Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Lees ook op
Dees

Dees

20-12-2015 om 20:58

Kleuterjuf heeft handen vol aan poep en plasbroeken

http://m.ad.nl/ad/mobile/article/detail.do?language=nl&navigationItemId=1012&componentId=4211031&title=Kleuterjuf-heeft-handen-vol-aan-plas--en-poepbroeken&navigation=Nederland&pageType=articleDetail

Over dit artikel is op Facebook een hele discussie gaande. Vaak een opmerking van mensen "werkende ouders nemen geen tijd om hun kind zindelijk te krijgen".

Waar denken jullie aan als oorzaak van deze situatie.


Onzin, ouderbashing en te weinig handen voor de peuterzorg

http://www.ouders.nl/artikelen/alles-over-zindelijk-worden

"Zindelijkheid is: gecontroleerd plassen en poepen op een plaats die daar speciaal voor bedoeld is. 'Gecontroleerd' wil zeggen dat het kind er echt controle over heeft. Hij moet dus z'n plas en z'n poep kunnen ophouden, en zelfstandig kunnen reageren op aandrang, door zelf naar een speciale plek te gaan om te plassen of te poepen.

In principe kan een kind al vóór zijn 2e jaar zijn behoefte doen op een vaste plek, maar dan moeten zijn ouders hem daar wel neerzetten. Dat wordt dus geen zindelijkheid genoemd, omdat het kind dan niet zelfstandig reageert op de aandrang. Deskundigen noemen dit 'opvanggedrag'.

Wanneer wordt een kind zindelijk?
In Westerse landen worden de meeste kinderen tussen de 24 en 36 maanden overdag zindelijk. Vervolgens duurt het nog 6 tot 12 maanden extra voordat een kind ook 's nachts zindelijk is. Meisjes worden over het algemeen iets eerder zindelijk dan jongens.

Dat de meeste kinderen met 3 jaar zindelijk zijn, betekent dat er ook kinderen zijn die pas later zindelijk worden. Dat zijn er zelfs behoorlijk veel. Maar liefst 25 à 30% is pas na het 4e jaar helemaal zindelijk."

Kleuters dus

Ik zie aan het artikel in AD dat het over kleuters gaat, niet over peuters. Dan nog. Het werkt nou eenmaal zo dat als het niet uitkomt, zeker in deze tijden van grote klassen en bezuinigingen, dat er iemand de schuld moet krijgen. Bizar dat artsen daaraan meedoen.

Maar goed, ouders die de schuld krijgen is al iets beter dan kinderen die de schuld krijgen of straf als ze nog niet zindelijk zijn.

Wat een primitiviteit weer.

Dees

Dees

20-12-2015 om 21:20

Titel verkeerd en AnneJ

Ja wat betreft de titel vergiste ik me dat moet kleuterjuf zijn.

AnneJ voor wat ik in mijn omgeving zie is het verschil tussen dag en nacht helemaal niet zo groot, nagenoeg alle kinderen (7 die ik ken) waren binnen een paar weken na overdag zindelijk ook in de nacht zindelijk.

Niet overal Dees

Ik ken een paar families, waaronder die van mij, waar met name sommige jongens nog 's nachts tot ver in de basisschooltijd, en een zelfs in de puberteit niet zindelijk waren.
Tot mijn ergernis strafte mijn schoonzusje haar zoon door hem zelf te laten verschonen en straf- en beloningssystemen op te zetten. Terwijl mijn moeder nog bezorgd was dat het mijn broer in zijn diensttijd zou overkomen. Gelukkig was het net op tijd helemaal over.
Een vriendin hing er hele theorien over vorige levens, en eigen ontoereikendheid als ouder, aan op dat haar puberdochter nog niet zindelijk was.
Het is veel nuttiger om het als natuurlijke variatie te zien en, afgezien van controle op medische zaken, er een opvangsysteem voor te houden zolang dat nodig is.
Van mij mag het allemaal, ook de plaswekkers en de pilletjes, maar geef er de ouders, of de kinderen, niet de schuld van.

Overigens

Mijn kinderen waren binnen de gestelde tijd, voor de basisschool, zindelijk. Gelukkig maar.
Bovendien gaan de kinderen van werkende ouders ook naar de opvang waar actief gewerkt wordt aan regelmatig op het potje zetten en toiletbegrip.

