12 september 2008 door Frea Kruisinga

Is er een verband tussen reflux en spruw? (10 wkn)

Mijn zoontje is 10 weken oud en heeft reflux en een terugkerende spruw. Is daar een verband tussen?

Antwoord

Ik ken geen literatuur waarin een relatie wordt gelegd tussen reflux en spruw. Dat zijn twee verschillende dingen, die voor zover bekend niets met elkaar te maken hebben. Hieronder zal ik iets meer vertellen over beide aandoeningen afzonderlijk.

Reflux

Baby's geven gemakkelijker over dan oudere kinderen en volwassenen. Algemeen wordt aangenomen dat dat komt doordat het bovenste maagklepje nog niet zo goed werkt. Anders dan de naam doet vermoeden, is dit niet echt een klepje maar meer een soort spiertje (onderaan de slokdarm), dat door zijn spanning voorkomt dat er voeding terugloopt vanuit de maag naar de slokdarm. Voeding die terugloopt naar de slokdarm, kan ook uit de mond komen en dan ben je dus aan het spugen. Dit noemen we reflux. (Of beter: gastro-oesofageale reflux. Je hebt bijvoorbeeld ook vesico-uretrale reflux, waarbij er urine terugstroomt van de blaas naar de nieren).

Een veel gebruikte oplossing voor gastro-oesofageale reflux is het indikken van de voeding. U kunt dat doen met Nutriton (wat een natuurlijk bindmiddel bevat, namelijk Johannesbroodboompitmeel). Ook is het verstandig om de baby rechtop te voeden, en eventueel kunt u het bed een beetje schuin zetten (met het hoofdeinde naar boven). Helpt dit allemaal niet, en heeft uw baby toch veel last, dan zijn er medicijnen die de reflux kunnen verminderen of het maagsap minder zuur kunnen maken. Hiervoor dient u contact op te nemen met uw huisarts.

Spruw

Spruw is een schimmelinfectie van de mond. Deze schimmel (candida albicans) komt voor op de huid en op de slijmvliezen. Bij baby's zie je dan witte plekjes in de wangzakken, aan de binnenkant van de lippen, op de tong en op het verhemelte. Sommige kinderen hebben daar last van en gaan dan slechter drinken. Ook de moeder kan trouwens spruw hebben. In dat geval zit het schimmel op de tepels.

Uw baby is pas 10 weken oud, dus mogelijk geeft u nog borstvoeding. Vaak vindt de besmetting plaats via de tepels. Je hoeft daar als moeder niets van te merken.

Spruw wordt behandeld met middelen als Nystatine en Miconazol-nitraat (merknaam Daktarin). Daarbij is het heel belangrijk dat zowel de baby als de moeder behandeld worden, omdat ze anders elkaar alsmaar besmetten. Aanvullende maatregelen:

  • zorg dat eventuele zoogcompressen altijd zo droog mogelijk zijn;
  • steriliseer alles wat met de mond van de baby in aanraking komt, zoals flessen, spenen, tepelhoedjes en speelgoed. Als steriliseren niet mogelijk is, gebruik dan een heet sopje.
  • was alle textiel op minimaal op 60 graden.
Lees ook: