Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Lees ook op

Bijna vijf en niet zindelijk

Over een paar weken wordt mijn petekind vijf en zullen zijn ouders waarschijnlijk met hem richting huisarts gaan omdat hij niet zindelijk is. Net na zijn derde was hij dat wel en ging op de opvang en thuis zelf naar de wc overdag en had alleen ‘s nachts een luier om. Sinds de eerste week op school acht maanden geleden heeft hij elke dag een plas of poepbroek, thuis en op school. Hij geeft zelf nauwelijks aan dat hij naar de wc moet en gaat dus eigenlijk nooit uit zichzelf. Je ziet ook niet goed dat hij moet of in zijn broek plast/poept, hij trekt zich niet in een hoekje terug of zo en hij weet ook vaak niet zeker of hij wel of niet een vieze broek heeft. Als je hem zegt naar de wc te gaan plast en/of poept hij meestal wel.

Wat we geprobeerd hebben (en mee gestopt zijn):
- helemaal geen aandacht aan besteden, gewoon omkleden en verder gaan
- terug naar luiers/absorberende broekjes
- gevraagd of juf regelmatig naar wc kan sturen, doet ze denken we niet

(ik schrijf trouwens we omdat we samen in één huis wonen en ik dus vrij actief mee-opvoed)

Wat we nu doen:
- begonnen met lactulose omdat we denken dat hij misschien ook wat last van obstipatie heeft (gisteren dus nog afwachten)
- actief samen broekje uitwassen/douchen/in wasmachine stoppen
- stoppen waar we mee bezig zijn bij ongelukjes 
- één snoepje per dag altijs, twee op een dag zonder ongelukken
- regelmatig naar de wc sturen

Tips, kritiek - echt alles is welkom!


regelmatig naar de wc sturen kan helpen. Sommige kinderen gaan zo op in hun spel, dat ze dat vergeten.

Ik zou niet zelf gaan experimenteren, maar via huisarts medische zaken uitsluiten. 

S nachts nog niet zindelijk is niet gek en zou ik geen extra aandacht aan besteden,  gewoon luierbroekje aan.

Hoe gaat het thuis, in het weekend? Is hij dan wel zindelijk (omdat jullie hem dan vaker sturen?)
Als dat het geval is, zou je ook een medicijnenhorloge kunnen inzetten. Die kan je instellen op bepaalde tijden. Dan gaat het horloge trillen . En dan krijgt hij dus een seintje dat hij naar de wc moet 

MelMel

MelMel

30-03-2022 om 22:11 Topicstarter

@Mugske - nee over het ‘s nachts een luier aan maakt niemand zich druk op het moment, we moeten idd maar blijven sturen, huisartsen hier doen niets tot het kind vijf is (arme kind heeft ouders en peetouders die allemaal arts zijn 😆)
@Lotte78 - ja idd hoe vaker we sturen hoe minder ongelukjes, hadden al over een horloge gedacht, toch nog eens over nadenken

Waarom wachten met naar de huisarts gaan? Ik zou nu eerst daar laten kijken of er een medische oorzaak is. Als daar niets zit kan je weer verder gaan kijken.

Ooit had ik een kleuter in mijn klas die ook regelmatig ongelukjes had. Van alles geprobeerd en niets hielp. Ouders herhaaldelijk gevraagd of er een medische oorzaak kon zijn en geopperd om naar de huisarts te gaan om het uit te sluiten.

Pas na een jaar of twee, toen dit kind niet meer bij mij in de klas zat, hoorde ik van een collega dat ze medische opties hadden bekeken en dit kind een constante hoge spierspanning had waardoor het de aandrang van moeten poepen of plassen niet voelde. Ik vond het zo sneu voor dit kind dat deze situatie zo lang had geduurd.

Hier ook gehad: een jaar goed zindelijk (overdag), daarna ineens ellende. Soms dagen dat het goed ging, soms dagen met 5 ongelukjes (hier gelukkig altijd plasongelukjes), en alles daar tussenin. Ook onze zoon had het zelf niet door als hij een natte broek had. Ik had wel het idee dat vermoeidheid een rol speelde: in vakanties ging het wat beter, als school weer een paar weken bezig was ging het weer slechter. 
Net als jullie van alles gedaan: boos worden, gewoon omkleden maar er verder geen aandacht aan besteden, stickerkaarten, etc. Niks hielp echt. Ook even langs de huisarts geweest, maar die vond niks bijzonders.

Uiteindelijk hebben we het maar laten gaan. 1 of 2 reservesetjes in zijn schooltas (hij kon zich gelukkig wel prima zelf omkleden) en er dus verder geen aandacht meer aan besteed. Uiteindelijk was het na ongeveer een jaar van de ene op de andere dag over. 

Laat hem eens onderzoeken door een kinderbekkenfysiotherapeut. Zij zijn er in gespecialiseerd en kunnen goed helpen.

Heel vaak naar de wc sturen was volgens de huisarts niet per se goed. Ze moeten de aandrang leren detecteren en die blaas raakt niet vol als ze ieder uur naar de wc gaan.

Wel een tip van de huisarts: echt goed uit laten plassen. Dus we hadden met zoon een liedje afgesproken dat hij zou zingen als hij op de wc zat en hij moest dat hele liedje blijven zitten. Was geen heel lang liedje, maar anders was zoon in 3 tellen weer van de wc af.

Hij is al zindelijk geweest, dus het zou wel moeten kunnen. Een terugval kan gebeuren bij spannende gebeurtenissen als naar school gaan, maar na acht maanden is dat niet meer nieuw. Ik zou inderdaad hiermee naar de huisarts gaan, er bestaan plas- en poeppoli's. Wellicht dat ze daar iets kunnen betekenen. 
Kan hij niet op vaste momenten naar de wc, bijvoorbeeld als op school de pauze begint eerst even plassen. 

Ik lees niet dat je een beloningsysteem hebt geprobeerd? Of lees ik daar overheen? Het is wel algemeen bekend dat als het kind te weinig voordeel ziet van luisteren naar je blaas tijdens het spelen in plaats van in je broek plassen dat je het daarmee een stukje moet helpen. Dan is het advies: voortaan juist veel uit de kast trekken als het mis gaat maar dan wel in combinatie met het beloningsyssteem als het goed gaat én elk uur op de wc zetten. Als het dan mis gaat: "Jammer maar nu gaan we even douchen om je goed schoon te krijgen, andere broek aan en sokken. Nu kun je even niet verder gaan met je spel. Straks weer en dan zetten we een wekker om wel op tijd te zijn. Goed?"

Vindt hij het zelf erg dat hij nog niet zindelijk is? Dat lees ik nergens (of heb ik overheen gelezen). Denk dat zijn motivatie zit in wat hij er zelf vervelend aan vindt. En de oplossing misschien ook. Mijn ervaring is dat je ook aan 5-jarige best vragen kunt stellen als: Vind je het zelf vervelend? Wanneer vind je het vervelend? Wat zou denk je kunnen helpen?
Als hij het zelf (nog) geen probleem vindt, is het lastiger. Dan kun je misschien voorzichtig testen of hij gevoelig is voor externe redenen: gedoe voor anderen oid. Mijn ervaring is ook dat teveel nadruk averechts kan werken. Hij voelt ongetwijfeld hoe graag jullie willen dat het goed gaat. Dat kan motivatie zijn, maar ook onzeker maken (jullie niet willen teleurstellen of juist onbewust denken: zij lossen het op, ik kan het niet. Zo lastig dit soort dingen waarbij je heel open wil zijn, maar onbewust heel veel boodschappen uitstraalt. Succes!

MelMel

MelMel

01-04-2022 om 20:37 Topicstarter

@zakchips - bedankt voor het advies. We kunnen pas naar de huisarts als hij vijf is, dat is hier de richtlijn. Is niet zo ver weg dus in die korte tijd willen we nog even verder met zoveel mogelijk huis tuin en keuken tips.

MelMel

MelMel

01-04-2022 om 20:43 Topicstarter

@Bloemenzee - echt heel fijn om te horen dat het niet zo abnormaal is en in veel gevallen vanzelf over gaat. Alles is echt precies hetzelfde bij hem als bij jouw zoon. Hij kan zich alleen nog niet goed zelf omkleden (is ook een beetje lui!). Daar gaan we toch wat meer aandacht aan besteden. Zijn tante is hoofd basisschool en heeft meerdere keren haar afkeuring geuit - dat geeft wel wat stress. Dus jouw verhaal helpt erg!

MelMel

MelMel

01-04-2022 om 20:52 Topicstarter

@MamaE - gang naar de huisarts gaan we idd maken maar kan pas als hij echt vijf is - daarnaast is zijn vader zelf huisarts (en ik en Mama ook 😬) dus heel veel specifieks denken we daar niet uit te halen.

Ik denk dat hij heel veel minder ongelukjes zou hebben als hij op gezette tijden naar de wc zou gaan maar op school sturen ze hem niet ook al hebben we het gevraagd. Misschien zou een horloge dus wel helpen. We zijn dit nu thuis wel weer aan het forceren en hopelijk gaat dat wel even at helpen!

MelMel

MelMel

01-04-2022 om 21:06 Topicstarter

@Aiden - ik denk dat jullie echt goed add vies hebben dat we echt moeten gaan timen en regelmaat in het naar de wc gaan moeten brengen, gaan Amazon Alexa maar eens als timer aanbrengen.

Consequenties voor ongelukjes zijn er wel. We stoppen waar we mee bezig zijn, douchen, onderbroek uitwassen en omkleden. Hij vindt het echt niet erg dat hij nog in zin broek plast dus hij moet er op een andere manier last van hebben.

Er is een belongingssysteem - kadootje uit de doos van speelgoed van vroeger na een week geen ongelukjes en twee ipv van één snoepjes op een dag zonder ongelukjes. Sinds vandaag iets anders ingevoerd. Doos mini speel goedjes die hij krijgt elke keer als hij zelfs iets in de wc doet. En we prijzen hem natuurlijk de hemel in!

Dus we proberen wel een balans te vinden. 

MelMel

MelMel

01-04-2022 om 21:10 Topicstarter

@Verbindingisnooitzwartwit - Je hebt helemaal gelijk over het praten met hem. Dat laat ik aan zijn ouders over en dat wil niet zo lukken. Hij praat er niet makkelijk over. Over twee weken ga ik met hem op vakantie. Dan maar eens kijken hoe het dan is en wat hij er over te vertellen heeft.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.