Katniss

Katniss

20-12-2015 om 21:47

Kun je niet afdwingen

Ik heb nooit zindelijkheid getraind maar af en toe eens geprobeerd of de kinderen zonder luier konden. Ze waren allebei kort na hun 3e verjaardag zindelijk. Je hebt er mi als ouder weinig invloed op, het is vooral een kwestie van fysiek in staat zijn om aan te voelen wanneer je naar de wc moet.

MamavanSenH

MamavanSenH

20-12-2015 om 21:58

Wegwerpluiers?

Ik hoor vaak van verschillende kanten dat de wegwerpluiers de "oorzaak" zijn van later zindelijk worden omdat ze zoveel absorberen dat kinderen niet voelen dat ze geplast hebben.
Geen idee of dat waar is maar hier dragen ze katoenen luiers en S was een week na haar tweede verjaardag dag én nacht zindelijk.

Hanne.

Hanne.

20-12-2015 om 22:11

hier niet

Hier maakte katoen geen donder uit.

Kind 1 (katoen): overdag zindelijk met 2 jr 5 maanden, nacht 6 jaar later
Kind 2 (wegwerp): overdag met 2 jr 3 mnd, nacht idem.

Ik herken het 'niet zindelijk worden' in mijn omgeving helemaal niet, en al zeker geen link met werkende ouders. Heb eerder het gevoel dat die ouders er meer mee bezig zijn, misschien juist doordat op het kinderdagverblijf zindelijk worden óók aan de orde van de dag is, en de kinderen het daar van elkaar zien.

bieb63

bieb63

20-12-2015 om 23:15

Ik denk

Dat de meeste kinderen, nu en vroeger, met 4 jaar prima zindelijk kunnen zijn. Overdag wel te verstaan, en natuurlijjk uitzonderingen daar gelaten. Maar het gaat niet over die uitzonderingen, het gaat over her feit dat een deel van de ouders verwacht dat een ander de primaire opvoeding overneemt. Dan bedoel ik niet zozeer de creche ( daar betaal je voor.....), maar de kleuterklas. En nee, die is daar niet voor bedoeld ( nogmaals, uitzonderingen daar gelaten). Ouders, evt met betaalde cresche, moeten daarvoor onspanning leveren. Maar blijkbaar vindt men dat anders.

Mening Bieb

"het gaat over her feit dat een deel van de ouders verwacht dat een ander de primaire opvoeding overneemt"
Dat is vast een populaire mening onder sommige leerkrachten en ouders. En het gaat natuurlijk niet over henzelf.

Ava

Ava

21-12-2015 om 01:23

zindelijk maken?

Kan me niet echt niet anders herinneren dat het kind er aan toe moest zijn. Ze waren laat, 3 en 3,5 (jongens) maar dan ook gelijk 's nachts ook droog. Das dan weer het voordeel als wat laat zijn. Hoe dan ook, je mocht ze vooral niet pushen. Is er iets veranderd?

Jaina

Jaina

21-12-2015 om 01:51

Trainen

Je kan zindelijkheid tot op zekere hoogte wel trainen. Als je op jonge leeftijd er mee aan de slag gaat kan je een kind wel leren op de wc te plassen. Dan zijn ze niet 100% zindelijk (het gaat nog vooral op commando en ze hebben af en toe een ongelukje) maar het grootste deel gaat wel op de wc. Je moet er alleen veel tijd en energie aan besteden.

Het is ook niet perse nuttig. Je kan het ook op z'n beloop laten en als ze het dan zelf doorhebben dan zijn ze vaak binnen enkele dagen zindelijk en dan zijn ze ook echt zindelijk. Dan doen ze het helemaal zelfstandig gelijk. Als je eerder gaat trainen ben je veel langer bezig en het kost meer tijd/energie. Als er echter een schoolgang aan zitten te komen dan is het wel handig.

