Op deze leuke gezinscamping kan je kind eindeloos spelen en jij écht ontspannen - lees hier meer

Accepteren dat er geen tweede kind komt: je bent niet alleen en zo ga je ermee om

Misschien droomde je van een groot gezin. Maar soms, ondanks een diepe wens, loopt het pad naar een tweede kindje anders dan gehoopt. Weet dat je hierin niet alleen staat. Hoe kun je de hoop op een volgende zwangerschap loslaten en een ander toekomstbeeld omarmen? En hoe ga je om met het verdriet dat hierbij komt kijken? Hoe kun je accepteren dat er geen tweede kind komt?

Wat als zwanger worden niet lukt

Het kan best lastig zijn om de droom van een tweede kindje los te laten. Misschien denk je wel dat je geen recht hebt op verdriet, omdat je al een of meerdere kindjes hebt. Maar weet: jouw verdriet mag er zijn en het hoort erbij. Het is een stap richting heling als je jezelf toestaat om te rouwen om wat niet zal zijn. Hier zijn wat tips om met dit grote verdriet om te gaan.

Erken je gevoelens

Geef jezelf de ruimte en toestemming om verdrietig te zijn en besef dat het normaal is om teleurgesteld te zijn over het uitblijven van nog een zwangerschap. Geef ook de ruimte aan rouw. Plan momenten in om je verdriet toe te laten en te rouwen om het verlies van de droom van een tweede kindje. Het is niet de bedoeling om verloren te raken in je gevoelens, maar het is belangrijk dat het verdriet niet wordt weggestopt. Schrijf brieven aan jezelf, of aan het kindje dat je zo graag had willen hebben. Laat de tranen maar komen, schrijf alles op wat je denkt en voelt. Het kan vaak opluchten als het er even allemaal uit mag zijn.

Praat erover

Het delen van je gevoelens met je partner, een vertrouwde vriend of een therapeut kan al een opluchting zijn. Het helpt om je hart te luchten en te delen wat je dwarszit. 

Positief blijven als zwanger worden niet lukt

Sommige vrouwen vinden het fijn om de focus te houden op positief denken en blijven. Vooral als er nog een kans is op een zwangerschap. Schrijf positieve affirmaties (zinnetjes) op en lees die elke dag, hardop of in je hoofd. Maak een digitale collage met afbeeldingen en quotes die je een goed gevoel geven en gebruik deze als achtergrond op je laptop of telefoon.

Zoek afleiding

Vind activiteiten die jou afleiden en waar je blij van wordt. Of het nu gaat om een lange wandeling maken, schilderen, of puzzelen, wat voor jou goed voelt. Het kan helpen om wat vaker uit je hoofd te komen en te ontspannen.

Hulp zoeken bij een onvervulde kinderwens

Het niet krijgen van een tweede kindje kan aanvoelen als een onvervulde kinderwens. Het is pijnlijk en verdrietig dat je droom van een groot gezin niet haalbaar lijkt. Het is een heel proces waar je doorheen gaat. Maar je hoeft dit niet alleen te doen. Overweeg om hulp te zoeken. Zoek naar mensen in je omgeving die je kunnen steunen, zonder dat ze oordelen.

Omgaan met alle emoties

Om vrouwen te ondersteunen die worstelen met een onvervulde kinderwens, biedt de organisatie Hartlanders inspirerende workshops. In de workshop "Wat als nog een kindje niet lukt?" bieden de therapeuten een veilige omgeving om te praten over deze zware emoties die je hierbij kunt ervaren, zoals verdriet en teleurstelling. De workshop wordt geleid door ervaren trainers die je begeleiden om met deze uitdagingen om te gaan. Of je nu worstelt met verdriet, relatieproblemen, sociale druk, of schuldgevoelens omdat zwanger worden niet lukt: bij deze workshop mag het er allemaal zijn en krijgt het een plek.

Je hoeft het niet alleen te doen. In de Workshop Wat als nog een kindje niet lukt kom je in contact met andere ouders die hetzelfde doormaken. Je gaat actief aan de slag met de thema's waar jij tegenaan loopt. Lees hier alles over deze bijzondere workshop.


