Babytijd Babytijd

Babytijd

Lees ook op
Tango

Tango

27-12-2012 om 00:41

Vraag over borst- versus flesvoeding

Ik durf over dit onderwerp nauwelijks meer een vraag te stellen omdat er mogelijk mensen over zullen vallen. Maar zit toch met de volgende kwestie:
Een goede vriendin van me is onlangs iets te vroeg bevallen van een lieve zoon. Zoon was erg klein bij de geboorte, net 2 kg. Ligt nu nog in het ziekenhuis, zijn moeder is inmiddels alweer enkele dagen thuis. Mijn vriendin wil graag borstvoeding geven en probeert zoveel mogelijk bij hem in het ziekenhuis te zijn om te voeden. Daarnaast krijgt hij voeding bij via de fles of sonde, zoveel mogelijk moedermelk maar ze redt het niet altijd voldoende te kolven. Voor het kindje is het lastig om voldoende uit de borst te drinken. Het kost hem veel kracht en vaak is hij al te moe als de melk eenmaal gaat stromen. Nu mijn vraag: stel dat mijn vriendin nu gekozen had om flesvoeding te geven, zou dit dan niet makkelijker gaan? Volgens mij gaat drinken uit de fles makkelijker en kost het dus minder energie. Mogelijk zou hij dus wel 7 flessen per dag kunnen drinken, maar niet 7 keer aan de borst (en 7 voedingen zelfstandig drinken is de voorwaarde om naar huis te mogen, heb ik begrepen uit vriendins verhaal) Of zie ik dit nou verkeerd?
Ik vraag me dit dus niet af omdat ik mijn vriendin over wil halen flesvoeding te geven, maar puur omdat ik het zo sneu vind dat het kindje nog in het ziekenhuis ligt en zij thuis is en steeds op en neer moet naar hem. Het zou voor beide toch veel fijner zijn als ze bij elkaar zijn. Hij doet het verder helemaal goed, is goed op temperatuur etc. Het is echt alleen de voeding waarom hij nog in het ziekenhuis moet blijven.


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.

Flesvoeding/borstvoeding

Het gaat waarschijnlijk niet om de keuze borst- of flesvoeding. Het is ook gewoon een licht kindje. Maar 4 pond. Het ziekenhuis moet zien dat het kindje goed drinkt en voldoende aankomt, maar dat komt puur door het lichte geboortegewicht. Ik zou ook liever heen en weer reizen om het kindje pas mee naar huis te nemen als het een goed gewicht heeft. Borstvoeding geven kost energie wat een baby opbouwt. Een pasgeboren baby drinkt geen volle flessen melk en hoeft dus ook geen volle borst leeg te drinken. Is het het eerste kindje van je vriendin?
Je had mij ook niet snel kunnen overhalen om over te gaan op flesvoeding. Zoals je schrijft gaat het erg goed met het mannetje, dat heen en weer reizen zou ik er ook graag voor over hebben gehad om borstvoeding te kunnen blijven geven. Hij is te vroeg geboren en heeft een te laag gewicht. Juist prachtig als je dan borstvoeding kan geven en je kindje doet het daar goed op. Als ik je een tip mag geven: probeer je vriendin niet over te halen tot flesvoeding, maar steun haar juist in haar keuze.
Het is haar kindje en zij kiest voor borstvoeding.

Prema

Prema

27-12-2012 om 01:58

Mijn ervaring, probeer zo veel mogelijk mm/bv te geven

Mijn kind is twee maanden te vroeg geboren en woog toen 1640 g (goed gewicht voor die leeftijd). Kind heeft op de NICU gelegen in een academisch ziekenhuis, daarna in couveuse en daarna wiegenkamer in een (gespecialiseerd) "streekziekenhuis". Kind kreeg eerst infuus, en daarna heel lang sondevoeding. Toen kind uit de fles kon drinken (en een aantal andere dingen goed gingen), mocht kind naar huis.

Door de NICU werd benadrukt hoe ontzettend belangrijk het juist voor deze kinderen is om zoveel mogelijk moedermelk te krijgen (van drinken uit de borst was pas echt sprake toen kind na zeseneenhalve week ziekenhuis thuis kwam). Iedere druppel was winst.

Ik heb dus al die tijd zoveel mogelijk gekolfd. En dat vond ik heel zwaar. Vooral omdat, wil je het goed op gang brengen, je, zeker de eerste 10 dagen, ontzettend veel moet kolven. Maar dat was moeilijk op te brengen na een spoedkeizersnee, alle stress, en daarna veel op en neer reizen naar kind. Maar goed, ik heb mijn best gedaan.

Gekolfde melk ging naar het ziekenhuis. Al snel was mijn productie te laag, dus er werd aangevuld met kunstvoeding. Kind kreeg dit via sonde, en soms via fles.

Drinken uit de fles ging heel lang heel moeizaam. Kind sliep veel en kreeg ook slapend sondevoeding, op vast tijden. Borstvoeding mocht ik nauwelijks proberen in het ziekenhuis (jaja met borstvoedingscertificaat).

Mijn kind mocht naar huis toen hij zelf uit de fles kon drinken. Borstvoeding was geen criterium en geen zorg voor het ziekenhuis Pas eenmaal thuis had ik de tijd om het goed te gaan proberen met kind, en met hulp van een zelfgekozen goede lactatiekundige. Kind is toen goed uit de borst gaan drinken.

Door het moeizame gedoe met de borstvoeding en door de vroeggeboorte is mijn moedermelkproductie nooit voldoende geweest. Ik ben dus altijd blijven aanvullen met kunstvoeding. Maar ik heb uiteindelijk wel meer dan vier jaar borstvoeding gegeven. En gemerkt hoe belangrijk het was, juist ook toen kind ouder was dan zes maanden.

Ik denk dat je je geen zorgen hoeft te maken over het kind van je vriendin. Laat haar vooral zoveel mogelijk borstvoeding geven, dat is zo ontzettend belangrijk en zo is de kans het grootst dat het goed op gang komt en blijft (als ze daarnaast ook kolft).
In het ziekenhuis laten ze het kind echt niet verhongeren en zullen ze gewoon de fles geven, na de borstvoeding en/of op andere tijden. (Kind kan dus straks uit borst en fles drinken – handig!) Als kind goed uit de fles kan drinken en het is verder ook goed (misschien speelt er nog meer?), dan mag kind naar huis. De borstvoeding zit dat echt niet in de weg hoor!

En weet je zeker dat er verder niets anders speelt? Mijn kind vergat bijv. af en toe te ademen en moest daarom lang aan de monitor blijven liggen. Als het kind van je vriendin te licht is geboren, dan moet het misschien eerst op een normaal gewicht zijn voordat het naar huis mag?

Echt, stimuleer je vriendin om door te gaan met de borstvoeding, geef haar veel complimenten (want het is ontzettend zwaar zo), steek haar een hart onder de riem, en verzeker haar dat het later allemaal veel makkelijker en fijner wordt. En adviseer haar om een goede lactatiekundige te raadplegen (bijv. Borstvoedingscentrum Amsterdam). Juist voor deze kinderen is de borstvoeding ontzettend belangrijk.

Druk je vriendin op het hart om de eerste twee weken extra veel te kolven (6-12 keer per dag, ook na de borstvoeding). Misschien helpt het om te benadrukken dat dit maar voor een beperkte periode is, dat ze daarmee later problemen voorkomt, en om haar in die 14 dagen extra te helpen en te verwennen. Heeft ze een goed, dubbelzijdig kolfapparaat? (die kun je huren bij het ziekenhuis of medische winkel) Ook dat is essentieel.

En druk haar op het hart om, als de productie te laag is/blijft (na 14 dagen een productie van minder dan 350 ml per etmaal is te laag; 350-500 ml is twijfelachtig), zeer snel een goede lactatiekundige in te schakelen. In het begin wordt de blauwdruk gelegd voor de latere borstvoeding. (Had ik dat toen maar geweten...) Zie
http://www.borstvoeding.com/problemen/dysmatuur/dysma1.html
http://www.borstvoeding.com/problemen/prematuren/
http://www.borstvoeding.com/problemen/prematuren/borstvoeding-prematuur.html

En ik denk echt niet dat het kind een minuut langer in het ziekenhuis blijft door de borstvoeding, integendeel. Onderzoeken laten zien dat borstgevoede kinderen juist minder en minder lang in het ziekenhuis liggen. En, nogmaals, juist voor deze kinderen is het voordeel extra groot!