Mijn kleindochter gaat volgend jaar naar school (is hier al met 2,5-3) en dan moet ze zindelijk zijn. Dat is ze nu nog niet. Ze gaat ook niet naar de crèche waar ze dat trainen dus de moeder van mijn schoondochter (de andere oma) zei laatst al dat ze nu maar moesten gaan beginnen met het te trainen. Anders kan ze straks niet naar school. Af en toe een ongelukje hebben vind de school niet erg maar ze mogen niet in luiers naar school. Dus dat is wel iets om rekening mee te houden.

Mijn kleinzoon gaat naar de crèche en daar trainen ze de kinderen dus al vanaf heel jong met naar de wc gaan waardoor ze het hele proces toch wat eerder doorhebben want er wordt veel tijd aan besteed.

Mijn ervaring met mijn eigen kinderen is dat trainen wel verschil maakt en dat ze dan echt eerder zindelijk zijn maar dat de verhouding energie/tijdswinst dan weer niet perse positief is. Soms win je wel 6-9 maanden misschien maar het proces kost je als ouder ook behoorlijk veel tijd/energie. De kinderen waar ik (en/of de crèche)veel tijd in hebben gestoken waren rond 2 jaar wel zindelijk overdag terwijl de kinderen waarbij ik het op z'n beloop heb gelaten zo rond de 3 jaar zindelijk waren overdag. Het scheelt dus wel wat (ook aan luierkosten). Dit is verder niet wetenschappelijk natuurlijk want het is alleen mijn ervaring.

vlinder72

vlinder72

21-12-2015 om 06:36

ik ken ze wel

Het is overigens geen gemakzucht maar meestal een niet zo handig besluit. Hierbiven lees je het ook. Kinderen geven zelf aan of ze er aan toe zijn. Vast. Er zijn kinderen due dat doen maar er zijn ook kinderen die nooit iets aangeven. Ikken best wat ouders die aan het wachten waren want het gaat toch vanzelf? En dan is een kind vier jaar en niet zindelijk.

Mijn kinderen gaven ook nooit iets zelf aan. Wij hebben bij allevier op een gegeven moment de luier thyis uitgedaan. duurde bij allevier ongeveer een week. Daarna waren ze zindelijk. Oefenen op potjes. Stickers dat werkte bij ons totaal niet.

Mijntje

Mijntje

21-12-2015 om 06:45

voorstellen

Ik heb ook eerst gewacht bij mijn oudste zoon tot die enig teken zou geven dat hij er aan toe was. Maar nee, dus met 3 jaar ben ik begonnen. En dat heeft heel veel geduld en heel veel onderbroeken gekost voordat opeens onverwacht het kwartje viel, een half jaar voordat hij naar school ging.
's Nachts zindelijk was wat later, maar daar heeft een juf geen last van
Ik kan me goed voorstellen dat sommige ouders te lang wachten of er te weinig tijd voor kunnen nemen. Jongetjes schijnen ook dacht ik wat later zindelijk te zijn. En niet ieder kind geeft wat aan, al kan dat best dat dat door die goede luiers komt.

Marie

Marie

21-12-2015 om 07:24

Er aan toe zijn - geen tijd voor gehad

Je hebt ook peuters die op een gegeven moment "er aan toe zijn" en interesse krijgen in de wc en het potje. Daar moet je als ouders wel op inspelen en even tijd voor maken. En als je dat niet doet heb je kans dat de interesse over gaat en wegblijft en dan zijn ze zomaar met 4 jaar niet zindelijk.... En dan moet het ineens, anders mogen ze niet naar school... Paar keer meegemaakt in mijn omgeving. Wat ik dus niet zo slim vind. Hier met beetje trainen de meiden met 2 jaar dag en nacht zindelijk. Het kan dus wel.

Dees

Dees

21-12-2015 om 07:34

Heeft vast veel meer factoren

Hier was het dus met 2 jaar en 5 maanden, ik denk dat hij op zijn 2e verjaardag ook wel zindelijk had kunnen zijn maar toen heeft hij flink wat heftige dingen meegemaakt en hebben we het "even" laten zitten. Overigens wilde hij als baby al niet in zijn broek poepen dus poepzindelijk was hij nagenoeg gelijk na geboorte al, althans eerst was het luier af en dan ging hij poepen, toen hij kon zitten was het luier af en op de pot. Scheelde een hoop ellende moet ik zeggen.