Wat te doen als je partner geen tweede kind wil

Help, mijn man wil geen tweede kind: veel vrouwen worstelen ermee. Het kan stress geven in jullie relatie en eenzaam voelen. Communicatie is hierin heel waardevol. Het hoort erbij dat jullie verschillende meningen of visies kunnen hebben, maar hoe je ermee omgaat kan een groot verschil maken. 

Neem beide een vel papier en schrijf alle voor- en nadelen op die jullie los van elkaar voelen. Bespreek ze met elkaar (zonder oordeel), dit kan zorgen voor meer begrip en verbinding, en wellicht zelfs een ander perspectief.

Als mensen in je omgeving hun mening klaar hebben

Ongevraagd advies en oordelen van anderen is iets wat vaak voorkomt. En het lijkt wel alsof mensen altijd hun mening klaar hebben als het gaat om gevoelige thema's, zoals een kinderwens. "Je moet blij zijn met wat je hebt", "er zijn mensen die helemaal geen kinderen kunnen krijgen", "je moet gewoon ontspannen, dan word je vanzelf zwanger", je zal niet de eerste zijn die deze reacties te horen krijgt. In de meeste gevallen komen deze opmerkingen voort uit onbegrip of omdat mensen zich moeilijk kunnen inleven. Het is oké om je grenzen aan te geven in zulke situaties. Hier zijn wat tips over wat je kunt doen en zeggen.

Als iemand ongevraagd advies geeft

Stel je voor, een familielid of een vriend(in) zegt zomaar: "Waarom wil je nog een kind? Eentje is toch ook genoeg?" Je kunt dan zeggen: "Dat is iets tussen mij en mijn partner. We hebben onze redenen, en ik hoop dat je dat snapt." Op een rustige manier je punt maken laat zien dat je serieus genomen wilt worden, maar je houdt tegelijkertijd het gesprek vriendelijk. En vergeet niet: jij bepaalt hoe je leven eruitziet, niet zij.

Grenzen stellen op een feestje

Je staat op een feestje en iemand begint over een tweede kindje: "En, komt er nog een? De oudste wordt ook al groot, hè?" Dat kan best even lastig zijn. Dit zijn reacties die je kunt geven:

  • "Zullen we over iets anders beginnen? Dit onderwerp ligt even moeilijk."
  • "Wie weet wat de toekomst brengt! Het is niet iets waar ik het nu graag over wil hebben."
  • "Interessant dat je dat zegt, maar we zijn tevreden met onze beslissing. Laten we het over iets anders hebben, oké?"
  • "Ik snap dat je het goed bedoelt, maar dit is een keuze die we heel bewust hebben gemaakt. Ik waardeer het als we het over andere dingen kunnen hebben."
  • "Dit is een heel persoonlijk onderwerp voor ons, en we staan niet echt open voor advies van buitenaf. Hoe is het verder met jou?"

Schuldgevoelens naar je kind

Voel je je wel eens schuldig, omdat je denkt dat je je kind tekortdoet zonder broertje of zusje? Het kan voelen alsof je niet aan bepaalde verwachtingen voldoet. Maar liefde is niet te meten. Je kunt tegen je kind zeggen: "Ik hou enorm veel van jou, en dat verandert nooit, wat er ook gebeurt." Door eerlijk te zijn over je gevoelens, laat je je kind zien dat het enorm geliefd en gewaardeerd is, precies zoals het is.

In de workshop van Hartlanders ga je actief met dit thema aan de slag, om hier rust en acceptatie in te vinden, zodat je meer kan genieten van het ouderschap.

Een nieuw begin maken

Het is niet makkelijk om een droom op te geven, maar het opent ook deuren naar iets nieuws. Geef jezelf de tijd om te rouwen, maar sta ook open voor nieuwe dingen. Wie weet is het tijd om een nieuwe hobby te ontdekken, andere doelen te stellen of meer tijd te besteden aan de mensen die er al zijn in je leven.