Op deze leuke gezinscamping kan je kind eindeloos spelen en jij écht ontspannen - lees hier meer

1 februari 2019 door Caroline Geven

Voedselintolerantie bij jonge kinderen

Als je baby of peuter op jonge leeftijd te maken krijgt met huiduitslag na het gebruik van bepaald voedsel of bepaalde producten, schrik je als ouder in eerste instantie behoorlijk.

Ik kan erover meepraten, want mijn peuter krijgt zo’n beetje uitslag van alles wat eetbaar is. Jam? Uitslag op de wangen. Chocolade? Uitslag op de wangen. Een volledige spinazieschotel met allerlei ingrediënten die ik echt niet kan uitsluiten om erachter te komen waar meneer óók op reageert: uitslag op de wangen. We hebben al eens bij de huisarts gevraagd om een allergietest. Het resultaat? Nul op het rekest. Er wordt niet zo gauw een allergietest uitgevoerd bij jonge kinderen. En helemaal niet als de allergie eigenlijk een voedselintolerantie is.

Word ik nou niet serieus genomen?

Mijn eerste reactie was dat ik als moeder niet serieus genomen werd nadat ik melding maakte van de allergische reacties van mijn kindje. Ik bedoel, hij kan wel iets ernstigs onder de leden hebben! Zowel ik als mijn vader zijn geen onbekenden met voedselallergieën. Waar ik bij mijn vader vooral weet dat hij een klein boekje heeft met wat hij wel mag eten (alles van de biowinkel en het liefst alles vers en absoluut geen noten en chocolade), heb ik alleen de allergie voor kiwi en chocolade overgenomen. Dat ik chocolade niet kan weerstaan, is dom, maar iedere moeder heeft haar zwakte.

Geen allergie maar voedselintolerantie

Toen ik opnieuw bij de huisarts kwam met eczeemklachten bij de peuter, helaas ook een erfelijke aandoening, raakten we in gesprek over de allergieën. Het is redelijk normaal dat jonge kinderen intolerant zijn voor bepaald voedsel. Helemaal als deze reactie zich enkel uit op de huid, is er geen reden tot paniek: dit is namelijk geen allergie, maar een voedselintolerantie. De meeste kinderen groeien hier uiteindelijk ook weer overheen. Zo mocht mijn man vroeger geen rood vlees, geen melkproducten en geen kleurstoffen. Hij is daar inmiddels al lang en breed overheen gegroeid.

Een allergietest wordt niet gauw uitgevoerd op een kind onder de zes jaar. De testen zijn namelijk niet betrouwbaar voor deze jonge kinderen.

Verschil voedselallergie en -intolerantie

Het is redelijk eenvoudig om erachter te komen of je te maken hebt met een voedselintolerantie of een voedselallergie. Een voedselintolerantie heeft meestal te maken met de kleur-, geur- en smaakstoffen of conserveringsmiddelen die toegevoegd zijn aan de voeding. De intolerantie uit zich vaak door jeuk of huiduitslag. In ons geval krijgt de peuter voornamelijk uitslag rond de mond: op de plekken waar hij het eten eerst smeert voor het in zijn mond belandt.

Een voedselallergie daarentegen is heftiger: een kindje begint te huilen, krijgt buikpijn of heeft bijvoorbeeld moeite met ademen. De meeste kinderen met een allergie, krijgen als eerst een koemelkallergie. Dit uit zich vaak al in de babyperiode.

Uitslag voedselintolerantie voorkomen

Het enige wat je kan doen om intolerantie te voorkomen, is de producten waar je kind op reageert, niet meer te geven. Dit kan een behoorlijke zoektocht zijn als je kind ogenschijnlijk op alles reageert met uitslag. Het is echter niet nodig om de producten volledig uit te sluiten. Als je kindje er nauwelijks last van lijkt te hebben en je samen met de dokter hebt vastgesteld dat het geen probleem is, kun je de producten blijven aanbieden. Maak het gezicht en de handen van je kind direct schoon na het eten. Zo minimaliseer je de kans op uitslag of jeuk. Mocht je je kind iets nieuws aanbieden waar je zelf allergisch voor bent of waar iemand in je familie allergisch voor is, houd de reactie dan nauwlettend in de gaten. Zo krijgt ons kindje voor nu nog geen kiwi, omdat ik daar zelf wel allergisch voor ben.