Maar mijn ervaring (ik ken 10 peuters van rond de 3 jaar) is juist dat bij thuisblijfouders de kinderen later zindelijk zijn. Heel apart, want van de 10 kinderen die ik ken waren er 7 ruim voor hun 3e zindelijk (alle 7 met werkende oudrs), 3 zijn nog niet zindelijk (alle drie met een thuisblijf ouder) waarvan 2 nu al 3,5 zijn en 1 3 jaar en 2 maanden. Geen ramp maar het geeft wel aan dat het niet gaat om hoeveel tijd je als ouder hebt.

Mijn tante is kleuterjuf en geeft ook weleens aan dat het heel erg afhangt van waar de school gevestigd is, ze werkt op dit moment als invaljuf (ivm haar pensioen) en zegt dat op scholen in minder goede buurten toch wel veel dikke broekjes rondlopen bij de kleuters.

Pug

Pug

21-12-2015 om 09:19

dag en nacht

Daar zit hier toch wel meer dan 2 jaar tussen hoor. Jongste kwam de eerste weken vaak met een natte broek uit school omdat hij niet naar de wc durfde als ze aan het buitenspelen waren, en voor die tijd plaste hij ook vaak thuis in zijn broek omdat hij geen tijd/zin had om naar de wc te lopen. Maar 2 jaar later is hij 's nachts nog niet zindelijk. Hij wordt er niet wakker van (geen luier om). De oudste was ook ruim 6 toen hij volledig droog was 's nachts.

Ik controleer 's morgens het bed en haal het zo nodig af, verder doe ik niks.

Josephine

Josephine

21-12-2015 om 09:31

Zindelijk overdag met 3 jaar, 's nachts met 12

Hier beide kinderen overdag zindelijk rond 3 jaar, dochter met 3,5 ook 's nachts, zoon pas met 12 jaar.
Hij moest trouwens ook zelf zijn bed verschonen en wassen (Anne leek daar verontwaardigd over te klinken) maar dat was op een gegeven moment het advies van het consultatieburo, dat hij het allemaal zelf moest regelen, er zelf 'last' van moest hebben. Verder geen straffen en beloningen. Zoon vond het trouwens niet erg om zelf te wassen, want hij vond die natte bedden best gênant. Alles gedaan wat er maar bestaat om hem droog te krijgen, maar lukte gewoon niet. Toen maar aan de pillen (weet ff de naam niet meer) die werkten goed, en ineens, zo rond 12 jaar, was hij zindelijk 's nachts.

Wat betreft de kleinere kindjes, wellicht komt het toch een beetje door de steeds betere luiers. Kind voelt het niet zo, en ouders hebben er ook minder 'gedoe' van ... ( geen luieremmers en vieze wassen draaien) waardoor het allemaal net iets relaxter gaat?

Ongeloofwaardig artikel

Ja er zijn stemmen die beweren dat kinderen later zindelijk zijn.
Maar hoe wetenschappelijk dat is is maar de vraag.

Natuurlijk werd er van zindelijkheid meer een punt gemaakt toen de luiers nog van katoen waren. Maar ook toen waren er kinderen die met 4 jaar nog niet zindelijk waren. Dat is niet per se een ziekte. Mogelijk wel een wat latere ontwikkeling van het pies en poep apparaat.

Ik citeer uit het artikel:"Bas Zegers, kinderarts in het Máxima Medisch Centrum in Veldhoven. Zo'n honderd patiënten op 'zijn' plaspoli zijn 4- en 5-jarigen."
De suggestie die het artikel met deze twee zinnen wekt, is dat het ziekenhuis onzindelijkheid oplost.
Dat zou erg zijn.

Het is natuurlijk niet waar. Er zijn 4- en 5- jarigen die daadwerkelijk medische problemen hebben.

Voor het overige is het een komkommerartikel.
Dat zichzelf ook nog tegenspreekt. Zelfs de minister van onderwijs vindt dat kinderen die niet zindelijk zijn van school geweerd mogen worden. Daaruit volgt automatisch dat juffen niet met de handen in de poep zitten.

