Het forum van Ouders.nl is een online community waar iedereen respectvol met elkaar omgaat. Het forum is er voor ouders met vragen over opvoeding, ouderschap, ontwikkeling, gezondheid, school en alle andere dingen die je als ouder tegenkomt in het leven.
21 september 2007 door Frea Kruisinga
Laatst keek ik bij toeval in de mond van mijn dochter (net 5) en toen zag ik enorme amandelen. Ook de klieren in haar hals waren aan beide kanten flink opgezwollen.
Ik ben toch maar even naar de dokter gegaan en die concludeerde dat zowel de amandelen als de klieren inderdaad erg groot waren. Volgens haar was het waarschijnlijk een reactie op een virus. Ik moest over een dag of tien maar even terugkomen...
Nu maak ik me toch zorgen of het niet iets ergs kan zijn. Want waarom laat een arts mij terugkomen als het niets voorstelt?
In het algemeen geldt: meestal is het niet ernstig, maar heel soms kán er wel iets bijzonders aan de hand zijn.
Een zwelling van de klieren in de hals is meestal een reactie op een infectie (die zowel bacterieel als viraal kan zijn) in het gebied van keel neus en oren. Bijvoorbeeld: een keelontsteking, een verkoudheid, of een middenoorontsteking. Uw dochter had ook grote amandelen, dus mogelijk is er sprake van een infectie van de keel, met forse klieren in hals.
Naast die 'gewone' infecties kunnen er ook andere, minder vaak voorkomende, oorzaken zijn. Een vrij bekende is de ziekte van Pfeiffer, die wordt veroorzaak door het zogenaamde Epstein Bar virus. Dit begint vaak met een forse keelontsteking (tonsillitis) en gaat onder andere gepaard met gezwollen klieren. Daarnaast zijn er nog een aantal infecties met vergelijkbare symptomen.
Een veel minder vaak voorkomende oorzaak, maar iets wat je als dokter toch in je achterhoofd houdt, vooral bij forse klierzwellingen, is leukemie of een andere kwaadaardige aandoening. Maar dan zijn er vaak ook andere verschijnselen, zoals bleekheid, blauwe plekken, of je al wat langer niet lekker voelen.
Het is dus heel zorgvuldig van uw huisarts om na korte tijd opnieuw de klieren te beoordelen. Een 'gewone' infectie moet dan over zijn, en de klieren moeten in grootte zijn afgenomen. Als dat niet het geval is, moet er verder onderzoek plaatsvinden.
is werkzaam als algemeen kinderarts in het Emma Kinderziekenhuis (AMC Amsterdam). Zij is tevens oprichter en coördinator van de Emma Infotheek, het informatiecentrum van het Emma Kinderziekenhuis.