22 juni 2022

Verzekeren in Nederland: welke risico’s neem je liever niet?

Van inboedel- en aansprakelijkheidsverzekeringen tot een fietsverzekering, maar ook tandartsverzekering en natuurlijk de basis zorgverzekering. Je kunt je voor uiteenlopende situaties verzekeren, bijvoorbeeld om (duurdere) spullen te beschermen en risico’s af te dekken. Mocht er iets gebeuren (vaak een onverwachte situatie), dan krijg je hiervoor de bijbehorende vergoeding als je de juiste verzekering hebt afgesloten. Sommige verzekeringen zijn verplicht, maar andere kun je overwegen wanneer je wel of niet de kosten bij bepaalde omstandigheden zelf wil betalen. Waar hecht jij waarde aan? En welke risico’s neem je en welke liever niet?

De impact van verzekeren

Wanneer je een verzekering afsluit, dan dek je risico’s af van een onverwachte gebeurtenis. Je weet niet of en wanneer het gaat gebeuren, maar wilt er als het gebeurt niet zelf voor betalen. De mentale en emotionele impact kan al groot zijn, maar financieel kun je jezelf beschermen door deze risico´s af te dekken. Zo kun je een inboedelverzekering afsluiten voor als er brand in je huis uitbreekt (dit kloppen we maar al te graag af) of een uitvaartverzekering om je uitvaart mee te betalen als jij of je partner overlijdt. Daarnaast is een uitvaartverzekering de enige verzekering die in alle situaties uitkeert. De vraag is namelijk niet of je komt te overlijden, maar wanneer. Dat klinkt misschien wat cru, maar als je dat nu al weet, waarom zou je het dan niet gewoon goed regelen? Het is al zo verdrietig voor het hele gezin, als je daar ook nog financiële onzekerheid door moet ervaren dan zijn de gevolgen niet te overzien.

Zekerheid bij onzekere situaties

De belangrijkste reden dat mensen kiezen om zich te verzekeren? De juiste verzekering kan extra kosten voorkomen. We verzekeren ons om te voorkomen dat we veel zelf moeten betalen tijdens een onverwachte situatie - als je huis afbrandt, je een ongeluk krijgt, je naar het ziekenhuis moet of als je schade hebt aan een bepaald product. Je betaalt een premie aan de verzekeraar en die vergoedt, afhankelijk van je verzekering, bepaalde kosten voor je. Door je te verzekeren voor bepaalde omstandigheden en producten, gun je jezelf een stukje rust en zekerheid dat het financieel goed komt wanneer er narigheid op je pad komt. Denk aan de gezinsvakantie waarbij je opeens toch hulp nodig hebt of waarbij je bagage iets overkomt. Zelfs de spontane citytrip kan worden verzekerd zodat je zorgeloos kunt genieten. It’s all in the name; het geeft je een stukje zekerheid bij onzekere en onvoorziene omstandigheden.

Waar hecht je met het gezin waarde aan?

Ontdek waar je waarde aan hecht en waar je met het gezin een stukje zekerheid nodig hebt. Als ouder wil je dat je kinderen niets te kort komen, maar het is ook handig om inzichtelijk te maken wat je zelf kunt betalen als er iets gebeurt en wat financieel een stuk ingewikkelder wordt. Wees daarbij eerlijk tegenover jezelf en jouw gezin, zodat je een realistisch uitgangspunt hebt. Zo kan brandschade, letselschade of een uitvaart een vervelende eindrekening opleveren, maar wellicht kun je de rekening van een kapotte ruit, een reis die niet doorging of een deuk in je auto zelf betalen.

Financiële verrassingen voorkomen

Ook is het slim om te kijken wat de verzekering per maand kost en wat de gebeurtenis kost. Is het slim om een tandartsverzekering af te sluiten? In Nederland moet je een aantal verzekeringen hebben, maar daar hoort de tandartsverzekering niet bij. Toch kan het handig zijn om je te verzekeren, waardoor je niet voor onverwachte kosten komt te staan als gezin. Financiële verrassingen behoren voortaan tot het verleden!

  • Basiszorgverzekering: verplicht voor iedereen van 18 jaar en ouder.
  • Overlijdensrisicoverzekering: niet wettelijk verplicht, maar wel vaak verplicht door hypotheekverstrekkers.
  • Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering (WA-verzekering) voor motorvoertuig: verplicht voor iedereen die een motorvoertuig op zijn naam heeft staan. Niet alleen een auto, maar ook motoren en brommers zijn motorvoertuigen.

Ontdek de juiste verzekeringen voor jouw gezin

Je kunt bijna alles verzekeren: modellen verzekeren hun gezicht en voetballers zelfs hun benen. Hieronder vind je de meest afgesloten verzekeringen die niet verplicht zijn - maar wel handig kunnen zijn bij onverwachte omstandigheden die het gezin overkomen. Van een ruitje dat sneuvelt bij het voetballen met je kind tot een glas limonade op het kleed, autopech op reis of waterschade door lekkage in de badkamer; je zit er een stuk rustiger bij als je weet dat je gezin minder financiële risico’s loopt tijdens zulke situaties. En natuurlijk is het vervelend als er iets gebeurt, want alleen al de tijd en energie die je in zo´n moment moet steken om het op te lossen heeft impact. Laat staan als je dan ook nog je portemonnee moet trekken… Ontdek de verzekeringen die bij jouw gezin passen:

  • Aansprakelijkheidsverzekering (AVP): deze verzekering vergoedt schade die jij (of je kind) bij iemand anders veroorzaakt. Een bal door het raam van de buren of een dakpan die van jouw huis op de auto van de achterburen waait; met deze verzekering bescherm je jullie financiële situatie tegen deze omstandigheden en loop je er qua geld niet op leeg.
  • Inboedelverzekering: dankzij deze verzekering verzeker je alle losse spullen in je huis. Heel concreet betekent het dat het alle items betreft die je ook mee kunt nemen wanneer je verhuist.
  • Opstalverzekering: deze verzekering dekt de schade aan je huis bij onvoorziene omstandigheden en de spullen die je niet mee kunt nemen als je verhuist. Raakt je huis beschadigd? Geen (financiële) zorgen voor jouw gezin!
  • Rechtsbijstandverzekering: met deze verzekering krijg je juridische hulp als je die nodig hebt. Dit geldt alleen voor situaties die je nog niet voorziet, als je de verzekering afsluit. Voor lopende conflicten kun je je niet verzekeren, maar juist daarom is het belangrijk om de juiste verzekering af te sluiten. Je hoopt er uiteindelijk nooit gebruik van te maken natuurlijk, maar dan hoef je er niet financieel op leeg te lopen mocht je het toch nodig hebben.
  • Reisverzekering: handig voor iedereen die op vakantie gaat. Deze verzekering vergoedt onverwachte schades die je op vakantie op kunt lopen. Je kunt deze los afsluiten per vakantie, maar je kunt ook kiezen voor een doorlopende reisverzekering. Ideaal voor de spontane citytrip liefhebbers of het weekendje weg. 
  • Annuleringsverzekering: Deze verzekering kun je vaak bij een reisverzekering afsluiten. Je krijgt dan je geld terug als je ineens toch niet op vakantie kunt gaan. Let op: het gaat alleen om zaken die je niet voor het boeken van je reis had kunnen weten.

Slimme keuzes: verzekeren of zelf betalen?

Of je een verzekering afsluit of de kosten zelf wilt betalen, hangt van je gezinssituatie af en je financiële draagkracht. Het afsluiten van de juiste verzekeringen geeft je rust en ruimte voor nu en later. Heb je een flinke buffer op je spaarrekening? Dan kun je relatief meer zelf betalen bij onverwachte situaties. Kijk dus per verzekering eens goed: wat is er precies verzekerd? Niet alleen om af te wegen of het de verzekering waard is, maar ook om te checken of je niet dubbel verzekerd bent. Zo kun je een glasverzekering afsluiten voor de ramen van je huis, maar dit zit soms ook al in de opstalverzekering. En kijk ook naar de waarde die niet meetbaar is in besparingen. Want hoewel we allemaal 100 willen worden, kan jij of je partner ook plotseling overlijden. Dan heb je misschien nog niet genoeg gespaard voor een uitvaart. Een verzekering geeft je zekerheid dat het financieel goed komt en je daar niet ongerust over hoeft te zijn. Ontdek wat goed voelt voor jouw gezin!