Prema

Prema

27-12-2012 om 02:24

Zo veel mogelijk aan de borst drinken is juist goed

En het is juist goed als de baby zo veel mogelijk aan de borst drinkt, omdat dat de borstvoeding veel beter en prettiger op gang brengt dan (alleen maar) kolven.

En wees niet bang, het ziekenhuis houdt echt wel in de gaten wat het kind aan kan, of het niet te vermoeiend wordt, of kind genoeg binnenkrijgt, etc. Als het drinken uit de borst vermoeiend is en niet snel gaat, dan kan kind bijv. daarna als aanvulling sondevoeding krijgen en moeder nog wat gaan kolven (heeft het ziekenhuis genoeg goede kolfapparaten voorhanden? bij mij niet...)

En kind krijgt zeven keer per etmaal te eten. Dat is dus vast niet altijd direct uit de borst. Dus kind leert ook uit de fles te drinken. Ziekenhuis ziet echt wel wanneer kind naar huis kan. Laat moeder zorgen voor een goede lactatiekundige die de voeding thuis begeleid (goede lactatiekundigen begeleiden ook de combinatie borst en fles/kv en kolven), misschien geeft dat het ziekenhuis vertrouwen.

Maar vaak is er een minimumgewicht dat kind moet hebben voor het naar huis kan. Minstens 2500 gram dacht ik.

Bij mijn kind waren ze in het "streekziekenhuis" juist te voorzichtig met borstvoeding (volgens mij vonden ze het maar lastig), en dat heeft mij later juist problemen opgeleverd. Als ze mij toen beter hadden begeleid, en mijn kind meer de kans hadden gegeven om uit de borst te drinken, dan was dat op het moment zelf al beter geweest (meer contact met kind, minder kolfellende) en dan was later mijn borstvoedingsproductie beter geweest.

Is gewoon moeilijk te zeggen

Het is gewoon moeilijk te zeggen of dit jongetje met flessen (met gekolfde melk of kunstvoeding maakt eigenlijk niet uit) wel of niet eerder thuis zou komen.

Ik moest met mijn dysmature randprematuurtje 10 dagen in het ziekenhuis blijven (ik wilde geen fles geven), en kon naar huis nadat er in overleg met lactatiekundige een goed plan van aanpak was gemaakt. We hebben nog besproken om eventueel sonde in combi met borst te doen, sonde kost minder energie dat borst of fles zodat alle energie naar het zelf drinken kon gaan. Dat bleek uiteindelijk niet nodig, door aan te leggen, na te kolven en te vingervoeden konden we het aanpakken.

Een aantal verpleegkundigen bleef zeggen dat ik moest gaan flessen, en ik herinner me dat ik dat heel erg vervelend vond. Ik zou dan ook het woord fles bij vriendin niet noemen, maar wel vragen of ze al contact heeft met een lactatiekundige voor de begeleiding thuis.

Wat ik fijn vond

Ik was in die periode heel blij met mensen die kleine dingen voor me deden, boodschapje, was draaien, mee laten eten, even kopje thee met me drinken, dat soort dingen.

Tango

Tango

27-12-2012 om 12:11

Wat het lastig maakt

Vind ik, is dat er in het ziekenhuis vaste voedingstijden zijn. Baby's krijgen eenmaal per 3 uur voeding, of dit nu per sonde, fles of borst is. Vaker aanleggen is dus haast niet mogelijk. Het wordt in ieder geval niet gestimuleerd. En wat ik al schreef, ik ga mijn vriendin echt niet overhalen om flesvoeding te geven. Ik respecteer haar keuze juist. Maar ik denk wel dat als haar kindje thuis is, het allemaal wat natuurlijker kan gaan, ze vaker kan aanleggen en wat meer op verzoek kan geven. Nu lukt dat dus niet. Of ze voldoende kolft e.d. weet ik niet. Volgens mij kolft ze 1 borst per keer, niet allebei. Begeleiding door een lactatiekundige ga ik haar zeker adviseren. Heb wel begrepen dat dit vaak erg duur is. Klopt dat? En verder help ik haar met allerlei dingen. Afgelopen dagen heeft ze wel een paar uur kraamzorg gehad, zodat er in huis een en ander gedaan is. Nu ga ik dat ook weer wat meer doen. Heb haar ook een aantal keer naar het ziekenhuis gereden e.d.
Vandaag heeft ze gesprek met de kinderarts. Ben benieuwd wat eruit komt. Het kindje ligt overigens niet meer aan de monitor, dus ademhaling is goed. Volgens mij is het echt alleen de voeding nog waarom hij nog moest blijven. Maar hopelijk horen we daar dus vandaag meer over.

Prema

Prema

27-12-2012 om 12:24

Kolven

Ja, om de drie uur voeden was ook bij mijn kind zo. Dat is het ziekenhuisritme. Dus echt veel borstvoeden zit er niet in, in het ziekenhuis. Maar dat is echt geen ramp. Dat komt wel, thuis.

Wat wel heel belangrijk is, is dat je vriendin nu veel kolft (6-12 keer per etmaal), en steeds twee borsten tegelijk met een elektrische dubbelzijdige kolf. Vreemd dat het ziekenhuis haar dit niet heeft geadviseerd.

Nogmaals: de eerste 10-14 dagen zijn cruciaal. Als je dan niet genoeg kolft, kom je later in de problemen met de borstvoeding. Er worden nl in die eerste periode receptoren o.i.d. aangemaakt die als het ware de blauwdruk vormen voor de rest van de borstvoeding. Dus ooo als ik het over kon doen, dan was de belangrijkste boodschap: zet de eerste 14 dagen alles op alles, daarna kun je wat rustiger aan gaan doen. 14 dagen zoveel mogelijk kolven, dat is toch te overzien....

Aan één consult van de lactatiekundige heb ik al heel veel gehad. En dan nog een enkele keer telefonisch contact, en later nog een consult. En de uurprijs is echt niet hoog. Dus de kosten vielen mee. Veel verzekeringen vergoeden het trouwens, en als dat niet zo is, kun de verzekering bellen en vragen of ze het toch willen vergoeden (coulance). Dat willen ze vaak wel doen, zeker bij dysmatuur/prematuur. Het geven van borstvoeding bespaart de verzekering namelijk uiteindelijk geld aan ziektekosten. Huur van de kolf kun je ook proberen te laten vergoeden. En hoe dan ook, het is het geld waard!

Onderschat de kosten van (goede) kunstvoeding trouwens niet. Dat kost meer dan dat anderhalve consult bij de lactatiekundige.

Vermoedelijk is het gewicht van het kind een belangrijk criterium om naar huis te mogen? Of wordt er gekeken naar de oorzaak van dysmaturiteit, of mogelijke complicaties?

Tonny

Tonny

27-12-2012 om 12:30

Super tango

Dat je zo meeleeft met je vriendin en probeert praktische hulp te geven. Dat is het beste wat je nu kunt doen. Laat haar zelf kiezen wat ze wil met voeden, ik snap dat het je allemaal een heel gedoe lijkt maar dat hoort er nu even bij. De makkelijkste weg is niet altijd de beste.

Onze oudste woog 2150 en was dysmatuur. Is al bijna 30 jaar geleden, en het was ook best rommelen in het begin. Ik ben een week bij haar in het ziekenhuis gebleven en heb daarna in de stad bij bekenden gelogeerd om zo veel mogelijk in het ziekenhuis te kunnen zijn en zelf aan te leggen. Daarnaast kreeg ze flesjes.
Het is allemaal goed gekomen, heb haar 9 maanden gevoed en was daar voldaan over. Het was vast makkelijker geweest als onze kraamtijd ongestoord was geweest, maar ja, dingen gaan vaak anders dan je verwacht.

Na haar kreeg ik na thuisbevallingen twee zonen van zo'n 6 pond, dat was veel makkelijker qua voeding en aan elkaar wennen.

Die ervaring kwam me zeer goed van pas toen de jongste kwam, vier pond, na een spoedkeizersnede en vervolgens een zeer verstoorde kraamtijd. Uiteindelijk ook aan de borst gekregen, dat was voor mij toen vooral emotioneel heel erg belangrijk. Voor buitenstaanders was het ongetwiifeld een heel gedoe

Tihama

Tihama

27-12-2012 om 12:36

Borstvoedings-ondersteunings-set

Wat je vriendin zou kunnen helpen is een borstvoedings-ondersteunings-set. http://www.medela.com/BX/nl/breastfeeding/products/breastmilk-feeding/special-feeding-devices.html (naar beneden scrollen)

Dat is een flesje met melk dat je om de hals hangt met een heel dun siloconenslangetje dat je op de tepel legt. Op die manier drinkt de baby tegelijk uit de borst en het flesje. Door het zelf drinken wordt de borstvoeding gestimuleerd, maar het kost minder kracht om toch al de eerste melk te krijgen. Dat flesje kun je dan vullen met afgekolfde melk.

Ik heb het zelf een half jaar gebruikt omdat ik door een borstverkleining te weinig melk had. Ik moest dus vullen met flessenmelk.

Het is oorspronkelijk juist ontwikkeld voor premature en dysmature babies.

Tihama

Prema

Prema

27-12-2012 om 12:36

Kraamzorg

Kraamzorg toen het kind nog niet thuis was, heb ik nooit gehad (had ik ook totaal geen behoefte aan, kraamzorg is toch voor het kind?).

Wel hebben we weten te regelen dat we nog wat kraamzorg kregen toen kind voor het eerst thuis kwam (dat was niet vanzelfsprekend). Dat was ontzettend fijn. Want tja, we hadden wel in het ziekenhuis onze baby verzorgd, schone luiers en zo, maar dat thuis allemaal zelf doen is toch echt wat anders. Binnen een uur had de baby het nieuwe bedje met alle dekens en matras ondergeplast (piemeltje scheef in luier, hadden we in het ziekenhuis niet goed geleerd), en nog meer van dat soort rampjes, en we waren al op van vermoeidheid en zenuwen, en toen kwam de kraamverpleegster en die bracht RUST en praktische oplossingen. Daarna nog twee dagen drie uurtjes kraamverpleging met goede adviezen. Heel fijn. Er zit nog steeds een wijze opmerking van de kraamverpleegster in mijn hoofd, dat was zo'n goede opmerking, gaf zoveel vertrouwen en was ook zo waar... Bij ons heeft de kraamverpleging dus niet schoongemaakt of zo, alleen maar "les" gegeven. Er waren nl. nauwelijks kraamverpleegsters beschikbaar in die tijd (vakantie).

Wat ik tijdens de ziekenhuisperiode vooral nodig had was hulp met vervoer. Ik mocht nl. nog niet zelf fietsen (keizersnee). Met haar geduldig heen en weer brengen bewijs je je vriendin een grote dienst!

Boodschappen en spullen voor de baby hebben we allemaal 's avonds via Internet besteld. Dan is het nog wel een probleem wie de pakjes aanneemt of ophaalt (afspraken met de buren maken).

Prema

Prema

27-12-2012 om 12:38

Ronald mcdonaldhuis?

Als je vriendin heel ver van het ziekenhuis woont, kan ze misschien in een Ronald McDonaldhuis o.i.d. in de buurt logeren?

Tihama

Tihama

27-12-2012 om 12:43

Inderdaad

Het is voor anderen soms niet te begrijpen hoeveel je over kunt hebben voor borstvoeding. Om mijn jongste zo lang mogelijk moedermelk te kunnen geven, ben ik heel ver gegaan. Vriendinnen vonden het absurd hoeveel tijd en energie ik erin stak. Obsessief. Maar ze waren destijds zo verstandig om te zwijgen Ik vermoed dat ik witheet geworden zou zijn Ik hoorde dat pas ruim een jaar later.

Voor mij voelde het echter geen seconde als zwaar of belastend. Ik was intens gemotiveerd om het zo te doen. Ik denk dat het voor je vriendin ook zo werkt.

Tihama

Mama_Lynn

Mama_Lynn

27-12-2012 om 13:19

En wat voor kolf?

Er is al heel veel zinnigs gezegd, dat ga ik niet herhalen. Lief dat je zo meeleeft, wat moeilijk lijkt me dat. Tegelijkertijd snap ik ook dat je er heel veel voor over hebt om je kind bv te geven. Bij mij is live bv nooit goed gelukt. Maar dankzij een prima dubbele kolf (ja, ze zijn duur), werd het kolven mij wel enorm veel makkelijker gemaakt en heb ik uiteindelijk tot resp. 7 en 8.5 maand kunnen kolven. ik realiseer me dat dit niet voor iedereen makkelijk is, maar de soort kolf kan daar wel enorm bij helpen. Ook in de tijdswinst (want of je nu een kwartier/ half uur twee borsten doet of daarna nog een keer moet om de andere te doen, dat scheelt gewoon de helft van de tijd).

Sterkte ermee, ik hoop dat het haar lukt!

Lynn

bibi63

bibi63

27-12-2012 om 13:45

Tip

Het kost een kindje een stuk minder kracht om uit de borst te drinken, waarop je een speen van een flesje zet. Heb ik gedaan en werkte perfect.
Gr. Bibi

Rosa van der Zanden

Rosa van der Zanden

27-12-2012 om 15:13

Bibi!

Meen je nu echt een flessenspeen op een borst? Dat is echt zo'n beetje het slechtste advies ever! Fijn dat het bij jou werkte maar dit is de spreekwoordelijke rokende opa van 90.

Rosa van der Zanden

Oei bibi

dan liever een tepelhoedje, dat werkt juist i.t.t. bij a terme kinderen vaak heel goed bij preemies en dysmatuurtjes.
Maar ook dit valt onder: zoek hulp van een goede lactatiekundige. Het lijkt me sterk dat er niet eentje in het ziekenhuis rondloopt.

Tango

Mijn zoontjes zijn 7 weken te vroeg geboren en moesten eerst even in de couveuse. Ik ben meteen begonnen met kolven, ik had een hele goede, dubbele electrische ziekenhuiskolf. Ik ging meestal bij de couveuses zitten kolven. Mijn zoontjes kregen eerst borstmelk door de sonde. Na een dag mocht ik 1 voeding zelf geven. Borstvoeding kost inderdaad meer energie voor een baby dan flesvoeding. Het aantal bv dat ik zelf mocht geven werd per voeding opgebouwd. Eerst 1 (bijvoorbeeld die van 12 uur 's middags), toen 2 (die van 9 uur 's avonds erbij), dan steeds meer tot het om en om ging (bv en sonde), net zolang tot ze alle voedingen zo'n beetje zelf konden drinken. Ik moest ze voor en na de voeding wegen, wat ze niet zelf binnenkregen kon ik nog via een flesje bijgeven of per sonde. Ik heb ook wel eens overwogen om over te stappen op de fles, want dan mochten ze mee naar huis. Maar ik vond bv eigenlijk zo belangrijk en voor later veel makkelijker (gezien mijn ervaring met mijn oudere kinderen) dat ik een iets langer ziekenhuisverblijf er wel voor over had. Het zal bij mij per saldo een dag of 2, 3 gescheeld hebben.

Dus om antwoord op je vraag te geven: ja, ik denk dat een flesgevoede baby eerder naar huis kan dan een bv-gevoede baby.

Ik heb wel in die tijd heel veel gekolfd om de voeding goed op gang te krijgen. Er stonden liters van mij in de ziekenhuiskoelkast. Ik kolfde minimaal 8 x per dag/nacht, buiten de voedingen om die ik 'live' gaf. Het is hard werken, maar wel een investering die ik, vooral voor de lange termijn, de moeite waard vond.

skik

Nicky Lohs

Nicky Lohs

27-12-2012 om 17:59

Hier

Hier 3 baby's die in het ziekenhuis moesten blijven na hun geboorte. Bij geen van de drie was bv een reden om langer te moeten blijven. De eerste 2 zijn wel geboren in de tijd dat er nog gewoon een fles in gestopt werd, de jongste kreeg poedermelk dmv cupfeeding. Eenmaal thuis liep de borstvoeding bij allemaal probleemloos. Door veel kolven kwam de voeding snel op gang en kostte het de baby's vrij weinig moeite om te drinken. Voor mij betekende het overproductie, beetje lastig maar te doen.

Vraagje over geboortegewicht

Mag een kindje met een geboortegewicht van 4 pond standaard, dus als alles goed gaat, gewoon mee naar huis? Een pasgeboren baby valt altijd iets af, wordt er geen minimum gewicht aangehouden waarbij je kindje mee naar huis mag?
Daar ging ik bij mijn berichtje eerlijk gezegd ook een beetje vanuit. Ik ben nog van de generatie dat je kind rond de 5 pond moet zijn om thuis te mogen zijn, sowieso de wintermaanden en de baby moet goed zijn lichaamstemperatuur kunnen vasthouden. Dat heeft allemaal ook te maken met genoeg energie hebben voor de voedingen.

Prema

Prema

27-12-2012 om 19:25

Wel zwaar maar wel steun van vriendinnen

Ik vond het wel zwaar, het kolven, maar ik had het er graag voor over. Sowieso, als je kind zo in het ziekenhuis belandt, is alles anders.

En ik had vriendinnen die me wel steunden, door te zeggen dat ze het geweldig goed vonden, de moeite die ik deed, en dat het echt belangrijk was, de borstvoeding. (Dat zeiden ze niet vaak, maar een enkele keer is genoeg.) Dat heeft enorm geholpen. En niemand in mijn omgeving heeft ooit twijfel uitgesproken of die borstvoeding nou wel zo belangrijk/nodig was, of het de moeite waard was. Als iemand dat wel gedaan had, dan was ik inderdaad kwaad geworden, of heel ongelukkig, zoiets.

Nicky Lohs

Nicky Lohs

27-12-2012 om 20:02

Wil40

Dat is heel verschillend per ziekenhuis. Van gewichten weet ik niet. In het academische ziekenhuis waar mijn oudsten geboren werden mochten kinderen pas met 38 weken naar huis. Mijn jongste kreeg ik vanuit het streekziekenhuis al met 35w3d mee naar huis.

Nicky lohs

En welk gewicht had je jongste zoon toen met 35 weken? Mijn zoon is met 40 weken geboren, maar bij 35 weken zwangerschap woog hij al 6 pond.

Nancy

Nancy

27-12-2012 om 21:09

2 kindjes van 26 weken groot geworden op borstvoeding!

Hallo Tango,

Ik heb niet de tijd genomen om alle berichten te lezen, maar ik vind dat ik als ervaringsdeskundige recht heb dit neer te schrijven. Nogmaals dit is mij ervaring maar ik wil 'm jouw vriendin niet onthouden. Ruim 13 jaar geleden werd mij. Tweeling geboren na slechts 26 weken zwangerschap. Ze konden niet aan de borst drinken, wogen minder da 1 kilo iedereen hadden geen zuigreflex. Toch ben ik gaan kolven totdat ze het uiteindelijk va sonde mochten krijgen ( in het begin werd het weggegooid omdat ze het toe nog niet konden verdragen. Daarna dus via sonde. Maandenlang heb ik gekolfd. Het was best zwaar wat ik had amper melk, maar ik wilde het! Een half jaar heb ik het volgehouden, nooit hebben ze aan de borst gedronken want daar hadden ze geen kracht voor, maar na maanden uit de couveuse dronken ze hun bv uit het flesje. Nu jaren later zijn ze nooit ziek, grote sterke kinderen, met leer- e ontwikkelingsproblemen maar verder nooit ziek ( griep, verkouden e.d ) ik wijt het zelf aa hun immuunsysteem dat toch door bv beter is ontwikkeld. Ik denk dat er nu velen over zullen vallen maar ik denk toch echt dat mijn twee 26-wekers van minder dan 1 kilo echt Bas hierbij hebben gehad. Laat je vriendin haar kindje bv geven Tango, ook voor haar psychisch gezien is dit goed, tenslotte heb je dan als moeder het gevoel da je toch ook iets goed doet voor je kindje. Wens haar maar veel succes!

bibi63

bibi63

27-12-2012 om 21:14

Heel heel erg vreemde reactie rosa van der zanden

Is hier weer een borstvoedingsoorlog aan de gang of zo? Ik vind jouw reactie diep triest Rosa. Als ik dat niet had gedaan, was borstvoeding niet gelukt (kind kreeg het niet voor elkaar), dan zou ze met flesvoeding groot zijn gebracht (ook goed hoor), nu heeft ze gewoon ruim 7 maanden borstvoeding gehad. Wat is je probleem????? Het gaat er toch om dat kindje genoeg drinkt én liefst borstvoeding? Of ben ik gek?
Bibi

bibi63

bibi63

27-12-2012 om 21:17

En nog iets rosa

Jouw laatste zin: "dit is de spreekwoordelijke rokende opa van 90." vind ik echt heel erg. Hoe haal je het in je hoofd?

