Babytijd Babytijd

Babytijd

Lees ook op

Bijvoeding met 4 of 6 maanden?

Mijn jongste zoontje is nu ruim 4 maanden. Bij m'n andere zoon en dochter ben ik met 6 maanden aan bijvoeding begonnen. Nu lees ik echter vanalles over dat het beter zou zijn om vanaf 4 maanden al hiermee te beginnen.
Wat hebben jullie gedaan? En waarom?
Hij krijgt nu volledige borstvoeding.
Groetjes Marije

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
dc

dc

17-09-2012 om 23:13

Naar kind kijken

Ik ben bij alledrie begonnen rond de 5 maanden, omdat ze steeds vaker om borstvoeding kwamen (lees: elke 2 uur, dag en nacht) en ze overduidelijk honger hadden.

Ik hoor van andere kinderen dat ze amper behoefte aan iets anders hebben tot 8 maanden ofzo. Praktisch gezien zou ik dus gewoon naar je kind kijken Zolang het tevreden is met borstvoeding, en jij niet hoeft te werken, dan ga je gewoon lekker makkelijk door met enkel borstvoeding, toch?

Limi

Limi

18-09-2012 om 07:42

De jongste gaf op een gegeven moment zelf aan dat hij mee wilde doen, dat hij niet meer tevreden was met het vasthouden van een lege lepel. Hij kreeg toen wat broccoli in zijn hand en begon gelijk te happen. Rond dezelfde tijd kreeg hij ook enorme honger/zin in iets rond etenstijd; ik voedde al om de 2 uur de hele dag en kon hem niet tevreden stellen om die tijd, want die 2 uur had ik echt wel nodig om zelf bijgevuld te raken. Met iets om af te happen was hij wel tevreden (ook al vulde het niet, lijkt me). Hij kon toen goed rechtop zitten in zijn stoel en dingen pakken, naar zijn mond brengen en wegwerken. Hij was denk ik 4,5-5 maanden toen het ineens omsloeg. Wel vroeg, maar hij kon het. Geen geknoei, in zijn haren smeren, of sabbelen en uitspugen. Gelijk eten. In het begin kreeg hij maar 1x per dag iets en ik heb hem ook nooit gevoerd, behalve yoghurt.

marjanne

marjanne

18-09-2012 om 09:59

6 maanden

Het advies is nog steeds vanaf 6 maanden (en dan kleine beetjes, het blijft bijvoeding). Er is een artikel verschenen waarin staat dat vanaf 4 maanden beter is maarrrrrrrrrr de helft van de onderzoekers heeft banden met de babyvoeding-fabrikanten dus..........krijgt het onderzoek altijd een gewenste uitkomst
Kijk waar je kindje aan toe is zou ik zeggen. Laat zelf wat is het mondje stoppen. doet hij dat niet, dan is hij ook nog niet aan eten toe

Clowntje

Clowntje

18-09-2012 om 10:41

3 verschillende momenten

Oudste begon al met 4-5 mnd, had er duidelijk behoefte aan (en wij ook, kan niet snel genoeg gaan ?). Middelste begon met zelf eten met een maand of 6-7. Nooit gevoerd altijd alles zelf, schiet niet heel veel op in het begin maar is ook niet nodig. Kreeg daarbij borstvoeding.
Jongste pas met een maand of 8 begonnen (krijg je met de jongste, moet klein blijven ?). Maar had er ook eerder geen interesse in. Heeft ook alles altijd zelf gegeten en daarbij borstvoeding.

Ik denk dus kijken naar het kind, wat is nodig en wat past in je eigen schema.

Afgestemd

Zoon begon met 4 maanden een soort te geluidloos te kwaken. Toen ik hem wat yoghurt voerde viel dat in de smaak. Daarna volgden al snel andere hapjes. Dochter was een flesweigeraar dus verzon ik, ook 4 maanden, een hapje met geprakte banaan en moedermelk zodat ze het even vol kon houden tot ik weer langs kwam. De rest begon met 6 maanden.

Ach

Die richtlijnen veranderen eens in de zoveel jaar. Toen mijn oudste 16 jaar geleden baby was, was de bijvoedadviesleeftijdsgrens net van 3 naar 4 maanden opgeschoven. Bij dochter nummer 2 werd het advies 6 maanden. Nu blijkt uit onderzoek dat wachten tot 6 maanden geen allergie voorkomt. Ik denk dat het niet zo nauw luistert. Als je denkt dat je kind er wel interesse in heeft of niet genoeg meer heeft aan alleen borst of fles kan je het gewoon uitproberen. Mijn tweede dochter zat vanaf 4 maanden enorm begerig naar ons eten te kijken, maar ging uiteindelijk pas met 8 a 9 maanden echt wat eten (ze bleek gepureerd voedsel van een lepeltje niet te pikken, ik kende de Rapleymethode nog niet maar met 8 of 9 maanden pakte ze eten van ons bord en begon ze te eten). Maar ze groeide en bloeide al die tijd prima op alleen bv.

skik

Vic

Vic

20-09-2012 om 17:34

Erg

Mijn kinderen zaten met 3,5 maand al aan een liter fv per dag, de maximaal toegestane hoeveelheid. Daarnaast lustten ze nog wel wat. Dat viel goed in de smaak dus met krap 4 maanden werkten ze gerust al een heel potje fruit of groente weg. Ik moet zeggen dat ik daarin wel gesterkt werd door de oma's, die beweerden dat wij vroeger al met 6 weken sinaasappelsap kregen Natuurlijk heb ik op het consultatiebureau verteld dat ik 'pas' met 4 maanden begonnen was. Beide kinderen hebben overigens geen enkele allergie en zijn nooit ziek (of is dat een rokende-opa-van-95-argument?).

Vic

Vic

20-09-2012 om 17:36

Oh en...

Ze werden ook niet dik van die liter fv en een potje fruit. Het waren gewoon grote eters. Soms verlang ik terug naar die tijd, stelletje miezemuizen zijn het nu

Sinaasappel

ja Vic, mijn moeder vertelde ook dat mijn grote broer met 6 weken sinaasappel met beschuit [geprakt] moest eten en dat ze het zo zielig vond, dat mondje wat helemaal vertrok!

Rob

Rob

25-09-2012 om 12:21

Sinaasappelsap met 6 wk

Heb begrepen dat mij moeder ook met 6 weken het advies van het consultatiebureau kreeg om mij wat sinaasappelsap te geven omdat ik dorstig leek, wat echter niet heel goed viel. Na een paar weken waren mijn darmen hersteld en had ik weer normale ontlasting...

marije123

marije123

26-09-2012 om 06:26 Topicstarter

Banaan

Ik heb nu een paar keer een banaan gegeven. Een halve banaan in z'n hand, hij vindt het lekker om erop te sabbelen, dus helemaal goed. Zo kan ie er rustig aan wennen, want als er een stukje in z'n keel komt moet ie nog flink kokhalzen.
Dacht altijd dat het 'slecht' was om al voor 6 maanden te beginnen, maar gaat dus gelukkig best goed.
Groetjes Marije

vroeguh

vroeguh

27-09-2012 om 08:10

Nostalgientje

Die sinaasappelsap van lang, lang geleden had als bedachte functie om vitaminen toe te voegen. Voor kinderen die geen moedermelk kregen en het moesten doen met een papje van verdunde koemelk en bloem was dat nog niet zo'n slecht idee. De flesvoeding van tegenwoordig is veel completer qua voedingsstoffen. Voor BV kinderen hoefde het natuurlijk toen ook niet maar het kan zijn dat die gewoon in de vaart werden meegenomen.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.