MamaDana
23-12-2018 om 11:39
Terug naar VO
Dag allen,
Ik heb een 20-jarige dochter die volgens het vavo systeem in havo 5 zit. Toch vindt ze de vavo helemaal niks. Er zit geen structuur in de lessen, de ene keer is er wel een docent de andere keer niet, het maakt niet uit of je er bent, etc.
Ze heeft het er totaal niet naar haar zin en ze wil eigenlijk volgend jaar terug naar een 'normale' middelbare school.
Ze wil havo 5 nog wel afmaken op de school waar ze nu zit. Volgend jaar wil ze vwo 6 doen. Maar ik ben bang dat dit niet mogelijk is wegens haar leeftijd. De vavo school heeft gezegd dat ze bij hun volgend jaar vwo 6 mag doen omdat haar cijfers zo goed zijn. Maar dit wil ze absoluut niet. (alle examens tot nu zijn boven de 8)
Dus volgens mij zijn er helaas dan nog maar 2 mogelijkheden;
-Een middelbare school zoeken die een 20-jarige aanneemt in vwo 6
-Alles zelf doen, dus volledige thuisstudie en via staatsexamen het diploma halen
Hebben jullie enige ervaring met een ouder kind naar de gewone middelbare school?
Hebben jullie andere ideeën? Ik zit een beetje met het handen in het haar..
Ps. voor haar maakt de leeftijd op de middelbare school niet uit. Ze heeft zelf een lichte vorm van asperge (autisme) en oogt ook jonger dan haar kalenderleeftijd. Ze kan prima overweg met 17-jarigen.
Leen13
23-12-2018 om 12:26
Speciaal onderwijs
MIjn dochter zit met 20 jaar in 5Havo op speciaal onderwijs.
Maar niets staat je in de weg om op zoek te gaan naar een normale school. Het punt is wel dat ze dan waarschijnlijk 5 en 6VWO zal moeten doen. Na HAVO.
Lente
23-12-2018 om 13:14
Precies, dat wordt 5 VWO
Tenzij je nu al een school kan vinden die haar volgend schooljaar in 6 VWO wil zetten onder voorwaarde dat ze tijdens dit schooljaar alle toetsen inhaalt van de 5VWO stof en vakken die in 5 VWO worden afgesloten.
Je kunt eens rondvragen.
@Emma
23-12-2018 om 13:20
pta' s
Je zit met schoolexamens die vanaf 5 (soms zelfs al 4) VWO meetellen. Je dochter zal die se's wel moeten doen op een reguliere school.
MamaDana
23-12-2018 om 13:39
2 jaar in 1
Momenteel doet ze 2 jaar in één. Ze heeft nooit havo 4 gedaan.
Ik ga maar eens met een montessorischool bellen (na de kerstvakantie natuurlijk) en vragen in hoeverre ze daar ook 2 jaar in één kan doen.
Anders wordt het toch thuisstudie. Ze ziet het niet zitten om er 2 jaar over te doen.
V@@s
23-12-2018 om 14:01
geld
Als geld geen probleem is kun je ook denken aan iets als luzac. Overigens is mijn indruk dat er veel verschillen zitten tussen vavo's. Je kunt dus ook eens informeren of een vavo in een aanliggende stad meer structuur heeft.
Andere optie is als ze toch al 20 is voorbereiden voor de 21+ toets van de richting die ze wil doen op de universiteit.
bicyclette
23-12-2018 om 15:16
andere vavo?
Eens met V@@s: de ene vavo is de andere niet. De onderlinge verschillen zijn net zo groot als die tussen reguliere scholen. Hier een zoon die 6VWO heeft gedaan op vavo, en hij herkent het beeld dat jij beschrijft niet. Het kan dus echt anders.
Mijn andere kind zit op Luzac. Ook daar kun je evt. 2 jaar in 1 doen. Kleine klassen, zeer veel structuur, goede begeleiding. Maar wel een fors prijskaartje.
Op reguliere scholen kun je in principe niet instromen in het laatste jaar. Het programma is er ook niet op ingericht. Dat is op Luzac en vavo anders, daar wordt alle stof van de laatste twee jaar in dat ene jaar behandeld. Bovendien vallen zij onder een andere wetgeving, waardoor zij meer mogelijkheden tot maatwerk hebben.
wil40
23-12-2018 om 17:46
Twee jaar in één.
Nieuwsgierige vraag, waarom is ze op haar 20e in Havo 5 terechtgekomen op de Vavo?
Ik vraag dit omdat ze prachtige cijfers heeft en zelfs H4 heeft overgeslagen. Heeft ze een afslag via MBO gemaakt? Welk diploma is er tot op heden binnen? Ik vraag dit omdat ik ook een kind heb dat met allerlei zijwegen zijn schoolcarrière doorloopt.
MamaDana
23-12-2018 om 20:33
Ik vergeet steeds de titel.
@V@@S & bicyclette,
Helaas is een school als Luzac toch buiten het budget.
@wil40,
Met een vwo advies van groep 8 en een cito-score dat wijst op een kader niveau is ze uiteindelijk in een havo/vwo klas gekomen. Toen is ze uiteindelijk psychisch een beetje naar beneden gehaald door klasgenoten en had ze het niet meer naar haar zin op school (pesten; uitlachen, sociale media pesten, spullen afpakken). Ze is naar een kleinere school gegaan om daar de mavo te kunnen doen. De havo/vwo scholen waren allemaal fabrieken (in deze omgeving), iets wat ze niet meer wilde. Op de mavo is het achteruit gegaan en is ze allemaal komen opdagen voor de toetsen. Wel haar diploma in één keer gehaald. Daarna is ze langdurig in therapie geweest en gestopt met school. In september dus begonnen aan een éénjarig traject voor havo 5. Het gaat nu heel goed met haar en ik zie mijn dochter weer zoals hoe ze vroeger was. Maar ja, ze vindt het te makkelijk, leert in haar vrije tijd zichzelf Chinees aan en heeft de boeken van hbo-wiskunde om daar vast uit te werken, zo is ze toch bezig (ze kan intens gelukkig worden van wiskunde, dat heeft ze niet van mij).
Mij maakt het niets uit welke route ze bewandelt, ik hoop dat ze gelukkig wordt. Of dat nou met een vmbo diploma of vwo diploma is.
MamaDana
23-12-2018 om 20:35
@biclycette
@biclycette
Ik ga inderdaad ook nog even informeren bij een andere vavo. Is helaas wel echt een heel stuk verder weg. Maar ja, het is dan in ieder geval een optie. Bedankt
Triva
23-12-2018 om 21:58
maar
waarom gaat ze niet gewoon hbo doen en dan daarna nog een master, waarom nog 1 of 2 jaar al die standaardvakken terwijl ze wel weet wat ze wil: wiskunde.
V@@s
23-12-2018 om 22:28
of inderdaad voorbereiden op de 21+toets
dat is dan wellicht toch een optie.
Nog een andere mogelijkheid: de vavo alleen gebruiken voor het school- en centraal examen, en alle lessen skippen als aanwezigheid toch niet verplicht is. Ik geloof dat dat een goedkopere route is dan gaan voor het staatsexamen.
wil40
23-12-2018 om 23:13
HBO- Wiskunde.
Als ze toch al bezig is in de bijpassende boeken...ik zou daar idd ook eens naar kijken en open dagen bezoeken.
Jo Hanna
26-12-2018 om 11:26
Colloquium doctum
Als je toch pas 21 bent als je met hoger onderwijs kunt beginnen, is het veel efficiënter om alleen te doen wat je moet doen om toegelaten te worden tot de studie van je keuze. De toelatingseisen zijn per studie verschillend dus daar zul je dan achter moeten komen. Het kan om deelcertificaten gaan of om eigen toetsen van de betreffende opleiding. Ik weet niet of je met een HBO-propedeuse nog steeds naar de universiteit kan? Anders is dat ook nog een optie. Dat kan namelijk wel in 1 jaar. Moet je wel een HBO-opleiding kiezen die aansluit. Goed vooraf onderzoeken dus wat nodig is.
Succes en groet,
Jo Hanna
Lynn
26-12-2018 om 17:26
Jo Hanna
"Ik weet niet of je met een HBO-propedeuse nog steeds naar de universiteit kan?"
Vroeger was dat een gebruikelijke route. Tegenwoordig is dat vaak niet meer mogelijk. Maar soms wel. Dus als dat interessant lijkt, iets om wel van tevoren goed uit te zoeken en met de universitaire opleiding af te stemmen, zodat de regels tijdens de propedeuse HBO niet net wijzigen.
Loontje
29-12-2018 om 02:13
propedeuse
Met de propedeuse van het HBO ben je toelaatbaar voor universiteit. Ik zou dus de 21 + toets laten doen, dan opleiding van keuze doen, P halen en daarna naar universiteit. Mijn dochter heeft ook haar P en mag nu ook naar universiteit.
Elizabeth
16-01-2019 om 21:11
Biedt Montessori-onderwijs wel genoeg structuur?
Ik zou kiezen voor een goede middelbare school. Dan komt je dochter in 5 vwo terecht. Als ze nog een beetje jong is voor haar leeftijd is ze misschien echt aan de universiteit toe als ze over 2,5 jaar eindexamen vwo heeft gedaan.
amazone
04-04-2019 om 22:00
Hier
Is in de klas van mijn oudste sprake geweest van een meisje dat met 21 jaar havo-eindexamen deed. Drie jaar eerder was ze gezakt voor het vwo, toen ging ze naar de vavo, en uiteindelijk keerde ze terug op de middelbare school.
Het is dus zeker niet onmogelijk. Maar de vraag is: is het wenselijk en lost het de problemen van je dochter echt op?
Anoniem
04-05-2019 om 12:12
Bron van problemen
Hier is de ervaring dat jouw constructie een bron van problemen is.
Wat wel werkt is bij zieke kinderen het examenjaar in twee of drie jaar laten doen.
Kinderen kunnen wel sociaal zijn, scholen en docenten zijn dat vaak allerminst. Die kijken een 20-jarige die ineens in het examenjaar erbij komt met argusogen aan.
Is een hbo-p anders geen optie? Universiteiten hebben liever vwo-leerlingen maar als de middelbare school zo’n drama is is dit wellicht een alternatief.
Reageer op dit bericht
Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.