
Zoekendepapa
22-07-2025 om 16:03
Kostgeld bij gescheiden ouders
ik ben gescheiden (sinds 2010) en heb drie kinderen, die bij mijn ex wonen. Ze zijn om het weekend en de helft van de vakanties bij mij.
Mijn oudste kind is net 21 geworden en studeert.
Mijn plicht is dus net komen te vervallen, maar ik wil hem nog wel helpen/ondersteunen.
Hij heeft een baan voor twee dagen in de week (oproepbasis; als hij niet werkt krijgt hij niks) en krijgt basisbeurs en aanvullende beurs en zorgtoeslag.
Afspraak was dat hij zou kijken wat zijn maandelijkse lasten zouden zijn. Hij heeft heel braaf het lijstje van het Nibud ingevuld en nu word ik geconfronteerd met een berekening waar een kwart van de hypotheek van mijn ex in staat, een kwart van de kosten voor gas/water/licht, lokale lasten, tv/internet, boodschappen (terwijl ik nog wel alimentatie voor de andere twee betaal en het maandelijkse bedrag door 4 is gedeeld), was kosten, abonnementen, gebruik inboedel, verzekeringen, etc.
Waar volledig aan voorbijgegaan wordt is dat hij bij mij ook een eigen kamer heeft (voor 4 dagen per maand plus de helft van de vakanties) en ik ook kosten maak voor bijna alle posten die ik heb genoemd.
Daar heeft mijn ex geen rekening mee gehouden en uit haar berekening komt een bedrag wat ongeveer net zoveel is als wat ik aan kinderalimentatie voor hem betaalde.
Voor mij voelt het nu alsof ik na het aflopen van de kinderalimentatie opeens partneralimentatie mag gaan betalen.
Op internet kan ik niet echt iets vinden voor kostgeld in combinatie met gescheiden ouders.
Ik heb zelf voorgesteld om alle kosten die ze maakt ongeacht of hij bij haar woont of niet buiten beschouwing te laten. Ik ben zelf ook niet uitgegaan van een vast salaris voor hem.
Via deze methode kom ik op een lager bedrag aan maandelijkse kosten uit (Theoretisch gezien zou alles gedekt worden door beurs, zorgtoeslag en salaris), wat ik dan 50-50 zou willen delen met mijn ex.
Is dit een redelijk voorstel van mijn kant af?
Zie ik misschien iets over het hoofd?
Alvast bedankt voor de reacties

tsjor
26-07-2025 om 08:06
Zo zijn er ook hbo-richtingen en universitaire richtingen die geen fatsoenlijke baan opleveren. Maar in het land is er vooral tekort aan goedopgeleide MBO-ers.
Als een kind er zoveel mogelijk uit wil halen, dan zou ik dat steunen als een kind weet wat het daarmee wil doen, niet alleen puur voor het papiertje om daarmee te kunnen pochen. Als een kind zoveel mogelijk uit de zak van papa wil halen zou ik daar echt niet aan meewerken.

tsjor
26-07-2025 om 08:09
Daglichtlamp schreef op 26-07-2025 om 07:31:
[..]
Zolang je de kinderen maar gelijk behandeld. Bij 1 kind wel betalen voor hoger onderwijs, en bij de andere niet, is dat in elk geval niet.
De gelijkheid zit op: 1 vervolgstudie. Het ene kind doet VMBO en het andere HAVO, er kunnen verschillen zitten tussen kinderen. Ik denk dat het belangrijk is dat je benadrukt dat dat verschil niet belangrijk is, dus niet: je telt pas mee als je ook HBO hebt gedaan. Dat is verschrikkelijk voor een kind.

tsjor
26-07-2025 om 08:12
Ysenda schreef op 24-07-2025 om 13:18:
[..]
dat lijkt me ook vreselijk.
Wij zijn met zijn 3 om tafel gaan zitten. En zoon mocht aangeven waar hij de alimentatie gestort wilde hebben. Lijkt mij een gezondere situatie.
Nee, ik vind dat niet gezonder, een kind tussen twee ouders en dan moet het kind beslissen. Kun je dan als kind zeggen dat je zelf de alimentatie wil krijgen? Je gaat een poging doen om beide ouders te vriend te houden. En de ouder bij wie je het meeste verblijft gun ja natuurlijk het meeste geld, omdat je daar afhankelijk van bent. Laten ouders nu eens de volwassenen zijn en zulke beslissingen durven nemen.

Ysenda
26-07-2025 om 08:17
tsjor schreef op 26-07-2025 om 08:06:. Als een kind zoveel mogelijk uit de zak van papa wil halen zou ik daar echt niet aan meewerken.
Dat idd niet.
Ze moeten wel een doel hebben met de opleiding.
Zoon weet nu ook dat hij na 4 jaar hbo nog een jaar wil om een tweede specialisatie te halen. Bij beiden heeft hij plannen die juist heel goed naast elkaar uitgewerkt kunnen worden.

Fourtyfour
26-07-2025 om 08:20
Daglichtlamp schreef op 26-07-2025 om 07:31:
[..]
Zolang je de kinderen maar gelijk behandeld. Bij 1 kind wel betalen voor hoger onderwijs, en bij de andere niet, is dat in elk geval niet.
De ene gaat na het hbo nog een universitaire studie doen, de ander gaat naar het mbo werken. Ouders betalen de studie, is dit dan ook niet eerlijk?
Als je nu duidelijk stelt dat je 1 vervolg opleiding betaald dan ben je toch duidelijk? Je kunt niet alles 1 op 1 gelijk doen. Het zou wat zijn, ik kreeg heel wat van mijn zus doorgeschoven(kleding, fiets, bed) dus voor mijn zus hebben ze meer kosten gehad. Dus ik heb recht op meer?
Je kiest nu iets, of een bedrag dat je bij draagt, bv jaarlijks €2000. Of je kiest ervoor 1 studie te ondersteunen welke opleiding dan ook. Maar duidelijkheid is het beste en dat lees ik er wel uit.

tsjor
26-07-2025 om 08:23
Ysenda schreef op 23-07-2025 om 16:23:
[..]
En onderdeel van die € 1000 is natuurlijk de alimentatie die de andere ouder inbrengt. Bij een hoog inkomen betaal je ook veel alimentatie. 2 ouders die samen 2ton binnen harken kunnen en zullen nu eenmaal meer aan hun kinderen spenderen dan als er samen 35.000 binnen komt. Procentueel blijkt het over de verschillende inkomens wel ongeveer gelijk te zijn: 17% bij 1 kind, 25% bij 2 kinderen en 33% bij 3 kinderen volgens nibud onderzoek van jaren geleden. Dit is volgens het CBS nu iets anders. 19% bij 1 kind, 27% bij 2 kinderen en bij een alleenstaande ouder is het bij 1 kind zelfs al 27% van het inkomen.
Wat kost een kind? Dit geven ouders uit in 2025
Ik vind zulke cijfertjes altijd lastig te verteren. Dan zou je als alleenstaande ouder met 1 kind per maand (!) 765 euro uitgeven aan je kind. Oké: kleren, schoenen, kapper, fiets, uitstapje, vakantie, en de volgende maand weer. Of daar zitten ook bedragen in zoals 1/2 van de vaste lasten van de woning. Maar als je dat gaat gebruiken om alimentatieplichten voor je ex te verantwoorden, dan betekent het dat je ex dus ook jouw onderkomen moet gaan betalen.
Gelukkig is wel: als je inkomen lager wordt blijft het percentage gelijk, dus dan hoef je ook niet evenveel aan je kinderen te besteden. Dat geldt ook na een scheiding dus: je hebt dan niet meer twee inkomens die je bij elkaar harkt, maar één inkomen, en daarmee daalt ook wat je aan je kind kunt besteden. De andere ex besteedt zijn/haar deel dan weer aan de kinderen. Het is overigens geen drama, zelfs niet als ze studeren. Zoals de zoon van TO het ook prima redt zonder de financiële bijdrage van zijn vader of moeder. Erger is als ouders na de scheiding over de rug van kinderen ruzie over geld voortzetten. Dat maakt meer kapot.

Mika2024
26-07-2025 om 08:25
Ik schrik er een beetje van dat er dus aan TO gevraagd wordt om ook mee te betalen met de hypotheek. Ik ben 16 jaar geleden gescheiden en hier nooit over nagedacht. Ik zou niet anders , kleiner , goedkoper hebben gewoond als ik de kinderen niet zou hebben gehad. Nu moet ik zeggen dat ik het Nibud ook niet altijd even redelijk vind. Toen ik nog alleen was kon ik bij lange na niet het geadviseerde spaarbedrag die zij als buffer adviseerden halen.
Mijn ex heeft altijd maar weinig bijgedragen, geval van kale kip kun je niet plukken.
Heb het wel lastig gevonden dat er dus geen spaarpot was voor studies.
Maar gelukkig is het goed gekomen. Oudste zoon heeft HBO gedaan in de periode dat studiefinanciering geen gift maar lening was. En hij zat op zijn 17de al op het HBO en dan vervalt ook al de kinderbijslag dat vond ik zo krom. Dan kun je dus gaan lenen als minderjarige. Mijn zoon heeft altijd kosteloos hier gewoond en gegeten , hoefde vanwege de afstand ook niet op kamers en had een bijbaantje en in de vakanties werkte hij daar meer uren. Met wat ik hem extra toe kon stoppen is de studieschuld klein gebleven.
Als ik hier dan hoor wat er betaald wordt dan denk ik ook wel een beetje helpt dit je kind? Ik vind het gewoon goed als de financiële verantwoordelijkheid ook wat meer bij kind komt te liggen .
En ik vind ook dat wat je bij de een doet ook bij de andere moet doen. Hoeft niet helemaal op de weegschaal.
Jongste hier doet een BBL opleiding maar hij had voor werk eigenlijk een autootje nodig want openbaar vervoer kon hij s’avonds niet mee thuis komen, dus hij is geholpen met een bijdrage voor auto. En hoeft ook geen kostgeld te betalen. Verwacht dan wel dat ze sparen om straks goed uit huis te kunnen.
Op financieel gebied heb ik vanaf hun 18de ook geen contact meer met ex. Ex maakte een bedrag aan de kinderen over en ze regelden veel zelf en als ze het niet weten dan help ik ze. Ze moeten toch ook financieel zelfstandig worden.

Decembermamma
26-07-2025 om 08:52
Daglichtlamp schreef op 25-07-2025 om 22:03:
[..]
De kosten voor een MBO en een HBO studie zijn niet te vergelijken.
Klopt maar dan heeft kind tijdens haar mbo studie 3 jaar de tijd om te sparen voor het schoolgeld van de hbo studie. Heb ik ook gedaan toen woonde ik nog in bij mijn ouders dus geen lasten. Ik was flink blij dat toen mijn ouders verhuisden en aangeven dat de extra slaapkamer een knutsel kamer voor mijn moeder werd dat ik in ieder geval schoolgeld en boekengeld voor de eerste 3 jaar bij elkaar verdiend had.

Daglichtlamp
26-07-2025 om 09:01
Decembermamma schreef op 26-07-2025 om 08:52:
[..]
Klopt maar dan heeft kind tijdens haar mbo studie 3 jaar de tijd om te sparen voor het schoolgeld van de hbo studie. Heb ik ook gedaan toen woonde ik nog in bij mijn ouders dus geen lasten. Ik was flink blij dat toen mijn ouders verhuisden en aangeven dat de extra slaapkamer een knutsel kamer voor mijn moeder werd dat ik in ieder geval schoolgeld en boekengeld voor de eerste 3 jaar bij elkaar verdiend had.
Kom op, een MBO-studie geeft wellicht maar 1 jaar kosten voor de ouders (want voor je 18 is school gratis). Je kunt best vragen aan kinderen om zelf ook bij te dragen als er geen geld is bij de ouders, maar bij 1 kind een jaar MBO betalen, en bij een ander kind HBO of universiteit is echt een heel groot verschil.

Schemerlampje
26-07-2025 om 09:12
Daglichtlamp schreef op 26-07-2025 om 09:01:
[..]
Kom op, een MBO-studie geeft wellicht maar 1 jaar kosten voor de ouders (want voor je 18 is school gratis). Je kunt best vragen aan kinderen om zelf ook bij te dragen als er geen geld is bij de ouders, maar bij 1 kind een jaar MBO betalen, en bij een ander kind HBO of universiteit is echt een heel groot verschil.
Nou, onze jongste is 16 en begint aan het MBO na de vakantie, maar we zitten nu al op zo’n 1500 euro aan kosten. En dat zonder dat we lesgeld hoeven te betalen.

tsjor
26-07-2025 om 09:13
Daarom is het ook beter om niet te gaan denken in termen van: ik ga jou stimuleren met geld en jouw studie betalen. Voor MBO en voor HBO kan een kind studiebeurs krijgen, lenen en werken. Als je thuis woont maakt het niet uit welke studie je doet. Het verschil zit in het collegegeld: 1419 voor MBO, 2601 voor HBO. Eventueel kun je daarvoor extra lenen.
Overigens is een mbo-studie niet in 2 jaar afgerond, alleen een MBO-2 is dat. Maar MBO 3 of 4 duurt langer, net als een HBO.

