Brr.. Koud! Check onze hacks om je kind lekker warm én gezond te houden
Babytijd Babytijd

Babytijd

Lees ook op
voedster

voedster

19-11-2012 om 14:13

Geen toeschietreflex (meer)?

Dag,
Misschien is hier iemand met verstand van borstvoeding, die antwoord heeft op mijn vraag.
Mijn baby is bijna een jaar, heeft de eerste zes maanden volledige borstvoeding gehad, nooit problemen, daarna ook nog bv, maar wel minder vaak. Ik heb heel langzaam afgebouwd.
Ik had het eerste halfjaar altijd veel melk en baby groeide prima.
Sinds een paar weken geef ik alleen nog 's ochtends borstvoeding. Het lijkt me fijn om dat nog een tijdje te blijven doen, alleen betwijfel ik of ze nog wat binnen krijgt. Als kleine baby was ze altijd in hooguit 5 minuten klaar. Nu laat ze niet uit zichzelf los en kan ze rustig (langer dan) een half uur aan de borst liggen. Bovendien: volgens mij heb ik geen toeschietreflex meer, althans, ik voel het niet.
Ik twijfel nu of ik nog wil doorgaan. Kan de tijd 's ochtends goed gebruiken (heb nog een kind), dat pleit voor helemaal stoppen. Anderzijds: ik vind het ook wel fijn om de dag te beginnen met tijd helemaal voor baby. Zou het helpen om neusspray met oxitocine te gebruiken (gebruikte ik ook tijden het kolven op het werk)? Staat me eigenlijk ook een beetje tegen, zo onnatuurlijk. Of werkt dat sowieso niet in deze situatie?
Ben benieuwd naar reacties en of iemand dit herkent.


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
dc

dc

19-11-2012 om 15:04

Hier

Ik geef nu ook nog enkel 's ochtends een voeding, en mijn meisje is nu 19 maanden. Ik wil zeker nog de winter doorgaan, want het is echt ideaal als de baby verkouden of ziek is, dan weet je tenminste zeker dat ze nog wat goede voedingsstoffen binnenkrijgen, ook al eten ze verder niet zoveel (dan kun je eventueel ook weer wat vaker voeden). Verder is het ontzettend relaxed wakker worden.

Ik heb ook nog 2 andere kinderen rondlopen, dus ik zorg dat die eerst hun ontbijt krijgen (voor de tv) voor ik met dreumes het bed inkruip. Zeker als de baby nog maar een jaar is, dan ben je sowieso wel even bezig met voeden, en waarom dan geen borstvoeding? Ik weet niet hoe oud je oudste is, maar met de oudste en tweede gaf ik de oudste een fles, terwijl de jongste aan de borst lag, en las ik een boekje met hem.

De stuwing enzo voel je na een tijdje niet meer. Als je je kindje ziet drinken, dan kun je ervan uitgaan dat je gewoon een toeschietreflex hebt. Anders laat ze los! (en gaat waarschijnlijk gefrustreerd aan je borst trekken). Dat ze er nu langer over doet, kan simpelweg zijn omdat ze nu groter is, en meer melk nodig heeft.

Ook niet

Mijn kleine meid is nu 9 maanden. Ik geef haar bv op verzoek en ze drinkt nog minstens 4a5 keer per dag bij mij.
Ook ik voel niet altijd meer (soms wel) een toeschietreflex, maar als ze loslaat spuit de melk eruit. Dus t is er zeer zeker wel.
Zolang de kleine lekker bij je drinkt en zich prettig voelt (en jij ook natuurlijk) zou ik t lekker zo laten. Persoonlijk vind ik t ook een stuk makkelijker dan een fles klaarmaken....
Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Anna3

Anna3

19-11-2012 om 15:56

En toch... (dc en marit)

heb ik heel sterk het idee dat er geen of bijna geen melk meer komt.. ze ligt wel (tevreden) aan de borst, maar het ziet er niet uit als drinken, meer als af en toe een klein slokje..
baby (ruim 11 maanden) wordt vaak al rond 5.00 uur wakker, dan gaat ze wat geluiden maken, gepruttel etc., en om 6.30 haal ik haar uit bed en ga ik ontspannen met haar op de bank zitten voeden, tot ca. 7.00 uur. oudste maak ik daarna wakker en rond 7.30 uur zitten we samen aan het ontbijt. Baby eet dan nog met veel smaak een bordje bambix (met opvolgmelk).
dus ik herken jullie ervaringen niet..