Nancy

Nancy

27-12-2012 om 21:18

Excuses

Ik zie erg veel schrijffouten in mijn bericht, ik ben nog niet erg gewend aan schrijven op een I-pad. Ik wil echter nogmaals benadrukken dat ik er echt van overtuigd ben dat borstvoeding erg belangrijk is voor een prematuur. Ik denk dat het mogelijk niets uitmaakt bij een a terme geboren kind maar echt wel bij een (extreem) prematuur. Mijn ene dochter, geboren dus na slechts 2 weken, woog destijds slecht 730 gram, is 1.63 m lang en rond de 45 kilo zwaar bij 13 jaar. Dit hadden we destijds niet durven dromen.....

bibi63

bibi63

27-12-2012 om 21:32

Nancy

Dat is zeker mooi: 13 jaar met die lengte en dat gewicht. Nou ben ik zelf ook een voorstander van borstvoeding als het even kan, maar zou het dan echt wat uitgemaakt hebben als ze flesvoeding hadden gekregen? Ik weet wel dat borstvoeding stoffen heeft die niet 'nagebootst' kunnen worden, maar eigenlijk nog niet eerder gehoord dat het invloed op groei zou hebben. Eigenlijk alleen mbt allergien en evt. afweer. Maar wellicht heeft dat juist de pos. invloed op de groei (of negatief als flesvoeding wordt gegeven)?
Gr. Bibi

Nancy

Nancy

27-12-2012 om 21:56

32 cm

Hallo bibi,

Ik geloof niet dat eea samenhangt met groei. Ik kom zelf uit een "grote" familie, terwijl mijn schoonfamilie juist klein is. Mijn dochtertjes ware 32 cm lang bij geboorte, of dit lang was weet ik niet maar minder da een kilo is natuurlijk erg licht. Ik denk dus niet dat lengte met bv te maken heeft maar wel weerstand, daar ben ik echt van overtuigt, en ik ben echt niet van de borstvoedingsbrigade zoals deze hier vaak genoemd wordt, ik denk echt dat het verschil maakt bij (extreem) prematuren.

Tango

Tango

27-12-2012 om 21:56

Inmiddels

Vriendin weer gesproken. Wat naast het voedingsprobleem nog speelt is dat het jongetje erg onrustig kan zijn. Ze hadden haar zelfs voorzichtig gevraagd of ze evt. drugs gebruikt had! Vond het zelf nogal een heftige vraag, maar vriendin was er erg rustig onder en had geantwoord nooit iets gebruikt te hebben (wat ook zo is volgens mij hoor). Doordat hij zo ontroostbaar is kan hij vaak ook niet goed drinken. Hij leek ook oververmoeid want vandaag is hij naar een kamer alleen verhuisd en daar heeft hij alleen maar geslapen. W.s. raakte hij overprikkeld door alles wat er om hem heen gebeurde in de wiegenkamer.
Vriendin probeert nu afwisselend borst een fles (met afgekolfde melk) te geven, omdat dit hem minder energie kost. Hij krijgt dan wel zoveel mogelijk alleen maar borstvoeding binnen. Over het kolven heb ik het voorzichtig gehad. Ze kolft de borsten niet gelijktijdig. Is haar niet geadviseerd ook en verder kolft ze eenmaal per 3 uur. Is dat te weinig? Ze heeft de kolfadviezen op de kraamafdeling gekregen, volgens mij van de verpleging daar. Ik heb wel de lactatiekundige genoemd voor als ze vragen heeft over het kolven en voeden, maar ze zei daar nu geen behoefte aan te hebben. W.s. omdat ze denkt dat het zo goed is. Lastig hoor, ik weet er zelf ook echt te weinig van dus kan haar hierin niet adviseren. Het is wel fijn voor haar en haar kindje dat hij nu een eigen kamer heeft. Ze heeft daar wat meer privacy en ruimte om te voeden e.d. Het is nu afwachten hoe hij het daar gaat doen.
Bedankt voor al jullie adviezen, fijn dat jullie zo meedenken.

Tango

Tango

27-12-2012 om 22:00

Oh ja

Het kindje woog 2kg bij de geboorte en is inmiddels ruim weer op geboortegewicht.
Tepelhoedje werd ook nog ergens genoemd, deze gebruikt ze ook. Dit gaat goed, hij pakt dat beter dan gewoon de borst. Om die flessenspeen op de tepel moest ik eigenlijk wel een beetje lachen. Ik vond het wel een leuke oplossing.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.