Ysenda
26-07-2025 om 09:24
tsjor schreef op 26-07-2025 om 08:23:
[..]
Ik vind zulke cijfertjes altijd lastig te verteren. Dan zou je als alleenstaande ouder met 1 kind per maand (!) 765 euro uitgeven aan je kind. Oké: kleren, schoenen, kapper, fiets, uitstapje, vakantie, en de volgende maand weer. Of daar zitten ook bedragen in zoals 1/2 van de vaste lasten van de woning. Maar als je dat gaat gebruiken om alimentatieplichten voor je ex te verantwoorden, dan betekent het dat je ex dus ook jouw onderkomen moet gaan betalen.
Gelukkig is wel: als je inkomen lager wordt blijft het percentage gelijk, dus dan hoef je ook niet evenveel aan je kinderen te besteden. Dat geldt ook na een scheiding dus: je hebt dan niet meer twee inkomens die je bij elkaar harkt, maar één inkomen, en daarmee daalt ook wat je aan je kind kunt besteden. De andere ex besteedt zijn/haar deel dan weer aan de kinderen. Het is overigens geen drama, zelfs niet als ze studeren. Zoals de zoon van TO het ook prima redt zonder de financiële bijdrage van zijn vader of moeder. Erger is als ouders na de scheiding over de rug van kinderen ruzie over geld voortzetten. Dat maakt meer kapot.
Procentueel geef je hetzelfde uit. Maar met die grotere pot ga je vaker uit eten, meer uitstapjes, niet bij de goedkoopste kledingwinkel, luxere auto, groter huis telt wel op bij elkaar. Met 2, 3, 5x modaal heb je gewoon meer te besteden en dat doe je veelal ook.
Dan is het niet 1x op vakantie naar de camping maar een week wintersport, 3 weken luxe naar de US in de zomer, in de mei vakantie een paar dagen naar Italië en met de herfstvakantie een huisje. En dan ga je niet een dagje naar het pretpark maar een week naar disney of de efteling.
Dan is een uitstapje niet naar de bioscoop maar een middag indoor skydiven en daarna uit eten of gewoon echt 2 parachute sprongen op een middag.
En in die bedragen zitten idd ook kosten voor gwl, wonen, etc. Ook de bedragen die iedereen krijgt: kinderbijslag, kindgebondenbudget etc. Het enige verschil is de alleenstaande ouderkop op het kindgebonden budget en de hoogte van de alimentatie, en die laatste is gebaseerd op het inkomen en dat is terecht.
Zou jij het logisch vinden dat iemand die netto per maand € 10.000 binnen harkt even veel alimentatie betaald als iemand die €2000 netto per maand binnen harkt?
Moeten de kinderen van rijke ouders dan net zoveel krijgen als kinderen van arme ouders omdat het 'oneerlijk' is of omdat Tjor of Decembermama het bedrag zo hoog vinden?

Dees!
26-07-2025 om 09:25
tsjor schreef op 26-07-2025 om 09:13:
Daarom is het ook beter om niet te gaan denken in termen van: ik ga jou stimuleren met geld en jouw studie betalen. Voor MBO en voor HBO kan een kind studiebeurs krijgen, lenen en werken. Als je thuis woont maakt het niet uit welke studie je doet. Het verschil zit in het collegegeld: 1419 voor MBO, 2601 voor HBO. Eventueel kun je daarvoor extra lenen.
Overigens is een mbo-studie niet in 2 jaar afgerond, alleen een MBO-2 is dat. Maar MBO 3 of 4 duurt langer, net als een HBO.
Hoe dat dan? Niet alle kinderen komen in aanmerking voor een studiebeurs.
Om ze dan maar te laten lenen terwijl dat feitelijk niet nodig is, vind ik echt onzin.

SuzyQFive
26-07-2025 om 10:00
Stimpie schreef op 25-07-2025 om 22:13:
Au, het doet me gewoon pijn als ik in je OP lees wat mensen als kostgeld willen. Van hun kinderen notabene!
Een kwart van de hypotheek?! Is dat huis dan ook 1/4 van hem? Van de zotte zeg, hoe verzin je het!
(Niet als kritiek naar jou, ik weet dat dat niet van jou is maar van je ex)
Nibud zegt tussen de €100 en €400 per maand kostgeld, en daar is wel degelijk ook hypotheek in meegenomen.
of het moreel is, is natuurlijk de vraag.
Aan de andere kant: vroeger gingen we op oms 18/19 de deur uit en nu woon je veel langer thuis, een kleine bijdrage of je eigen persoonlijke lasten betalen is dan niet zo gek.
Mijn kinderen moeten vanaf hun 18e ook zelf hun school/collegegeld, mobiel, zorgverzekering en kleding betalen (in stapjes). Dat is niet alleen omdat ik als alleenstaande dan minder inkomsten heb maar ook omdat ze zelf verantwoordelijkheden moeten gaan dragen. Mits het fysiek kan natuurlijk.

MamaE
26-07-2025 om 10:10
Wat kostgeld betalen en/of eigen lasten dragen is helemaal niet zo gek. Maar 1/4 van de hypotheek van 1400 euro is 350 euro alleen al voor de hypotheek. Daar komt de zorgverzekering, telefoon, kleding en studiekosten, uitjes, vakanties en een bijdrage voor eten nog bij. Het lijkt mij niet fair als vader dat allemaal als alimentatie moet gaan betalen.
Daarnaast wordt de hypotheek niet lager als de kinderen uit huis gaan. Dan heeft moeder ook een probleem. Moeder is blijkbaar gewend om haar financiële problemen op anderen af te wentelen. Haar ex heeft nog jaren meebetaald aan het huis en nu mogen de kinderen dat gaan doen.