Maanve
30-11-2012 om 09:39
Voorbereiden op borstvoeding na een ks
Het duurt nog even, maar gezien een aantal factoren verwacht ik opnieuw met een ks te gaan bevallen. Vorige keer was het een ongeplande ks met ruggenprik (nietvorderende uitdrijving vanwege aangezichtsligging), waardoor ik me niet had voorbereid op het voeden na een ks. Alles in mijn cursus, en ook de borstvoedingsvoorlichting, ging uit van een natuurlijke bevalling. Dus het belang van het kindje snel bij je krijgen en aanleggen tijdens het eerste uur, etc.
Nu wil ik graag weten wat ik zelf kan doen en kan verwachten van het ziekenhuis om de borstvoeding zo goed mogelijk te laten verlopen. Wat ik zelf al had bedacht:
- Bespreken dat ik het kindje zo snel mogelijk bij me wil hebben (vorige keer duurde dat bijna 2 uur vanwege hechten, uitslaapkamer, morfine toedienen, etc). Mag een kindje op de uitslaapkamer al bij de moeder? Welke afspraken kan ik hierin maken?
- Hulp bij het huid-op-huidcontact (vorige keer niet zelf omgevraagd terwijl het de voeding wel meer had kunnen stimuleren).
- Eventueel meteen beginnen met kolven of krijg ik dan overstimulatie? Vorige keer is zoon eerst 10% afgevallen (in drie dagen ofzo) waarna ik ben gaan kolven en iets bijvoeden. Bijvoeden trouwens met gekolfde melk en met kunstvoeding. Met kolven wel snel een goede productie en zoon weer helemaal zelf kunnen voeden. Hoe zorg ik ervoor dat ik die fase van bijvoeden kan overslaan? Wanneer moet je eigenlijk beginnen met kolven?
Andere dingen waar ik aan moet denken en die ik op kan nemen met het ziekenhuis?
Dank vast!
Maanve
galaxias
30-11-2012 om 10:04
Huid op huid na sectio
Beste Maanve,
In sommige ziekenhuizen is het tegenwoordig mogelijk om je kindje na de sectio (zeker als die gepland is)al op de ok op je borst te krijgen, en daarna ook veel huid op huid bij je te hebben. Dit geeft de borstvoeding (en ook het op gang komen van de borstvoeding)een betere kans. Is het ziekenhuis waar jij gaat bevallen in het bezit van het WHO/Unicef borstvoedingscertificaat en hebben ze een lacatatiekundige in dienst ? Wellicht kan je contact opnemen met haar en dit ook met je gynaecoloog bespreken ?
Meer hierover kan je lezen via: http://mfconsult.wordpress.com/2012/02/08/huid-op-huid-na-keizersnede/
In sommige ziekenhuizen wordt huid op huid na een sectio al standaard aangeboden. In andere ziekenhuizen willen ze er nog niets van weten (en komen ze met allerlei niet wetenschappelijk bewezen argumenten waarom het niet zou kunnen) en in weer andere ziekenhuizen moet je als ouders met zeer goede argumenten komen en erg assertief zijn om dit te bewerkstelligen. Voor meer informatie over borstvoeding na een keizersnede kan je de informatiebrochuren van Vereniging Borstvoeding Natuurlijk bestellen (via de website van de VBN) en online informatie lezen via www.borstvoeding.com
Alvast veel succes met de voorbereiding op deze bijzonder e periode.
G
krin
30-11-2012 om 10:05
Volgens mij
ben je al een heel eind. Ik had geen ks, maar had door omstandigheden zoon niet bij me, de eerste dag, die lag op medium care en kreeg daar flesjes. Ik heb wel meteen de eerste dag een kolf toegeschoven gekregen, en daar wat mee gehobby'd (tekst en uitleg ontbraken - dat is dus een aandachtspunt). En de tweede dag mocht ik naar beneden om hem aan te leggen (wederom met nauwelijks tekst of uitleg - wederom aandachtspunt). Na drie dagen waren we thuis en dacht de kv dat er kunst- en vliegwerk voor nodig zou zijn, maar toen legden we hem aan en dronk hij alsof hij nooit anders had gedaan, en dat hebben we anderhalf jaar volgehouden.
Dus misschien moet je ook gewoon een beetje mazzel hebben. Zo snel mogelijk bij je nemen, als dat niet gaat kolven, en niet te paniekerig over bijvoeden, want als ze eenmaal bij de bron kunnen, komt dat wel weer goed. Succes!
Maanve
30-11-2012 om 11:31
Galaxias
Het ziekenhuis waar ik van plan ben te gaan bevallen heeft een lactatiekundige in dienst en een borstvoedingscertificaat. Ik moet zeggen dat ik eerder tevreden was over hun borstvoedingszorg, dus ik ben hoopvol! Goed idee om naast contact met de gyneacoloog ook contact te zoeken met de lactatiekundige. Komt op mijn lijstje met things-to-do.
Ik vind het zelf wel lastig wat ik wil/kan direct na de operatie. Vorige keer was ik na de ks onderkoeld (soort shock) en zijn ze lang bezig geweest met warmtedekens om me weer op temperatuur te krijgen. Ook heb ik toen overgegeven. Ik was denk ik op dat moment niet in staat om een baby vast te houden, los daarvan hebben ze het ook niet aangeboden. Ik ga actief vragen naar hun beleid om baby direct bij me te krijgen na de bevalling en dan kan ik op dat moment bepalen of het ook haalbaar is.
Maanve
30-11-2012 om 11:37
Krin
Ook dank voor je reactie!
Jeetje, dat je zelf zo aan moest klungelen in het ziekenhuis! Ik moet zeggen dat ik in het ziekenhuis wel goed geholpen ben met aanleggen, uitleg van kolf, etc. Mijn hele kamer kolfde, dus er werden onderling nog wat tips uitgewisseld .
Wat fijn dat de overgang van fles naar aan de borst zo soepel is verlopen! Ik wil ook niet te spastisch doen over kunstvoeding en heb er geen moeite mee dat zoon dat in overleg gekregen heeft in het ziekenhuis omdat hij zo afviel en kolven gewoon niet genoeg opbracht. Kunstvoeding heeft niet mijn voorkeur, maar als dat dan het beste is is dat ook zo. Maar, wel in overleg! Ik gruw wel van de gedachte dat ik de nieuwe baby eventueel niet bij me kan hebben en hij ondertussen al van alles krijgt. Ik instrueer man voor die tussenperiode .
Fransien
30-11-2012 om 12:37
Borstvoeding komt sneller op gang
Als je al een keer borstvoeding gegeven hebt, komt het de tweede keer stukken sneller op gang. Niet al te veel stressen en zo snel mogelijk na de ks de baby aanleggen, komt vast goed.
Clowntje
30-11-2012 om 13:07
Hier ks en borstvoeding
Borstvoeding en ks hoeft zeker niet altijd lastig te zijn.
Mijn derde is geboren na een zeer gecompliceerde ks. Ik heb haar pas na bijna 4 uur gezien. Toen pas bij mij gelegd (ik lag nog zolang op de ok). Borstvoeding kwam eigenlijk redelijk makkelijk op gang. Ondanks mijn slechte start en mijn slechte lichamelijke conditie. Ze had nog niets gedronken en deed alles prima ik heb haar tot 29 mnd gevoed.
Ik denk dat als je je punten op je lijstje afwerkt, je zo goed als kan hebt voorbereid en verder moet kijken hoe het loopt. Je hebt nu ervaring in voeden en weet zelf steeds beter wat je wil en wat je kan vragen.
Succes!
galaxias
30-11-2012 om 13:37
Maanve
Kunstvoeding is niet het beste. De afgekolfde melk van moeder is nr 1. Als dat kan niet kan is donormelk een tweede op het lijstje. Wellicht kan je daar eens over nadenken ? Het is ook mogelijk om vanaf 37 (liefs in overleg met een lactatiekundige) al wat colostrum te kolven en in te vriezen. Je kunt dit ingevroren meenemen en aanspreken wanneer nodig. Met de hand kolven (dus zonder apparaat) is een betrekkelijk eenvoudige manier van melk verzamelen en het stimuleert het op gang komen van de productie in die eerste twee dagen beter dan electrisch kolven. Meer over kolven met de hand en colostrum kolven voor je bent bevallen via: http://www.borstvoeding.com/problemen/diabetes/ervar1.html
Een mooi filmpje van hoe een keizersnede ook zou kunnen gaan zie je via:
G
Maanve
30-11-2012 om 14:28
Fransien en clowntje
Leuk om van jullie deze positieve berichten te horen. Ik hoop dat mijn lijf het snel oppakt gezien de eerdere borstvoedingservaring!
Maanve
30-11-2012 om 14:39
Galaxias
Tja, lastig om te zeggen, maar ik weet niet of ik nu zo gemotiveerd ben om me te richten op donormelk en van te voren al handmatig kolven. De ervaring die op borstvoeding.com te lezen is, is van een vrouw met diabetes en daardoor een extra sterke motivatie voor het voorkomen dat er kunstvoeding gegeven wordt. Ik heb er wel vertrouwen in dat de voeding na de ks op gang komt, maar ik wil vooral advies om de opstartproblemen die ik gehad heb de volgende keer te voorkomen.
Eerlijk gezegd (mijn zoontje heeft dus ongeveer vier dagen een deel kunstvoeding gekregen) is het voor mij zo dat ik een duidelijke voorkeur heb voor borstvoeding, maar dat ik kunstvoeding een aantal dagen als hulpmiddel best acceptabel vindt. In het geval dus dat een baby te veel afvalt en er gewerkt wordt aan het verhogen van de melkproductie van de moeder.
En ik zie het aanmelden voor donormelk meer iets voor moeders in andere ingewikkeldere situaties (kunnen door omstandigheden zelf niet voeden, ernstige medische complicaties, etc). Maar goed, over het van te voren kolven ga ik nog wel nadenken. Misschien moet ik nog een beetje te veel aan dat idee wennnen...
Rafelkap
30-11-2012 om 19:01
Elektrisch kolfapparaat
Bij mij kwamen ze (twee keer ks) in het ziekenhuis na een dag of 2 met een electrisch kolfapparaat aanzetten, zodat eea nog beter op gang kwam. Ik voelde me wel een koe, met die dingen aan mijn tepels, maar het was voor een goede zaak Bij een keizersnede komt de productie wat moeilijker op gang, maar het kan wel!
Je kan dus na een dag of wat ernaar vragen.
De tweede keer ging inderdaad veel makkelijker, ik was niet meer onzeker, kind was ook een natuurtalent, het ging als vanzelf. Je hoeft je verder hier niet op voor te bereiden, ga nog maar even doorbroeden
annnebelle
30-11-2012 om 20:11
Kindje bij je hebben
Hoi Maanve,
Ik lees dat je graag zo snel mogelijk je baby bij je wilt hebben om de borstvoeding te stimuleren.
Ik weet niet of het je het je helpt, maar ik vertel je mijn verhaal ter info. Mijn eerste kindje werd erg ziek na de bevalling, met vacuumpomp. Ze ging met spoed naar de couveuse en mocht de eerste 12 uur niet uit haar bedje. Daarna mocht ze even op schoot maar nog niet drinken. Pas na 24 uur heb ik haar voor het eerst mogen aanleggen en toen ging dat supergoed. Ze hapte prima en deed het goed.
Ik kan mij voorstellen dat je bij een keizersnede niet direct je baby kan aanleggen, maar dat hoeft dus niet direct rampzalig te zijn. Volgens mij zijn baby's echt niet meteen het happen en zuigen aan de borst verleerd als ze het niet direct mogen doen.
Veel succes met de bv!
Annnebelle
galaxias
01-12-2012 om 00:04
Maanve
Het is gewoon een idee dat ik je mee wil geven. Aanmelden voor donormelk is ook niet gratis en erg voorbarig denk ik. Maar wellicht heb je een vriendin of familielid dat melk zou willen doneren als er bijgevoed moet worden. Kunstvoeding heeft toch gezondheidsnadelen en daar wijs ik toch altijd op. Uiteindelijk ben jij degene die bepaald wat je gaat doen, maar wel op basis van de juiste informatie. Groetjes G
liora
01-12-2012 om 13:20
Oh god
Daar hebben we de gezondheidsnadelen weer.
Weet je Galaxias: het hele leven barst van de gezondheidsnadelen!
Fiorucci
01-12-2012 om 18:30
Galaxias
Na alle discussies vind ik toch echt dat bv gezondheidsvoordelen heeft. Maar ik vind dat wat anders dan stellen dat kunstvoeding gezondheidsnadelen heeft. Zeker als het om zeer tijdelijk gaat.
jeltje
01-12-2012 om 21:41
Galaxias lezen!
Maanve zei niet dat kv het beste is, ze zei dat het toen het beste was. Voor haar, in die situatie dus. Is het dan echt nodig om als een schooljuffrouw erop te wijzen dat nee, kv niet het beste is, maar donormelk en bv beter. Ze wilde dat ook graag, en gaf een paar dagen later weer volledige bv! Is zelfs dit draadje gestart omdat ze zo graag bv geeft!
Ik heb het al vaker gezegd..als mensen vragen om tips, geef dan tips! Daar ben je goed in! Maar niet al die normatieve opmerkingen onder het mom van 'juiste informatie geven'.
En ik wordt ook heel kriebelig van die dooddoener:'iedereen mag zelf kiezen wat hij wil, maar wel op basis van de juiste informatie'. Maw: je mag wel voor kv kiezen, maar pas nadat je hebt gehoord hoe slecht het is...
Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.
dc
01-12-2012 om 21:48
Fio
Ik heb het antwoord hierop al vaker gelezen Het gaat om je perspectief.
Als je borstvoeding als norm neemt, dan is borstvoeding neutraal en heeft kv gezondheidsnadelen.
Pas als je kv als norm neemt, kun je stellen dat bv voordelen heeft.
Snapje?
Verder vind ik dat verwijzen naar donormelk een goed idee is. Het is nog steeds geen optie waar mensen automatisch op gewezen worden of van op de hoogte zijn, dus waarom niet hier even melden? Daar is het forum toch voor, om elkaar op de hoogte te houden? Zeker als je denkt dat je voor enkele dagen een andere bron moet vinden en je hevige koemelkallergie in de familie hebt ofzo. Gewoon handig om te weten dat het bestaat en kan.
jeltje
01-12-2012 om 22:17
Ja maar dc
Het is de toon die de muziek maakt...
Wijzen op de mogelijkheid van donormelk is wat anders dan reageren op iemand die pro-bv is en zegt dat kv even het beste was met 'nee, kv is niet het beste etc'
Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.
Fiorucci
02-12-2012 om 09:46
Ik geloof niet dat ik het heb over de verwijzing naar donormelk. Prima, wat mij betreft.
dc
02-12-2012 om 10:47
Muggeziften
sorry hoor, maar ik vind dat je wel erg veel leest in de berichtjes van Galaxia. Zo kan ze straks helemaal niets meer zeggen, en ze geeft vaak gewoon goed advies. Ik lees het helemaal niet dat ze de kv keuze hier afkraakt, alleen even wijst op andere mogelijkheden. Galaxia is helemaal niet zo fanatiek tegen kv als je nu doet voorkomen.
dc
02-12-2012 om 10:48
Fio
Klopt, ik was met het 2e gedeelte in het algemeen aan het reageren, niet specifiek tegen jou. Ben beetje chaoot
galaxias
02-12-2012 om 19:02
Thanks voor je bijval.
Jammer genoeg reageren sommigen als een rode lap op een stier als ze mijn posting lezen. Jammer. Ook als je een paar keer kunstvoeding geeft als bijvoeding ipv gekolfde melk zijn er nadelige effecten op de gezondheid van je kind. Één van die effecten heb ik jammer genoeg zelf mogen ervaren. Twee van mijn kinderen hadden na die flesjes kunstvoeding (die ongevraagd werden gegeven) al een getriggerde koemelkallergie.
G
galaxias
02-12-2012 om 19:31
Kunstvoeding als bijvoeding
Nog even ter informatie voor mensen die meer willen weten over kunstvoeding als bijvoeding voor een borstgevoede baby.
http://eurolac.net/index.php?p=22
Omdat Maanve schrijft dat kunstvoeding niet haar voorkeur heeft lijkt me deze informatie volkomen relevant in deze discussie, al was het niet mijn bedoeling om in een discussie hierover te verzanden.
Mocht dat wel wenselijk zijn (niet wat mij betreft trouwens) dan wil ik daarover liever een ander draadje openen omdat dit draadje anders nog verder "vervuild" wordt en we van de oorspronkelijke vraag af blijven dwalen.
G
Fiorucci
02-12-2012 om 20:28
Galaxias ot dan
Nee, niet als een stier op een rode lap, zo zit ik niet in elkaar. Maar ik reageer gewoon als ik iets lees waar ik vraagtekens bij zet of waar ik het niet mee eens ben. En verder kan een allergie ook getriggerd worden door louter bv, er werd/wordt niet voor niks al jaren gezegd dat je bij een allergie rekening moet houden met je eten, als je bv geeft. En verder kun je ook als je kv geeft rekening houden met een aanleg voor allergieen, vanaf de allereerste dag.
galaxias
02-12-2012 om 21:31
Fiorucci
Ik vind jou ook geen stier hoor, en ik begrijp heel goed dat sommige zaken bij jou gevoelig kunnen liggen. Een ernstige allergie kan inderdaad getriggerd worden door de melk van een moeder die zelf allergene voedingsmiddelen gebruikt. Ik ben dit tot nu toe nog niet vaak tegen gekomen. Als je kunstvoeding geeft kan je hypo-allergene voeding geven, maar het blijft bewerkte koemelk. En er zijn echt kinderen die daardoor allergisch blijven reageren en uiteindelijk de allerduurste voorverteerde voedingen nog maar net verdragen. Als je dit kunt voorkomen (bijvoeden met kunstvoeding) dan is dit natuurlijk goed om te weten.
G
Leen13
03-12-2012 om 00:02
Allergie
Hier ook koemelkeiwitallergie op borstvoeding. En vanwege mijn eigen allergie was ik al een minimale innemer, gewoon alleen wat dan nog in brood of beleg kan zitten en in kaas. Pas bij de 2e hoorde ik van een cb-arts dat je dan ook echt elk spoortje uit je eigen voeding moet halen. En dat was niet zo moeilijk omdat ik verder al hypoallergeen at. En inderdaad ook met hypoallergene kunstvoeding is het soms nog echt lastig om voeding te vinden waar ze echt geen last van hebben. Zelf dieet houden was het makkelijkste.
Fiorucci
03-12-2012 om 07:25
Galaxias
Dit ligt niet gevoelig hoor, maar ik weet uit ervaring dat preventief bepaalde kv geven ook goed uit kan pakken bij een allergische aanleg.
galaxias
03-12-2012 om 11:15
Fiorucci
Gelukkig wel, want anders zouden moeders die geen borstvoeding kunnen of willen geven een groot probleem hebben.
G
Primavera
03-12-2012 om 12:50
4x ks + bv
Even terug naar het onderwerp. Zelf heb ik vier keer een keizersnede gehad en daarna zo goed als probleemloos borstvoeding gegeven. De eerste 3 keer kwam dat doordat die kinderen 3 natuurtalenten waren en ondanks alle tegenwerking in het ziekenhuis toch prima aan de borst kwamen en dat duidelijk prefereerden. Bij de laatste heb ik echter het idee dat ik haar aan de borst gekregen heb omdat ze als enige in een borstvoedingsvriendelijke kliniek werd geboren.
Gelijk bij me houden of aanleggen ging niet omdat ik onder algehele verdoving gelijk na de ks ook nog gesteriliseerd werd.
Meestal krijg je bij een ks een ruggeprik, maar het kan natuurlijk anders lopen. Ik had geregeld dat de baby gelijk wel huid op huid contact met de vader kon hebben en hem geinstrueerd dat zodra de baby eruit was (en ze dus nog niet klaar met mij waren) hij zich om de baby zou bekommeren en vooral niet op mij zou wachten. Natuurlijk kon hij haar geen moedermelk bieden, maar wel menselijke warmte ipv dat steriele ziekenhuis gedoe.
Ik hoefde niet naar een uitslaapkamer maar kon gelijk naar mijn eigen kamer, waar de baby was.
In tegenstelling tot de anderen moest zij echt leren om uit de borst te drinken. In het begin hapte ze helemaal niet. De verpleegster liet me wat colustrum uit de borst masseren en vervolgens met met de tepel met haar mondje te spelen. na een paar keer dronk ze aarzelend wat, maar zonder al te veel kracht. Ik moest echt zelf de borst wat masseren.
Wat me tegenviel is dat ik nu wel eindelijk de baby naast me op de kamer had, maar door die pijnlijke wond van de keizersnede eigenlijk niet goed in staat was om haar zonder risico' van het wiegje over te hevelen naar mijn borst om haar zo vaak mogelijk aan te leggen. Ik kon er wel bij om haar aan te raken, maar tillen ging niet goed, daar had ik hulp bij nodig. Hoewel mijn man er vaak was en ik ieder moment een verpleegster kon bellen vond ik dat toch een vervelende handicap, ook omdat ze naturrlijk niet alla minuut naast mijn bed stonden als ze met iemand anders bezig waren. Ik hield haar dan maar zoet door op haar op een vinger met wat colostrum te laten zuigen. Ik zou dat dus een hypothetische volgende keer beter organiseren.
Ik kreeg vrij snel een kolf, maar juist door haar zo vaak mogelijk zonder enige dwang aan de borst te leggen en wat met de tepel te spelen had ik haar binnen een dag aan de borst zonder dat er een fles aan te pas kwam. Ze heeft daardoor geen druppel bijvoeding nodig gehad en de gekolfde melk heb ik gedoneerd en daar ben ik toen meteen maar 9 maanden mee door gegaan.
Melk komt meestal sneller op gang bij volgende kinderen vergeleken bij het eerste kind. Als je geen kolf hebt kun je borsten ook prima met de hand stimuleren met zachte masserende licht knijpende bewegingen naar de tepel toe. Eigenlijk vond ik dat prettiger dan het vaccumgetrek van een kolf. Per slot van rekening is de drinktechniek van baby's er ook op gebaseerd dat ze met hun kaakjes de melk met hapachtige bewegingen uit de borst masseren ipv dat ze hem vaccum zuigen.
Je hoeft niet bang te zijn voor overproduktie. In het begin gaat dat niet zo snel en bovendien past de produktie zich vanzelf wel weer aan. Stuwing krijg je zowiezo wel.
Maanve
03-12-2012 om 15:32
Bijvoeden, gezondheidsnadelen, etc
Dank allemaal voor het meedenken! Ik was het weekend even offline en moest bijlezen vandaag. Galaxias, ik vind het fijn hoor dat er een lactatiekundige is die hier haar informatie geeft! Erg waardevol, omdat het aanzet tot nadenken over dingen die ik nog niet als optie had gezien.
Zelf zit ik denk ik wat minder vast in het bijvoeden met kunstvoeding. Er komen geen allergieën voor in de directe familie, waardoor ik de vorige keer heb ingestemd met het geven van kunstvoeding. Ik heb zelf niet ervaren dat zoon hier nadelen van heeft ondervonden. Ik vraag me ook echt af wat de gezonsheidsnadelen zijn van enkele dagen een kleine hoeveelheid kunstvoeding. Een allergie kan toch op een later moment ook nog getriggerd worden door voeding van de moeder? Maar goed, ik moet me beter verdiepen in het onderwerp om er iets stelligs over te kunnen zeggen.
Primavera, ik was in het ziekenhuis ook blij met het aanhangbedje, maar moest inderdaad in het begin ook steeds bellen of ze zoon aan wilde geven. Dat hulpeloze gevoel was ik al bijna vergeten... Ik hoop op een natuurtalent-baby!