Het forum van Ouders.nl is een online community waar iedereen respectvol met elkaar omgaat. Het forum is er voor ouders met vragen over opvoeding, ouderschap, ontwikkeling, gezondheid, school en alle andere dingen die je als ouder tegenkomt in het leven.
11 april 2022
Als je verhuist naar een andere plaats, dan is de kans groot dat je kind moet veranderen van school. Dit heeft vanzelfsprekend invloed op je kind. In dit artikel lees je hoe je het wisselen van school voor iedereen zo makkelijk en fijn mogelijk laat verlopen. Voor je kind én voor jou.
Het beste advies dat we je hier kunnen geven: begin op tijd met zoeken naar een nieuwe school. Verhuizen heeft al veel invloed op kinderen, daarom is het belangrijk om het verhuizen goed aan te pakken. Daar hoort het kiezen van een nieuwe school ook bij. Om alles goed te kunnen regelen, moet je je kind ongeveer 10 weken voor de daadwerkelijke verhuizing inschrijven op de nieuwe school. Zo kunnen de scholen de overdracht met elkaar regelen. En door op tijd te beginnen met je zoektocht, heb je voldoende tijd voor een kennismakingsgesprek en eventuele wen- of proefdagen. De meeste ouders beginnen zo’n 3 maanden voor hun verhuizing met zoeken naar een nieuwe school. Maar in grote steden, waar scholen vaak een wachtlijst hebben, beginnen ouders eerder.
Op scholenopdekaart.nl kun je meer informatie vinden over de scholen in je buurt, zowel voor het basisonderwijs als voor het voortgezet onderwijs. Op de website van de Inspectie voor Onderwijs kun je kijken hoe scholen beoordeeld worden op het gebied van kwaliteit.
Als je weet welke scholen er bij jullie nieuwe huis in de buurt zijn, dan kun je gaan selecteren. Vind je het moeilijk om te bepalen welke school de juiste is? Dan kan dit artikel je misschien helpen: hoe kies je een basisschool voor je kind? Denk aan punten als de afstand tot je nieuwe huis, maar ook de indruk van het plein, de faciliteiten, het onderwijskundig rapport en de sfeer in de school. Welke andere ouders en kinderen zitten op deze school? Check gelijk even of er een wachtlijst is. Vooral in grotere steden kun je hiermee te maken krijgen.
Verhuis je naar een woning nog redelijk in de buurt? Vraag je dan af of je kind wel naar een nieuwe school moet. De middelbare school is vaak al verder weg, dus kinderen zijn het vaker gewend te reizen. Dit maakt jullie flexibeler in de keuze voor een nieuwe school, maar ook de oude school blijft een optie. Misschien kunnen ze nog gewoon met de fiets of het OV naar hun oude school. Ook kun je kinderen in deze leeftijd veel meer betrekken bij de keuze. Dit helpt vaak in het proces van wisselen van school. Ga het gesprek aan over wat je kind belangrijk vindt.
Het meest natuurlijke moment is bij de overgang van het schooljaar, dus aan het begin van het jaar. Na een vakantie is ook vaak een natuurlijk moment, omdat alle kinderen dan tijd niet naar school zijn gegaan. Maar je kunt in principe het hele jaar door wisselen van school.
De meeste kinderen (en hun ouders) vinden het spannend om naar een nieuwe school te gaan. Ze kennen er nog weinig of geen kinderen en alles is anders. Het helpt als je van tevoren op school geweest bent. Ook het ritme van de school is fijn om vooraf te wetene: wanneer ga je gymmen, wanneer ben je uit, zijn er nog bijzonder dagen? Andere dingen die kunnen helpen:
Gemiddeld duurt het zo’n drie maanden voor mensen gewend zijn aan een nieuwe situatie. Dit geldt voor jou in een nieuwe baan, maar ook voor je kind op een nieuwe school. Over het algemeen wennen kleine kinderen sneller dan grotere kinderen, maar hierin is elk kind anders. Jij kunt het best inschatten wat je kind nodig heeft. Tips die kunnen helpen om het wennen zo snel mogelijk te laten gaan:
Misschien vind je dit ook interessant:
Mijn kind is onzeker en vergelijkt zich vaak met anderen, dit kun je doen
Hoe kan ik het zelfvertrouwen van mijn kind vergroten?