Vaker voeden?

Je geeft je kindje van 21 maanden nog maar 1x voeding.
Wat voor vraag bij mij dan heel erg omhoog komt is: krijgt ze daarnaast flesvoeding? Want als dat zo is brgrijp ik ook dat het dan terug loopt. Als je echt nog bv wilt blijven geven, zul je naar mijn idee vaker moeten aanleggen. Mijn meisje is 2 maanden jonger en krijgt veel vaker voeding. (minstens 4 keer)
Maar als je er klaar mee bent en er zelf vrede mee hebt, dan is dat natuurlijk ook Oke. Je mag trots op jezelf en je kleine zijn dat jullie samen al bijna een jaar van de borstvoeding genoten hebben!!

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Hier ook

Zoon van 14 maanden drinkt nog 3 keer per dag maar het is me opgevallen dat hij de laatste week weinig binnen lijkt te krijgen. Normaal voel ik het toeschietsreflex echt wel en zie ik hem ook langer klokken.

Ik ben nu voor de 2e keer ongesteld en volgens mij beinvloedt dat de melk wel. Over een paar dagen gaat het hopelijk weer beter.

Kan het zoiets ook zijn bij jou?

dc

dc

19-11-2012 om 21:28

Ook hoor

Hier is de borstvoeding voorgerecht. Daarna eet ze nog brood of pap.

Maar rond het jaar zat ik ook nog wel op 4 voedingen per dag, dus ik kan het niet helemaal vergelijken. Maar het lijkt me echt onwaarschijnlijk dat je geen melk hebt als ze tevreden drinkt! Als je probeert handmatig een beetje melk uit je borst te halen, komt het er dan makkelijk uit? (voor of tijdens de voeding?). Bij mij wel. (en als ik een dagje oversla, dan komt het er 's avonds heel makkelijk uit tot mijn grote ergenis, als ik echt andere dingen aan mijn hoofd heb, maar da's een heel ander probleem, ahem).

Ben je trouwens alweer ongesteld geweest? Want volgens mij is het pas echt flexibel nadat je een paar keer ongesteld bent geweest.

voedster Anna

voedster Anna

20-11-2012 om 21:25

Marit

Ja ik geef maar 1 keer bv en daarnaast 's morgens dus pap van opvolgmerk en met lunchtijd een fles kv en voor het slapen een fles kv.
Je hebt waarschijnlijk gelijk dat vaker aanleggen de productie weer omhoog kan brengen, maar ik kies ervoor om dat niet te doen.
Ik blijf het raar vinden dat ik geen toeschietreflex voel, dat was voorheen heel duidelijk te voelen.

voedster Anna

voedster Anna

20-11-2012 om 21:27

Petal

Ja misschien heeft het met mijn hormoonhuishouding te maken.. Van 'klokken' is hier echt geen sprake meer, jammer. Ik ben sinds de geboorte 1 keer ongesteld geweest, nu twee weken geleden. Misschien/hopelijk wordt het de komende week beter.

voedster Anna

voedster Anna

20-11-2012 om 21:32

De melk komt er niet makkelijk uit, als ik tijdens het voeden iets uit de andere borst probeer te halen, 1 druppel. Ik gebruik ook geen zoogcompressen meer, onnodig.
Ik denk dat ik het nog een paar maanden aanzie, ben nog maar net 1 keer ongesteld geweest. Als het zo blijft als nu dan denk ik dat ik de handdoek in de ring gooi, misschien werkt het bij mij gewoon niet, 1 keer per dag voeden. Bedankt iig.

Keus gemaakt

Ik denk dat je voor jezelf al de keus hebt gemaakt om te stoppen. Wat prima is hoor, wanneer je daar beide vrede mee hebt.
Wat ik nog kan bedenken waarom je kleine dr nu langer over doet aan de borst is, dat t niet meer gaat om het drinken, maar zoals ik dat altijd noem; mamahonger. Gewoon behoefte hebben aan aandacht en liefde van mama door aan de borst te hangen.

