2 november 2007 door Frea Kruisinga

Het hoofdje van mijn dochter lijkt niet goed te groeien. Hoe kan dat? (1 jr)

Het hoofd van mijn dochter groeit heel langzaam. Toen ze 6 maanden oud was, was haar hoofdomtrek 43 cm. Nu is ze 1 jaar, en heeft ze een hoofdomtrek van 44 cm. Ik ben heel erg bezorgd. Wat kan de reden zijn?

Antwoord

Omdat u verder geen problemen meldde, zoals een ontwikkelingsachterstand, een afwijkende schedelvorm, of een ernstige infectie in het hoofd, denk ik dat u zich geen zorgen hoeft te maken. Maar als u dat wél doet, moet u het natuurlijk bespreken met het consultatiebureau.

De groei van het hoofd

De groei van het hoofd wordt bepaald door dat wat erin zit, zoals hersenen, bloed, hersenvocht en bot. Verder wordt de hoofdomtrek – net als bijvoorbeeld je lengte – voor een belangrijk deel bepaald door de hoofdomtrek van de ouders. Bij kinderen met een klein hoofd is het vaak zo dat één van de ouders een klein hoofd heeft (of dat ze dat allebei hebben). Dat heeft dus alles met de familie te maken, en is niets om je zorgen over te maken.

De hoofdomtrek van uw dochter lag met 6 maanden wat onder het gemiddelde, maar 43 cm is in principe nog normaal. Ook een hoofdomtrek van 44 cm bij 1 jaar geldt nog als normaal.

Wel lijkt er bij uw dochter sprake te zijn van een afbuiging van de groei (naar beneden) en dat is toch een reden om de hoofdomtrek op niet al te lange termijn, bijvoorbeeld over een paar maanden, nog eens te meten. Dan kun je zien of de afbuiging verder heeft doorgezet, of dat ze is gaan groeien volgens een lijn op de curve die meer bij haar familie past (omdat jullie als ouders misschien ook een klein hoofd hebben).

Overigens kan het ook zo zijn dat met 6 maanden en/of 1 jaar de hoofdomtrek niet helemaal nauwkeurig is gemeten. Bij een beweeglijke kindje kan het namelijk nog best lastig zijn om dat goed te meten. Omdat ik niet meer meetwaarden heb, met name van vóór 6 maanden, kan ik daar verder niet meer over zeggen.

Andere oorzaken

Naast een familie met een klein hoofd, kan een afbuiging in de groei van het hoofd ook andere oorzaken hebben. Zoals:

  • chromosoom-afwijkingen of andere erfelijke aandoeningen;
  • een hersenbeschadiging voor of na de geboorte (bijvoorbeeld door een ernstige infectie van de hersenen);
  • het vroegtijdig sluiten van de schedelnaden. Vaak zie je dan een afwijkende vorm van het hoofd.

Er is eigenlijk vooral reden tot bezorgdheid als uw dochtertje een achterstand in ontwikkeling heeft, of als ze een afwijkende schedelvorm heeft, of als ze een ernstige infectie in het hoofd heeft gehad. Want daar gaan vrijwel al deze oorzaken voor een te klein hoofd mee gepaard.

Consultatiebureau

Ik raad u aan om uw zorgen eens te bespreken met het consultatiebureau. Daar hebben ze alle (groei)gegevens van uw dochter, en kunt u bespreken hoe haar hoofdomtrek zich zal gaan ontwikkelen. Als daar reden voor is, zal men er ongetwijfeld voor zorgen dat uw dochter wordt doorverwezen voor verder onderzoek.

Lees ook: