Het forum van Ouders.nl is een online community waar iedereen respectvol met elkaar omgaat. Het forum is er voor ouders met vragen over opvoeding, ouderschap, ontwikkeling, gezondheid, school en alle andere dingen die je als ouder tegenkomt in het leven.
In haar nieuwste boek, 'Elke Dag Zelfzorg', neemt Nina Mouton ons mee op een reis naar dagelijkse zelfzorg, waarbij ze benadrukt dat het belangrijk is om dagelijks aandacht te besteden aan onze mentale gezondheid. Nina Mouton is klinisch psycholoog en psychotherapeut en we spraken haar over dit inspirerende boek. Met praktische tips voor elke dag, moedigt Nina je aan om stil te staan bij je eigen behoeften en te investeren in je mentale gezondheid. Bekijk haar boek hier.
"Elke Dag Zelfzorg" is een soort dagelijkse gids voor iedereen. Het is makkelijk te gebruiken en super praktisch ingedeeld. Hoe ben je op het idee gekomen om dit boek te maken?
Nina: "Het begon eigenlijk allemaal met mijn werk rondom mild ouderschap. Ik geloof echt dat mild zijn voor jezelf een belangrijk deel is van mild zijn voor je kinderen. In mijn werk zag ik vaak dat ouders zichzelf een beetje kwijtraakten. Ze wisten soms niet meer wie ze zelf waren en wat hun eigen behoeftes waren. Dat verbaasde me. Hoe kan het dat ouders zo weinig van zichzelf weten terwijl ze zo hun best doen om goede ouders te zijn? Dat zette me aan het denken over zelfzorg. Ik kwam erachter dat zelfzorg aan de basis ligt van mild ouderschap, maar ook van een gelukkig leven als volwassene. “Elke Dag Zelfzorg” is mijn manier om zelfzorg makkelijker en normaal te maken, voor iedere dag. Daarom zijn er 365 bladzijdes met elke dag een uniek inzicht, opdracht of theorie."
Je hebt het over zelfzorg op een manier die verder gaat dan gewoon even tijd voor jezelf nemen. Kun je uitleggen wat zelfzorg voor jou betekent? Sommige mensen, en vooral moeders, denken dat even alleen naar de winkel kunnen al 'me-time' is. Is dat hetzelfde als zelfzorg voor jou?
Nina: "Nee, voor mij is zelfzorg veel meer dan alleen wat tijd voor jezelf. Me-time, zoals even alleen boodschappen doen of een avondje uit met vriendinnen, is super belangrijk. Het helpt je ontspannen en opladen. Maar als je gestrest bent en je neemt even een pauze, dan is dat fijn, maar het verandert niks aan waarom je in de eerste plaats gestrest was. Je valt daarna vaak weer terug in dezelfde stresspatronen.
Zelfzorg gaat verder: naar binnen durven kijken, op zoek naar blauwe plekken uit het verleden om patronen in het heden te herkennen. Het gaat over terugkijken naar je jeugd. Hoe was die? Zijn er dingen van vroeger die je nu nog steeds raken of triggeren? En hoe reageer je op die triggers?
De basis ligt in het begrijpen waarom je je voelt zoals je je voelt. En naar het echte probleem kijken. De manier waarop we zijn opgevoed, dingen die we hebben meegemaakt, dat heeft allemaal invloed op hoe we nu zijn als volwassenen.
Onze ouders hebben ons niet expres problemen meegegeven, maar soms gebeurt dat gewoon. En het is belangrijk om dat te zien en te erkennen. Als we snappen waar onze gevoelens vandaan komen, kunnen we beginnen met veranderen. We kunnen leren anders om te gaan met situaties, in plaats van steeds terug te vallen in oude patronen. Dan leer je beter grenzen aangeven en aanvoelen wat je nodig hebt. En dat is precies wat ik met "Elke Dag Zelfzorg" wil bereiken. Het geeft je elke dag iets kleins om aan te werken, waardoor zelfzorg een vast onderdeel van je leven wordt."
Waarom is het voor veel mensen zo moeilijk om tegenwoordig tijd voor zichzelf te vinden?
Nina: "Dit probleem komt door hoe onze ouders en grootouders zijn opgevoed, vooral door de generatie die de oorlog heeft meegemaakt. In die tijd moest je gewoon doorgaan, zonder stil te staan bij wat je voelde of nodig had. Mensen die jong waren tijdens de oorlog, hadden geen echte jeugd of tienerjaren. Ze moesten snel volwassen worden. En toen zij zelf ouders werden, wisten ze niet goed hoe ze emotionele steun moesten geven omdat ze het zelf nooit gehad hadden. Praten over mentale gezondheid was toen niet iets wat mensen deden.
Nu dragen we die last van onverwerkte stress en druk van onze voorouders. Het is zwaar en soms te veel. Daarom zien we nu meer burn-outs en problemen met mentale gezondheid. Het is tijd dat we iets veranderen aan hoe we leven en voor onszelf zorgen.
En daarmee helpen we niet alleen onszelf maar zorgen we er ook voor dat onze kinderen niet dezelfde last hoeven te dragen. We kunnen ze vrijer maken dan wij ooit waren, door ze te leren over het belang van zorgen voor je eigen geest en lichaam."
Ouderschap kan behoorlijk uitdagend zijn, vooral als kinderen veel van je vragen. Dit kan zorgen voor stress bij ouders. Heb jij tips hoe zij hiermee om kunnen gaan?
Nina: "Ja, dat gevoel kennen veel ouders. Het is belangrijk om te weten dat opvoeden soms anders loopt dan je had gedacht. Veel ouders voelen zich alsof ze alles alleen moeten doen, maar dat is niet hoe het hoort. Vroeger hielp iedereen elkaar meer met de kinderen. Er was meer een gemeenschapsgevoel.
Wat we nu missen, is dat gevoel van samen opvoeden. Mijn tip is om te zoeken naar manieren om weer meer dat gevoel van een gemeenschap te krijgen. Vraag om hulp bij je familie, vrienden of buren en biedt zelf ook hulp aan. Dit kan echt helpen om je minder alleen te voelen.
Ook is het goed om te bedenken dat als je het moeilijk vindt om hulp te vragen, dit misschien komt door hoe je je voelt vanbinnen. Misschien ben je bang om afgewezen te worden. Dat komt vaak door hoe we ons voelden toen we zelf kinderen waren, en dan komen die emoties naar boven in situaties die we nu ervaren. Het is belangrijk om hierover te praten met iemand. Hulp vragen is juist sterk en kan echt het verschil maken."
Hoe kunnen ouders het belang van zelfzorg laten zien aan hun kinderen in de opvoeding?
Nina: "Echt, een van de beste dingen die je als ouder kunt doen, is gewoon laten zien dat je ook maar een mens bent. Dat betekent dat je laat zien dat je soms ook niet alles weet, dat je fouten maakt, en dat je ook wel eens bang of verdrietig bent. Het idee dat volwassenen altijd alles moeten kunnen en nooit fouten mogen maken, dat klopt gewoon niet. Dat zorgt alleen maar voor onnodige stress.
Als je laat zien dat je ook onzeker kunt zijn, of dat je soms verdrietig bent, dan leer je je kinderen iets heel belangrijks. Ze leren dat het normaal is om gevoelens te hebben en dat het goed is om daarover te praten.
Stel je voor, je wordt boos op je kind en je realiseert je later dat dat misschien niet terecht was. Praat er dan over met je kind. Zeg sorry en leg uit waarom je zo reageerde. Dit helpt je kinderen om te leren over nadenken over jezelf en waarom je doet wat je doet.
Dit soort dingen doen, helpt je kinderen om te leren over zelfzorg. Ze leren ook om te begrijpen hoe belangrijk het is om open te zijn over wat je voelt. En dat helpt ze om uit te groeien tot volwassenen die goed weten wie ze zijn en die goed met anderen om kunnen gaan."
"Elke Dag Zelfzorg" is meer dan een boek; het is een reis naar een liefdevoller en bewuster leven. Het is een dagelijkse routine, waarbij je jezelf toestemming geeft om altijd op zoek te blijven naar wat goed voor jou is, waar jij energie van krijgt en blij van wordt. Dit kan zijn in je rol als ouder, in je persoonlijke ontwikkeling, of in je relaties met anderen.
Begin nu aan je pad van zelfontdekking en laat elke pagina je begeleiden naar een gezondere en gelukkigere versie van jezelf. Bestel nu hier jouw exemplaar en zet de eerste stap naar een leven waarin zelfzorg een fijne gewoonte wordt.