Het forum van Ouders.nl is een online community waar iedereen respectvol met elkaar omgaat. Het forum is er voor ouders met vragen over opvoeding, ouderschap, ontwikkeling, gezondheid, school en alle andere dingen die je als ouder tegenkomt in het leven.
2 februari 2007 door Frea Kruisinga
Mijn dochter van 2 jaar is bijna continu verkouden. Ze heeft veel last van opgezette klieren, en ruikt regelmatig niet zo fris uit haar mond. Ook heeft ze regelmatig keelontstekingen.
We willen haar geen antibiotica geven omdat ze daar allergisch op reageert, en meestal gaat een keelontsteking bij haar vanzelf wel over na een aantal dagen. Ze heeft wel regelmatig opgezette keelamandelen en het eten gaat dan vrij slecht. Mijn dochter heeft ook eczeem (mild) en is allergisch voor koemelk, rundvlees en pinda's.
Ik wil graag een verwijzing naar de KNO-arts. Maar de huisarts zegt dat dit een normaal beeld is, wat je veel bij kleine kinderen tegenkomt. Volgens onze huisarts kan de KNO-arts niet zoveel doen. Wellicht haar neusamandelen weghalen maar niet de keelamandelen. Sprayen met een zoutoplossing heeft niet zoveel effect.
Wat kan ik zelf nog doen om haar klachten te verminderen? Is een verwijzing naar de KNO-arts toch aan te bevelen?
Ik ben het met uw huisarts eens dat kleine kinderen vaak verkouden zijn. Zeker als ze bijvoorbeeld een kinderdagverblijf bezoeken. Ook kan er sprake zijn van allergieën.
Op de leeftijd van uw dochter komt een vergrote neusamandel veel voor. Meestal is er dan sprake van:
Als kinderen veel last hebben van dit soort klachten, kan dat een reden zijn om de neusamandel te verwijderen.
Keelamandelen worden inderdaad veel minder snel verwijderd, maar het kan wel. Bijvoorbeeld als er sprake is van steeds terugkerende keelontstekingen (drie of meer per jaar) die verholpen konden worden met antibiotica. Dan waren het dus bacteriële keelontstekingen, anders hadden de antibiotica niets gedaan. Maar vaak worden keelontstekingen door een virus veroorzaakt, waartegen antibiotica niet werkzaam zijn. Ze gaan dan vanzelf over, zoals bij uw dochter. In dat geval is er geen aanleiding om de keelamandelen te verwijderen.
De vraag is nu: moet u nu wel of niet een verwijzing naar de KNO-arts vragen (met name om iets aan de amandelen te laten doen)? Dat kan raadzaam zijn in de volgende gevallen:
De uiteindelijke beslissing voor het al of niet verwijderen van de amandelen ligt bij de KNO-arts. Verder kunt u eigenlijk weinig doen, behalve:
Bij al deze narigheid is er echter één troost: naarmate kinderen ouder worden, zullen dit soort klachten vrijwel altijd minder worden en uiteindelijk verdwijnen.
is werkzaam als algemeen kinderarts in het Emma Kinderziekenhuis (AMC Amsterdam). Zij is tevens oprichter en coördinator van de Emma Infotheek, het informatiecentrum van het Emma Kinderziekenhuis.