12 oktober 2007 door Frea Kruisinga

Wat zijn de gevolgen van koolmonoxide in het klaslokaal?

In het (nood)gebouw waarin onze dochter (9 jr) reeds twee jaar les heeft, is een verhoogde concentratie koolmonoxide aangetroffen. Onze dochter is in het afgelopen jaar voortdurend verkouden geweest en zit nu aan de flixonase. Ook haar concentratie laat wel wat te wensen over.

Is er een mogelijk verband met de gezondheid en een te hoog koolmonoxide-gehalte?

Antwoord

Koolmonoxide (CO) is een geurloos, smaakloos, kleurloos, niet irriterend gas. Verschijnselen bij koolmonoxide-vergiftiging zijn:

  • hoofdpijn;
  • niet lekker zijn;
  • misselijkheid;
  • duizeligheid;
  • bewustzijnsverlies (bij ernstige vergiftigingen).

Verkoudheid en concentratieproblemen komen niet in dat lijstje voor. Er is dus geen directe relatie tussen de koolmonoxide en de klachten van uw dochter. Maar misschien is er een indirecte relatie, met name wat de verkoudheid betreft. Ik zal dat uitleggen.

Bekende boosdoeners bij koolmonoxide zijn kachels en geisers die onvoldoende zuurstof krijgen en daardoor geen volledige verbranding hebben. Ik denk echter niet dat dat soort apparaten in het klaslokaal van uw dochter aanwezig zijn. Dan zouden de gevolgen ook veel ernstiger zijn geweest. Waarschijnlijk is het dus vooral een kwestie van slechte luchtkwaliteit door slechte ventilatie.

Slechte ventilatie kan een te hoge of een te lage luchtvochtigheid tot gevolg hebben, en ook kan er door slechte ventilatie (te) veel stof in de lucht zitten. Daar kun je inderdaad verkouden van worden.

Te droge lucht kan leiden tot meer luchtweg-infecties, maar het omgekeerde kan ook tot problemen leiden. Een (te) hoge vochtigheidsgraad is namelijk een ideale omgeving voor bijvoorbeeld huisstofmijt, waar veel mensen allergisch voor zijn.

Kortom: de koolmonoxide op zich zal het probleem niet zijn, maar de slechte ventilatie kan wél tot klachten leiden.

Lees ook: