Puberteit Puberteit

Puberteit

Lees ook op

Woonurgentie psychisch lijden kind.

Hallo forummers. Ik zoek me al weken suf, maar ik kan er niks duidelijks over vinden, dus hoop hier info, ervaringen of iets te vinden.

Wij (mama en 2 kinderen van 13 en 15) hebben na jarenlange mishandeling+dreiging naar mij en kinderen in een blijf van mijn lijf huis gezeten. 2 jaar geleden huisje gekregen. Helaas ging het in de nieuwe woonplaats direct mis. Jongste kind werd gepest en school was te groot en massaal waardoor kind een onveilig gevoel had, niet gezien en gehoord werd en al snel is uitgevallen. In dit dorp is maar 1 andere school en hadden geen plek. Maandenlang thuis gezeten zonder sociale contacten. Nu zit kind op speciaal onderwijs, in een andere woonplaats en heeft daar wel vriendschappen opgebouwd. Door gevoel van onveiligheid door geschiedenis, dat er in dit dorp geen sociale voorzieningen zijn of dingen georganiseerd worden, blijft de situatie slecht en kind in sociale isolatie, somber en bestaan zijn dagen uit niets.. Het ging een hele tijd goed op school, maar nu helaas ook niet meer en gaat nu maar 2 dagen per week naar school. Hulpverleners zijn betrokken, en de situatie duurt inmiddels dus al bijna 2 jaar. Er zijn ernstige zorgen om de sociale en psychische ontwikkeling, deze zorgen delen hulpverleners samen met mij.

In ons vorige woonplaats had mijn kind zoveel vriendschappen, heel sociaal en ondanks de dreiging en onveiligheid was dit een uitlaat klep. Heeft jarenlang op dezelfde school gezeten zonder ooit thuis te hebben gezeten. Nu heeft kind vriendschappen in woonplaats waar school staat, en hulpverleners zijn het eens dat kind een veilige plek nodig heeft waar kind zich veilig voelt, welkom voelt en gezond kan opgroeien. Hulpverleners erkennen ernst van situatie en vinden dat verhuizen naar deze plek noodzakelijk is voor kind om veilig op te groeien. Deze plek is 17km van ons huis af maar wel in dezelfde regio mbt woonurgentie.

Iemand ervaring hiermee? Advies? Urgentie is aangevraagd, maar nog niks gehoord. Maak me zorgen over toekomst kind. Gaat na zomervakantie naar middelbare school en weer zal kind vriendschappen kwijtraken omdat kind vso advies heeft en vriendschappen regulier.

Niks interesseert kind meer. Ik gun mijn kind een veilige en gezonde groei na alles wat kind al meegemaakt heeft. Iemand ervaring?

Voor veiligheid van ons dit absoluut anoniem geplaatst en geschreven.

Lieve groet
Wanhopige mama.


Werk jij ? Mogelijkheid om iets te kopen of particulier te huren ?
Wie kijkt er met je mee ? Hulpverleners vinden dat je moet verhuizen. Doen zij daar ook wat in ?
En zijn er nog opties om op de plek waar je nu woont veiligheid te creëren?

Ga praten met de gemeente waar je graag weer heen wil. Misschien is er meer mogelijk dan je denkt, omdat je ook een huis in hetzelfde gebied achterlaat. 

Adviesgevraagd82

Adviesgevraagd82

22-01-2025 om 16:42 Topicstarter

Ik werk, maar mijn inkomsten zijn niet hoog genoeg om te kopen of particulier te huren. Ik ben alleenstaand met kinderen. Gemeente is betrokken, jeugdconsulent heeft ook een brief gestuurd waarin staat dat huidige woonsituatie mede oorzaak is van problematiek en ook door woonsituatie in stand wordt gehouden. 

Woningbouw verwijst naar urgentie bureau. Daar loopt nu de aanvraag dus ook. Ik ben alleen zo bang dat als zij afwijzen, de toekomst van kind in gevaar komt omdat hij juist veiligheid en geborgenheid nodig heeft. Waar we nu wonen, is niet eens een gemeente. Die zit 12km verderop in andere plaats. Kleine dorpjes/plaatsen die tot 1 gemeente behoren. Dus hier iets zoeken om dit op te kunnen lossen, is er niet.

Adviesgevraagd82

Adviesgevraagd82

22-01-2025 om 16:43 Topicstarter

De gemeente kijkt mee, en de psychiater waar kind onder behandeling staat. Ook school is betrokken en er zijn documenten van 2023 waarin ernst van situatie ook instaat. Er is niks veranderd ten opzichte van toen, alleen maar schrijnender geworden

en is overstap reguliere school in nieuwe plaats een optie mbv extra ondersteuning 

Is woningruil nog een optie? Had toevallig laatst een deels soortgelijke vraag aan de hand waarin een urgentie afgewezen was. Toen werd dit voorgesteld. 

BritgetJones007 schreef op 22-01-2025 om 16:47:

en is overstap reguliere school in nieuwe plaats een optie mbv extra ondersteuning

school heeft vso advies gegeven, dus dat zal wel niet. 

Ik denk dat je op dit moment weinig anders kan dan afwachten wat het urgentiebureau beslist. Er is veel hulpverlening betrokken lees ik, ik verwacht dat die de juiste wegen weten.

Ik kan me niet zo goed voorstellen dat in een dorp dat zelfs nog twee scholen telt (waarvan er eentje ook nog omschreven wordt als massaal) er verder helemaal niets te doen zou zijn. Dat kan dan toch geen heel klein dorp zijn. Daar moeten toch ook sportclubs en dergelijk zijn? Ik kom uit een klein dorp, ik herken dit helemaal niet.

Adviesgevraagd82

Adviesgevraagd82

22-01-2025 om 16:57 Topicstarter

Nee. Kind gaat momenteel 2 dagen in de week naar school omdat kind niet kan focussen door nare gedachtes en ook herinneren aan vroeger, waarvoor traumabehandeling bezig is momenteel. Reguliere school is geen optie. Wij wonen nu nog in woning waar problemen zijn onstaan mbt psychisch en sociaal isolement. 

Adviesgevraagd82

Adviesgevraagd82

22-01-2025 om 17:01 Topicstarter

woningruil kan ik niet actief naar zoeken ivm onze veiligheid. Ex partner is nog steeds op zoek naar ons. Dus ik durf geen risico te nemen. 

Zeker is er een sportclub hoor. Dat is ook het enige. Maar door angst en gevoel van onveiligheid uit verleden en hier, krijg ik hem daar niet op. Meerdere keren aangemeld maar kind is erg angstig en door verleden met geweld door vader naar ons beide, heeft kind een heel groot probleem met vertrouwen, en dat vertrouwen is hier in beginsel al beschadigd..

Als de urgentie zou worden afgewezen dan staat tegen die beslissing bezwaar (en beroep) open. Dat zou misschien dan nog zin kunnen hebben, zeker als je het idee hebt dat allerlei relevante informatie (bijvoorbeeld verklaringen van zorg/hulpverleners) niet zijn meegenomen. 

Of bezwaar zin heeft moet je navragen bij een rechtshulpverlener die hier ervaring mee heeft. Wat je nu zou kunnen doen, terwijl je op de uitkomst wacht, is alvast kijken welke ondersteuning er in jouw gemeente (of de nabijgelegen grotere stad) is voor huurders. Die mensen weten dan ook welke rechtshulpverleners in de regio verstand van deze materie hebben. Dan heb je alvast een lijstje van mensen die je mogelijk kunnen helpen als het met die urgentie niet lukt. Je zou eventueel op voorhand al eens kunnen gaan praten: heeft bezwaar enige zin? 

Je hebt iemand nodig die weet hoe het in jouw gemeente/jouw regio werkt. Beleid rond woningtoewijzing verschilt enorm per gemeente en hoe kansrijk een eventueel bezwaar is, verschilt daarmee ook. 

https://huisruilen.nl/
Je kan zonder zelf een advertentie te plaatsen kijken of er iemand iets geschikts aanbied.  Daarop reageren verraad niets

verder hoop ik voor je dat verhuizen wat oplost maar houd er rekening mee dat mensen hun problemen vaak met zich mee verhuizen.  Klinkt niet raar dat een kind na zo’n heftige jeugd in crisis raakt linksom of rechtsom

Heel veel succes gewenst. Ik hoop dat je de noodzakelijke urgentie krijgt. Mocht je die niet krijgen, wat zijn dan de perspectieven qua wachttijd? Het is verstandig om een breed net uit te slaan en veel mensen te vertellen dat je zoekt naar een woning in de andere plaats. Het kan echt enorm helPend zijn.
Een VSO kan ook enorme kansen bieden. Kansen omdat de basis er meer is ingericht op wat je kind nodig heeft. Ik wil je wel adviseren om je niet blind te staren op de clusters en simpelweg zoveel mogelijk in de regio te bezoeken en een gesprek aan te vragen. Soms biedt een ander cluster dan logisch lijkt net die basis die jouw kind nodig heeft. Een van mijn pleegkinderen gaat bijv naar een school voor kinderen met een verstandelijke beperking die zeer moeilijk leerbaar zijn. Hier is een succesvolle route met integratie van het mbo. Dat is niet iets wat heel voor de hand liggend is. En op die school zitten dus idd mensen met beperking, maar ook mensen zonder die verstandelijke beperking die echter wel diezelfde basisondersteuning heel goed kunnen gebruiken.
Het is echt zoeken en niet op basis van een beschrijving op internet kiezen. Durf buiten de kaders te gaan en te zoeken. Jij kent je kind en weet wat het nodig heeft. Nb. Mijn voorbeeld is puur een voorbeeld, ik zeg niet dat dat type onderwijs het voor jouw kind is. Juist niet, ik adviseer je zelf goed te kijken en door te vragen. 
Vso’s hebben vaak ook specialisten in dienst of er een contact mee afgesloten die kunnen helpen bij het vinden van geschikte clubjes en verenigingen, etc. 
Wat ook zou kunnen helpen is ondersteuning van een zorgboerderij die ook een zorgklas heeft. Het fijne daarvan is dat je kind ook bij andere lieve en veilige mensen over de vloer komt, met leeftijdsgenoten in contact komt die ook tegen grenzen aanlopen en daarom begeleid worden; dagstructiur aanhoydt en jij ook wat rust hebt. Onze pleegkinderen hebben hier erg veel baat bij. Ook dit is weer echt zoeken, over je eigen drempels stappen en het gesprek aangaan. 

Adviesgevraagd82

Adviesgevraagd82

22-01-2025 om 17:17 Topicstarter

Temet, dank voor je uitgebreide antwoord. Hier ga ik gelijk naar kijken en mee aan de slag. 

Reageer op dit bericht

Je moet je bericht bevestigen voor publicatie, je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.