Help, mijn kind gooit met eten! Zo kan je het best reageren

Je zit net aan tafel en voor je het weet ligt de helft van het eten overal behalve op het bord. Zucht… Gooien met eten is frustrerend, maar vaak heel normaal gedrag. Zeker bij peuters. Het is een manier van ontdekken, communiceren of simpelweg zeggen: ik ben klaar. Gelukkig kun je er wel iets aan doen.

Waarom gooit je kind met eten?

Er kunnen allerlei redenen zijn waarom je kind het eten liever op de vloer ziet dan in z’n mond, zoals:

  • Je kind verveelt zich of wil gewoon van tafel.
  • Je kind heeft geen honger. Let op: als je kind de hele dag door kleine beetjes eet (grazen), is de echte honger tijdens de maaltijd vaak weg. Probeer daarom vaste eetmomenten aan te houden: ongeveer vijf per dag.
  • Je kind houdt van gooien.
  • Je kind wil aandacht.
  • Je kind zit niet goed. Zorg voor een voetensteun, en dat je kind met zijn knieën en ellebogen in een hoek van 90 graden zit. Dat geeft rust aan tafel.
  • Je kind weet nog niet hoe het moet aangeven dat het genoeg heeft gegeten.

Wat kun je doen?

1. Maak het kort, gezellig en zonder druk.

Veel ouders denken dat jonge kinderen wel 20 minuten of langer aan tafel moeten kunnen zitten. Maar dat is voor de meeste peuters simpelweg te veel gevraagd.

Hoe lang je kind aan tafel kan blijven, hangt af van de leeftijd én van je kind zelf.
Voor veel peuters is 10 tot 15 minuten al heel netjes. Belangrijker dan het precieze aantal minuten? Zorg dat het tafelmoment kort, gezellig en zonder druk is. Dan eet je kind meestal beter én met minder strijd.

2. Voorkom wachttijd = minder kans op gooien

Laat je kind pas aan tafel gaan als het eten al op het bord ligt en alles klaar is om te kunnen beginnen. Geen wachttijd = minder kans op gooien.

Is je kind klaar met eten? Laat het dan ook gewoon van tafel gaan. Voor jonge kinderen, vooral peuters, is het niet realistisch om te verwachten dat ze blijven zitten tot iedereen klaar is met eten. Hun spanningsboog is kort en ze raken snel verveeld of onrustig, met als resultaat: gooien, wiebelen of strijd.

Maak duidelijke afspraken: bijvoorbeeld dat je kind eerst zelf mag afruimen of nog even wat mag spelen in de buurt terwijl jij verder eet. Zo blijft het tafelmoment voor iedereen prettig.

3. Leer een ‘klaar-signaal’ aan

Peuters kunnen nog niet altijd zeggen dat ze vol zitten. Maar je kunt je kind wel een simpel gebaar of woordje leren. Bijvoorbeeld handjes omhoog of “klaar” zeggen. Zo weet jij wanneer het genoeg is geweest, en voorkom je frustratie aan tafel.

4. Reageer rustig én saai

Als je kind toch met eten gooit, probeer er zo weinig mogelijk aandacht aan te geven. Geen preek, geen show. Zeg kort en duidelijk wat de bedoeling is (“Eten blijft op je bord”) en ga verder zonder veel gedoe. Hoe minder spannend jouw reactie, hoe sneller je kind ermee stopt.

5. Laat je kind vooraf even ontladen

Sommige kinderen móeten gewoon even iets gooien of bewegen. Prima! Doe voor het eten samen een balspelletje of laat je kind even rennen. Zo komt het rustiger aan tafel.

Tot slot

Eten gooien is meestal geen onwil. Je kind probeert iets duidelijk te maken. Jij helpt door de situatie overzichtelijk te houden: korte maaltijden, duidelijke signalen en geen druk. Met wat geduld (en een doekje bij de hand) komt het goed!

Dit artikel is geschreven door Hilda van Lieshout, gecertificeerd kindervoedingscoach

Lees ook: