteel. Het pijnlijke is dat andere kinderen hem soms pesten, dingen kapot maken, of zijn spullen wegnemen. Tot zijn schrik zegt zijn vader dat hij moet leren om sterk te zijn en zijn moeder adviseert hem dat hij de ‘poorten van het kasteel’ moet sluiten (lees: de poorten van zijn hart). Hij volgt deze raad trouw op door zijn poort volledig te sluiten en de muren van het kasteel hoger op te metselen. Maar dan merkt het kleine prinsje dat hij verdrietig wordt, omdat het zo in zijn eentje, zonder andere kinderen toe te laten op de binnenplaats, wel heel saai wordt. En hoe dat afloopt..

Kinderen kunnen zich makkelijk herkennen in de metafoor van het kasteel als hun verdedigingswerk. In het verhaal staan de ophaalbrug en de schildwacht symbool voor de poort naar de buitenwereld. Door de hoge muren en de hermetisch gesloten deur ziet de omgeving alleen de buitenkant, maar niet wat zich daar binnen afspeelt (in het hart van het kind). Ook met het symbool van de sleutel van het hart zullen vele kinderen zich zonder al te veel moeite kunnen identificeren.

De sprekende en kleurrijke illustraties van Renske de Kinkelder sluiten bijzonder mooi aan bij het verhaal. De emotie die wordt beschreven in de tekst spat hierdoor van het blad (bijvoorbeeld de blaffende zwarte waakhond, die anderen op afstand houdt) en zal voor elk kind direct voelbaar zijn. Kinderen zal het zeker aanspreken dat de illustraties op sommige pagina’s stripachtig aandoen, doordat Kinkelder af en toe gebruik maakt van tekstballonnetjes en een kadering rond de illustraties.

Het bijzondere en ook leerzame van dit prentenboek is dat de deskundigen Riet Fiddelaers-Jaspers en Gijs Visser (beide verlies- en rouwbegeleiders) achterin een duidelijke en informatieve toelichting geven over wat er met kinderen gebeurt als ze zich emotioneel proberen te beschermen tegen ingrijpende gebeurtenissen. Ter aanvulling wordt ook beschreven hoe je met het boek interactief kan werken tijdens en na het lezen van het prentenboek. Diverse vragen worden aangereikt om met het kind in gesprek te gaan, zoals: 'Waarom staan er schildwachten?', 'Heb jij ook wel eens zoveel verdriet net als het prinsje ,dat je de ophaalbrug omhoog haalt?', 'Wanneer besloot jij om net als het prinsje jouw poort op slot te doen?', en 'Wie mag jou helpen om de sleutel te zoeken om de poort (van jouw hart) te openen?' 'Waarom die persoon?' Tot slot wordt voor de geïnteresseerde lezer door Fiddelaers-Jaspers en Visser verdere leestips gegeven over de methodiek van 'het werken met het kasteel' (zoals de website omgaan-met-verlies.nl).

Verder handig om te weten dat het prentenboek ook behulpzaam kan zijn voor volwassenen, en dat het boek natuurlijk ook een prentenboek mag blijven. Het is een boek om vaker te lezen en te gebruiken en het verdient zeker een plek thuis, in de klas, en bij het werken/begeleiden van kinderen.