Noet

Noet

21-12-2015 om 11:03

tussen mogen worden en worden zit een gapend gat

De meeste scholen zeggen wel dat ze kinderen weren, maar doen dat in de praktijk niet, juffen zitten dus wel met hun handen in de poep. Want willen het ook eerst zelf oplossen voor het kind.

Jamie

Jamie

21-12-2015 om 11:12

jammer

Josephine, ik ben er ook niet voor om een bedplassend kind met de ellende te laten zitten tenzij kind geen luier aan wil. Toen wij met onze oudste begonnen met een plaswekker hebben we ook gewoon een luier over het broekje aan gedaan. Kind moet leren wakker worden van een volle blaas, je bed moeten verschonen als het mis ging leert het kind echt niet eerder wakker worden!

Marie: je kunt een jong kind niet trainen om 's nachts zindelijk te worden. Een kind moet een seintje van de blaas krijgen in de hersenen en de hersenen moeten het kind wekken: volle blaas! Als kinderen dat niet vroeg kunnen heeft dat NIETS te maken met trainen. Dus met 2 jaar dag en nacht zindelijk: prima maar dat laatste is geen kwestie van trainen.

Mijn oudste was met 3,5 overdag zindelijk en met 6,5 's nacht.
Mijn jongste was met 2,75 jaar overdag zindelijk (maar 2x hoeven dweilen nadat ik het potje had gevonden en de luier uitdeed) en ook vlak erna 's nachts zindelijk. Dat is ook meteen het enige waar jongste ooit sneller in is geweest dan oudste

Ava

Ava

21-12-2015 om 11:31

Kdv en thuis

Dat heb ik ook wel eens horen zeggen dat thuisblijfkinderen minder snel zindelijk zijn. Zij krijg minder vaak het voorbeeld van een kind op de wc. Toen een van mijn kinderen dat zag. wil die ook meteen zelf op de wc kunnen.

En, trouwens, over school, mijn kinderen gingen het op school juist ophouden (omdat de wc's daar zo vies zijn of omdat ze niet naar de wc mochten wanneer ze dat wilden) daar kregen ze dan opstopping van. Of als het te lang duurde, ongelukjes.

KDV

Hier werkte het voorbeeld van het kdv zo goed dat zoon al zo rond de twee jaar aangaf dat ook hij op het potje wilde plassen. Ik was verbaasd dat hij zo vroeg kwam, maar uiteraard vond ik het prima. Kennelijk was het kind eraan toe.

Niet dus. Zoon ging vol enthousiasme op het inderhaast aangeschafte potje zitten, en zei na enige tijd zelf maar 'pssssssst'. Plassen, ho maar.
Het duurde nog meer dan een half jaar voordat het kwartje uiteindelijk echt viel.

Groeten,

Temet

Paddington

Paddington

21-12-2015 om 12:15

Voorbeeld

Kinderen leren van voorbeelden. Vaak helpt het KDV daarbij.

Vanwege het feit dat ik al honden had toen mijn kind werd geboren, ging kind altijd mee naar de WC. Honden en kinderen alleen laten is vragen om problemen in mijn ogen. Kind kreeg van mij het voorbeeld. Met 2 jaar en 2 maanden zindelijk.

Voor kleuters en de juf is het heel vervelend als het iedere keer dezelfde kinderen zijn met de natte broek. Zeker als deze kinderen ook geen 'eigen' kleding mee hebben als verschoning.

Zouden scholen deze kinderen moeten weigeren, in mijn ogen eigenlijk wel. Het kost soms zoveel tijd, dat gaat ten koste van de leertijd voor andere kinderen. Persoonlijk denk ik dat je als ouders dan je verantwoording moet nemen en het kind nog niet naar school moet laten gaan. Met 5 jaar moet het kind, met 4 jaar nog niet.

Jaina

Jaina

21-12-2015 om 12:39

KDV

KDV kan enorm helpen bij zindelijk maken. Bij mijn eigen kinderen merkte ik dat het vaak heel positief werkte omdat ze daar worden aangemoedigd en ze andere kinderen zien die ik ook zindelijk zijn of bezig zindelijk te worden. Daarnaast gaat het KDV vaak actief aan de slag met zindelijkheid trainen. Het is ook erg handig want ze nemen een deel van het gedoe over.
Ik zie het ook bij mijn kleinkinderen. Mijn kleinzoon gaat naar de crèche en hij is hierdoor al heel erg bekend met zindelijk worden. Hij heeft het bij andere kinderen gezien en nu is hij op het crèche daar ook mee bezig. Ze gaan daar op bepaalde tijden elke dag naar de wc, worden aangemoedigd om daar dan een plasje te doen en dergelijke. Mijn kleindochter is een paar maanden ouder en gaat niet naar de crèche en zij is er nog helemaal niet mee bezig. Al zullen haar ouders er binnenkort wel aan moeten gaan denken want volgend jaar gaat ze naar school.

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

21-12-2015 om 13:49

Ach tja

Als moeder van een kind dat pas op zijn 5e zindelijk was heb ik hier wel een mening over!

Om te beginnen: als ze niet willen begin je niks. Lekker makkelijk om dat op de ouders af te schuiven, je hebt gewoon kinderen die ongevoelig zijn voor stickers, preken en stinkbroeken. Wij hebben er eentje.

En dan de juf. Die heeft nooit een broek verschoond. Die belde gewoon ons. En dat snap ik ook wel.

Het was een zwaar jaar met veel tussendoor gereis naar school. Vind het inderdaad een komkommertijd artikel.

Ava

Ava

21-12-2015 om 14:03

Raar

Ik vind het raar dat kinderen daarvoor naar het ziekenhuis verwezen worden. Dat de kinderen er zijn, ja dat geloof ik wel. Maar voor zoiets naar de plaspoli? Dat zou nu prima onder begeleiding van het CB kunnen, als die begeleiding al nodig is, lijkt mij zo!

Ava: plaspoli

Er kan ook een medische oorzaak zijn. Bij een plaspoli zoeken ze dat eerst even uit. Vervolgens is er een gespecialiseerd iemand die het kind trainingen geeft, heel gericht op het specifieke probleem van dat kind.
Dat zie ik het CB nog niet doen...
Maar goed, zo'n plaspoli, daar ga je pas heen als je kind al rond de 5 of 6 jaar oud is en je al van alles hebt geprobeerd natuurlijk. Een 4 jarige wordt er niet snel naar verwezen (en jongere kinderen al helemaal niet).

hier ook

Ik heb ook kinderen die problemen hebben met de zindelijkheid. Ze zijn nu 9, 7 en 6. Die van 9 was pas met 5 jaar redelijk zindelijk (heeft autisme, dat zal er zeker mee te maken hebben). Die van 7 is nu pas sinds kort droog nu we aan de medicijnen zijn. En de jongste plast ook nog 2 a 3 keer per dag in haar broek. Gelukkig alle 3 niet vaak op school, dus de juf had er niet veel last van. Juf stuurde de kinderen trouwens zelf naar de wc om te verschonen, die gaf alleen even de schone kleren aan. Bij poepbroeken werden we gebeld (maar dat komt nu gelukkig niet meer voor).

Het is zo makkelijk voor anderen om te oordelen dat ouders lui zijn of te veel aan het werk zijn.... Ik heb geen werk en ben altijd hard bezig geweest met het zindelijk maken. Alle trucjes hebben hier dus niet geholpen. Voor de jongste 2 lopen wij ook bij het ziekenhuis. Dat lost het CB niet zomaar op....

Ava

Kinderen worden natuurlijk niet naar de plaspoli gestuurd als ze gewoon een beetje laat zijn. Daar kom je pas terecht als je al van alles hebt geprobeerd en er aanwijzingen zijn dat er een andere oorzaak dan ' gewoon een beetje laat' is.

Mijn dochter moest bij de kinderuroloog een echo, plassen op een speciale wc die de hoeveelheid en kracht van de plas meet, we moesten een week lang afmeten hoeveel ze dronk en hoeveel ze plaste en dat bijhouden op lijsten en dat was nadat we gewone zindelijkheids
'training' hadden gedaan, we met de plaswekker aan de slag zijn gegaan en ze een tijdje Minrin had geslikt. Ze bleek inderdaad een blaasafwijking te hebben, heeft bekkenbodemfysio gehad en was pas op haar 12e echt zindelijk.

skik

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.