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

voedster Anna

voedster Anna

21-11-2012 om 10:17

Marit

Ik blijf me afvragen, waarom is er geen toeschietreflex meer en waarom zo weinig melk.
Ik wil inderdaad niet terug naar meerdere keren voeden per dag, want ik ben na een zwaar jaar met ook veel mantelzorg bieden, blij met hoe het nu met me gaat, en daar passen geen kolfsessies en nachtvoedingen meer in. Alles op z'n tijd. Ben ook gelukkig dat ik ondanks de moeilijke omstandigheden toch lang zelf heb kunnen voeden.
Misschien ligt baby inderdaad 's ochtends een half uur aan de borst (in de kraamtijd dronk ze slechts een half uur per dag, 6 x 5 minuten!) omdat ze dicht bij me wil zijn, en prefereert ze als het om drinken gaat een makkelijke fles Nutrilon
Over een paar weken wordt dochter een jaar. Misschien vind ik dat wel het moeilijkste, afscheid nemen van mijn baby.

Blijft moeilijk

Ja t blijft inderdaad moeilijk om afscheid te nemen ervan. Ik heb met m'n oudste zoon plots afscheid moeten nemen van de bv met een jaar ivm verschillende ziekenhuis bezoeken. Misschien waren we rond die tijd sowieso wel gestopt, maar toch....
Maar goed je moet kijken naar wat jullie samen al bereikt (en doorstaan) hebben, een jaar voedden is iets waar jullie samen trots op mogen zijn!
Dus maak je er niet te druk over wanneer er geen melk meer komt. Geniet nog even van het intieme contact samen en neem daar rustig afscheid van. Succes ermee.

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

dc

dc

21-11-2012 om 12:45

Nog eventjes

Het is inderdaad prima om te stoppen als je geen zin meer hebt hoor.

Maar nog even over wat je zegt over nachtvoedingen en kolven, nadat je een paar keer ongesteld bent geweest, is het flexibeler. Ik kan rustig bijvoorbeeld op zaterdag en zondag een extra voeding geven, en maandag niet. Ik hoef dan echt niet te gaan kolven. En nachtvoedingen begin je gewoon niet meer aan. Als ik een kind heb dat wakker wordt 's nachts, kunnen ze een slokje water krijgen, echt geen voeding meer hoor!

Mea Proefrok

Mea Proefrok

21-11-2012 om 13:13

Zelfde vraag

Ik vraag me al tijden hetzelfde af. Heb zoon nog 1 a 2 keer per dag aan de borst (nu ruim 20 maanden), maar heb nooit meer stuwing of een toeschietreflex. En zoon zuigt weliswaar prima, maar of er nog veel uit komt, waag ik te betwijfelen. Ik ga eigenlijk vooral door omdat we het allebei gezellig vinden en omdat ik denk: elke druppel is meegenomen nu de winter eraan komt. Maar ik loop dus met precies dezelfde vraag, heeft het eigenlijk nog wel zin?
Ik ga trouwens gewoon door zolang zoon het wil.

Natuurlijk heeft het zin

En juist als je maar zo weinig voedt heeft je melk een veel hogere concentratie aan antistoffen.

Maar als ik lees dat moeder een drukke tijd achter de rug heeft als mantelzorger, dan denk ik dat kind echt mamahonger heeft...en dan is gewoon blijven aanleggen de gemakkelijkste en ontspannendste manier van kind even onverdeelde aandacht en rust geven. Ik zou lekker doorgaan (maar goed hier dronken ze met 1 jaar gewoon op verzoek, ik kan me weinig voorstellen bij het beperken f weigeren van borst aan zo'n jong kind.)

Hombre

Hombre

24-11-2012 om 23:35

De antistoffe religie

"En juist als je maar zo weinig voedt heeft je melk een veel hogere concentratie aan antistoffen."

Het is toch eigenlijk een wonder der natuur dat al die flesgevoede babies niet bij bosjes de moord steken! Ik ken er eentje, kerngezond. Flinke vent, zit zelfs op het gymnasium!

Kijk, ik wil best geloven dat borstvoeding (iets) beter is, maar laten we het alsjeblieft niet overdrijven. Het wordt al snel zo religieus hier en die arme moeders die er 'te vroeg' mee stoppen zich maar schuldig voelen!

Ter ontnuchtering ende illustratie een aardig stukje van Asha ten Broeke:

http://ashatenbroeke.nl/2011/09/20/column-borstvoeding-is-geen-wetenschappelijk-bewezen-wondermiddel/

Quotje:

"Moeders antistoffen komen namelijk helemaal niet in het bloed van een baby of peuter terecht, en ze bestrijden daar dus ook geen infecties (2). Alleen in de darmen helpen ze een beetje tegen buikprobleempjes (3). Voor alle andere borstvoedingsclaims geldt dat de wetenschap er nog niet uit is. Zegt studie 1 dat moedermelk oorontsteking helpt voorkomen, vindt studie 2 geen effect (4). Overgewicht? Een WHO-rapport nam alle goed uitgevoerde onderzoeken samen en meldt dan hoe groot het beschermende effect van borstvoeding is: 0,01 BMI-punt (5)."

En je opa...

...rookte zeker dagelijks twee pakjes per dag terwijl hij een fles jenever achterover sloeg en werd 102?

't Zijn niet alleen maar de antistoffen he...borstvoeding is simpelweg wat je van nature geeft tot een kind z'n melktanden wisselt. De bevolking zou stukken gezonder zijn als er niet zo kort gevoed zou worden. Ik hoef niemand een schuldgevoel aan te praten, dat mogen mensen helemaal zelfstandig ontwikkelen als ze denken dat dat op z'n plaats is.

liora

liora

25-11-2012 om 08:05

Jemig

Mijn zoon is 9 en heeft nog zijn melkkiezen...

Hombre ik ben het roerend met je eens. Sommige mensen doen net alsof bv een preventief medicijn is, lijkt me schromelijk overdreven.

Mamvantwee

Mamvantwee

25-11-2012 om 08:59

Eens

Wij leven in een wereld met hoogwaardige alternatieven voor borstvoeding. Goed dat de natuur een bron van voedsel heeft voor nazaten, zeker als je geen ander eten hebt voor je baby. Maar niet zo overdrijven.

groet, Mamvantwee

Altijd strijd....

Degenen die borstvoeding geven, mogen vooral NIET zeggen dat dat het beste is.
Want o wee, degenen die t niet gelukt is om borstvoeding te geven voelen zich zooo aangevallen. jammer, want ik ben t eens met dirksmama er is niks Beters dan bv!
En natuurlijk is flesvoeding een stuk verder dan vroeger, maar het haalt het niet bij bv.
Het is een goed alternatief hoor daar niet van. Maar laat ieder in z'n waarde. Ook de bv-mama die niet meteen een bv-goeroe is!!
En het stukje ga ik niet eens lezen, want hoeveel staat er wel niet op internet. Kan ik vast ook nog wel wat vinden waar in staat hoe goed bv is....

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Mamvantwee

Mamvantwee

25-11-2012 om 12:48

Maar dan ook andersom

Vrouwen altijd maar vertellen dat bv moet, zodat ze zich als het niet lukt, schuldig voelen en zich moeten verantwoorden waarom ze het niet toch proberen....want als kersverse moeder moet je jezelf wegcijferen. Dat is altijd de boodschap: bv moet, ook als het geen feestje is voor moeder en kind, ook als het niet lukt.

Iedereen zijn keuze laten betekent ook dat je bv niet als vanzelfsprekend aanneemt en opdringt. En als er met onderzoek gegooid gaat worden: durf dan ook te lezen dat bv niet zo vanzelfsprekend beter is. Dat hoort ook bij een onafhankelijke blik. Vraag je eens af wat 'wetenschappelijk bewezen' inhoudt, zowel voor bv als tegen bv.

En nee, ik ben niet perse voor of tegen bv.

groet, Mamvantwee

Durven?

Het gaat er niet om of ik t artikel durf te lezen of niet! Ik lees ook niet alle pro borstvoeding artikelen. Er wordt zoveel geschreven en gedaan. En ik ben daar gewoon klaar mee. Iedereen die zijn of haar mening opdringt.
Feit blijft dat ieder zijn of haar keuze in z'n waarde moet laten. Borstvoeding of niet.
Ik heb nog nooit iemand gezegd dat ze bv moeten blijven geven! Maar mij wordt wel met regelmaat gevraagd waarom ik nog bv geef. Daar word ik gewoon zo moedeloos van. Leven en laten leven!

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Keuze

Asha ten Broeke heeft zelf een vervelende ervaring met bevalling en borstvoeding maar in de discussie komt weer naar boven dat het zo fijn zou zijn als er gewoon meer realistisch over gedaan zou worden en dat de keuze van ouders voor of tegen gewoon respect verdient. En geen verwijt. En helaas blijven de emoties iedere keer weer hoog oplopen. Niet alleen bij ouders zelf maar ook bij omstanders. Ik ben zelf ook maar gestopt na 2,5 jaar omdat je genoeg krijgt van het commentaar en geen zin om je te blijven verstoppen of verdedigen. Tja, bij mij ging het gewoon goed, dat kan ook nog, geen enkele aanleiding om iets anders te geven. En ook een bijna fulltime baan. Zelf heb ik geen borstvoeding gehad vanwege de vervelende ervaringen van mijn moeder in een kraamkliniek. En dat zou je natuurlijk ook wensen, dat de deskundigheid bij de start wat beter zou zijn, niet voor het een of het ander maar als begeleiding bij je eigen keuze. Het aanstellen van een lactatiekundige in ziekenhuizen is nog maar een 1e stap. Maar die is er wel.

Antwoord op vraag of het zin heeft

Er werd gevraagd of eens per dag bv wel zin heeft.
Antwoord daarop is: ja (o.a. vanwege antistoffen).

Waarom komt Hombre dan met een mutserige reactie over een antistoffenreligie?
Feit IS dat moedermelk stoffen bevat die niet na te maken zijn. Als iemand zich afvraagt of het nut heeft bv te geven, dan kunnen die stoffen een argument zijn.
Heb je geen zin om te voeden, nou dan maken die antistoffen ook iets uit. Maar daar gaat het helemal niet om.
Weet vooral zelf of je wel of niet voedt, jouw borsten, jouw kind, jouw verantwoordelijkheid hoor.

Maar als de vraag is 'heeft bv nog zin?' En het antwoord is 'ja', wat heeft ie column van Asha dan nog toe te voegen?

Is een beetje alsof iemand vraagt of de Efteling leuk is en dan met een ciast komen dat Disney veel leuker is.

Borstvoeding en immunologie

http://www.lalecheleague.nl/Invloed-borstvoeding/Immunologie-van-moedermelk.html
(de wetenschappelijke bron staat eronder).
G

Elx

Elx

27-11-2012 om 00:27

Kosten en gemak

Wat ik altijd een beetje mis in deze voor en tegen bv discussies zijn de kosten.

Borstvoeding is gratis! Altijd beschikbaar (als moeder er is), altijd op juiste temperatuur, juiste samenstelling voor je baby, zonder kans op besmetting met bacteriën van vieze flessen, spenen of water.

Natuurlijk als je als moeder niet altijd bij je kind kunt/wilt zijn, prima. Dat vraagt wat organisatie qua kolven, flessen regelen, maar dat moet je ook doen als je kind kv krijgt. (Behalve kolven dan).

Voor mij was t voornamelijk t gemak van de bv, helemaal als je vaak op pad bent (met baby weliswaar).

Hoe duur is kv wel niet? Ik heb geen flauw idee, maar hoeveel zou dat kosten voor een jaar?
Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Hombre

Hombre

27-11-2012 om 09:29

Dirksmama

>Antwoord daarop is: ja (o.a. vanwege antistoffen).

>Waarom komt Hombre dan met een mutserige reactie over
>een antistoffenreligie?

Ik ben een man dus mutserigheid is mij vreemd. Rationeel denken gaat mij daarentegen beter af (is ook makkelijk zonder al die hormoongolven - totdat er een stoot in een kort rokje langsloopt tenminste, misschien is dat wel een essentieel verschil tussen mannen en vrouwen, vrouwen hebben langdurige golven van ontoerekenings-vatbaarheid onder invloed van hormoonwisselingen, mannen hebben af en toe een piek van verstandsverbijstering, maar ik dwaal af...).

>Feit IS dat moedermelk stoffen bevat die niet na te
>maken zijn. Als iemand zich afvraagt of het nut heeft
>bv te geven, dan kunnen die stoffen een argument zijn.

Dat kan, en zo zijn er nog weer andere stoffen die dan weer een tegenargument kunnen vormen. Wat dacht je hiervan (je wilt het artikel vast niet lezen, dus ik quote maar een paar kenmerkende regels voor je):

"When we nurse our babies, we feed them not only the fats, sugars and proteins that fire their immune systems, metabolisms and cerebral synapses. We also feed them, albeit in minuscule amounts, paint thinners, dry-cleaning fluids, wood preservatives, toilet deodorizers, cosmetic additives, gasoline byproducts, rocket fuel, termite poisons, fungicides and flame retardants."

http://www.nytimes.com/2005/01/09/magazine/09TOXIC.html

Probleem is dat veel borstvoeding gevende vrouwen in hun enthousiasme om zich een 'goede moeder' te voelen de voordelen van borstvoeding gigantisch opblazen. En onderdeel van dat opblazen (allemaal om je lekker fuzzy een supermoeder te kunnen voelen) is het demoniseren van kunstvoeding. En dat vinden de mama's die om (wat voor reden dan ook) geen borstvoeding geven niet zo fijn. Dus dat gevecht zul je altijd blijven houden tenzij, tenzij, iedereen eens een keertje normaal gaat doen en accepteert dat het eigenlijk bijna geen fluit uitmaakt. Dat je van je autistische/PDD-NOS/ADHD/WVTTK kleuter echt geen superstabiel supergezond superkind maakt door je tiet in zijn mond te proppen.

Net zoals borstvoeding geven je geen superdirksmama maakt. Verknipte, instabiele onveilig gehechte borstvoeders zat in de wereld en laten dat nou net vaak de meest fanatieke borstvoeders zijn! Present company excluded, of course...

Hombre

Borstvoeding heeft geen voordelen. Borstvoeding is de (bio)logische norm. Alle alternatieven hebben nadelen. Meer over borstvoeding en vervuiling kan je lezen via:http://www.lalecheleague.nl/Moeder-voeding-en-leefgewoontes/Milieuverontreinigende-stoffen-en-moedermelk.html . Wat denk je trouwens dat er in kunstvoeding zit ? Onlangs had ik een gesprek met een moeder over donormelk. Zij wilde namelijk liever haar baby niet met kunstvoeding bijvoeden en dit was wel nodig omdat ze ondanks alles wat wij hadden geprobeerd onvoldoende melkproductie had. Ze was wat twijfelachtig en vroeg zich af hoe ze kon weten of die melk wel veilig was. Je wist immers nooit wat die donormoeder had gegeten en gedronken. Nadat ik haar had verteld dat melkdonoren aan strenge eisen moeten voldoen vroeg ik haar of ze zich ooit had afgevraagd wat koeien eten en drinken en wat ze verder nog binnen krijgen. Overigens kan ik mij nog heel goed voor de geest halen hoeveel kindjes er zij gestorven of erg ziek geworden nadat er in China grote partijen kunstvoeding met melamine werden gemengd. En dat is geen incident want er worden vaker incidenten met dodelijke afloop gemeld als het gaat om kunstvoeding.
G

Hombre

Hombre

27-11-2012 om 09:54

Biologische norm

"Borstvoeding heeft geen voordelen. Borstvoeding is de (bio)logische norm. Alle alternatieven hebben nadelen."

Die biologische norm? Rauw voedsel eten is de biologische norm. Een kindersterfte van een procentje of vijftig is de biologische norm. Een levensverwachting van een jaar of 40 is de biologische norm. Neuken zonder voorbehoedsmiddelen is de biologische norm. Doodgaan aan een simpele infectie is de biologische norm.

Op tal van terreinen hebben we de biologische norm met een diepe zucht achter ons gelaten. Waarom komt hij dan weer terug in dit soort discussies? De biologische norm is geen argument.

Eens!

Helemaal eens met elx. Ik vind het ook voornamelijk makkelijk.
Ik reis vaak met de boot. Heerlijk om geen flesjes/ poeder mee te hoeven nemen.
En qua kosten inderdaad ook geweldig.
En nog een lekkere bijkomstigheid; ik zat zo weer op m'n oude gewicht!

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.