Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Reanimatieles op school?


Leren reanimeren, keertje een cursusje op school, tja, voor je een jaar verder bent is dat vergeten. Het is een vaardigheid die je moet bijhouden. Ik zie daarom het nut niet zo van reanimatieles op school. Wel over het bespreken van wat er allemaal belangrijk is in een noodsituatie: zorg voor je eigen veiligheid en die van het slachtoffer en hoe doe je dat in verschillende scenario’s, bel 112 of geef iemand opdracht dat te doen, dat soort dingen. Dat is nuttiger en beklijft beter dan beademen-hartmassage.

Hallo Allemaal,

Ik ben 6 jaar geleden succesvol gereanimeerd. Sinds dien heb ik een ICD waardoor reanimeren in principe niet meer noodzakelijk is. Inmiddels 4 hartstilstanden en gelukkig door de ICD en reanimatie dit overleefd. Degene die mij destijds heeft gereanimeerd had ook een 'keertje' een basis cursus gevold. Ik ben er maar wat blij mee dat zij er mee is begonnen en direct hulp heeft ingeroepen. Ik was gelukkig in de buurt van een politie burea, waar direct een AED mijn kant is opgekomen. Dus ik pleit er voor dat alle mensen een cursus hebben. En wat als de reanimatie niet was gelukt, en ik was er slecht uit gekomen?

Wat als ze er helemaal niet aan waren begonnen. dan was ik nu dood.

Grt Robbie

Als je 112 belt (wel zo handig bij een circulatiestilstand) wordt iedereen begeleid om te reanimeren, of je nu een cursus hebt gehad of niet. 
(telefoon op luidspreker erbij) 
En zo heel moeilijk is het natuurlijk ook niet. 
Maar mensen denken vaak wel dat het heel moeilijk is en die gedachte kun je door cursus natuurlijk wel beïnvloeden. 

Daar zou het bij mij fout gaan. Als iemand voor mijn voeten ineenzijgt zie ik mezelf er nog wel voor aan dat ik een poging tot hartmassage kan gaan doen, of kan beademen. Maar mijn telefoon uit mijn tas opdiepen, aanzetten, 112 bellen, o ja luidspreker waar zat dat ook alweer, geluid harder, en dat allemaal met trillende vingers (die krijg ik, als ik onder spanning sta) - dat wordt een drama, vrees ik...

Groeten, 

Temet

> Maar mensen denken vaak wel dat het heel moeilijk is en die gedachte kun je door cursus natuurlijk wel beïnvloeden.

Ze kunnen ook gaan denken dat het 'goor' is. Ze kunnen ook gaan denken dat mond-op-mond "verplicht" is als je 112 belt. Het is een kudde ongemotiveerde tieners die elkaar allemaal na gaan praten. Ze kunnen van alles gaan denken, want ze zijn op school (en school is stom), en bovendien worden ze niet gehinderd door enige vorm van commitment bias.

Volwassenen die op cursus gaan hebben 'commitment bias'. Ze hebben zichzelf aangemeldt - misschien zelfs wel ervoor betaalt - en daardoor nemen ze zich voor om het geleerde later ook in praktijk te brengen, simpelweg omdat het consistent is met de eerder gemaakte keuze om zichzelf aan te melden.

En iemand die 112 belt zal zich door diezelfde commitment bias heel makkelijk laten overhalen om hartmassage te doen. Ik weet niet of 112 bellers instructie krijgen om mond-of-mond te doen, maar als ze eenmaal begonnen zijn met hartmassage zullen ze vast heel makkelijk over te halen zijn.

Ik betwijfel of het in een school-setting ook zo werkt. Het kan ook zijn dat leerlingen denken: 112 bellen is een veel zwaardere verantwoordelijkheid dan ik dacht, die verantwoordelijkheid wil ik helemaal niet nemen!


Nou ik heb die training 5 jaar gevolgd op school en de zonen en dochters van een aantal van mijn vrienden ook recent nog, en toen en ook nu is het besef dat je mensen er mee kunt redden heel groot. 

Geluiden dat het 'goor' is worden heel snel de kop ingedrukt. En blijkbaar werkt dat toch al een jaar of 35. 

Er is niks erotisch of seksueels aan mond-op-mond-beademing. Het lijkt nog niet eens op zoenen. Daarbij; stel je ligt daar zelf, dan willen de meeste mensen echt wel gered worden en zijn ze blij dat degene die hen hielp niet dacht 'gadver'.
Daarbij is beademen helemaal niet verplicht. Hartmassages zijn veel belangrijker.
Bij mensen die bijvoorbeeld veel bloed in of rond de mond hebben mag je voor je eigen veiligheid niet beademen en tijdens corona is dat ook een tijdje protocol geweest om niet te beademen.
En als je vrienden het cool vinden om iemand maar dood te laten gaan ipv hulp in te schakelen of te verlenen dan wordt het hoog tijd om andere vrienden te zoeken.

Temet, hartmassage geven zonder 112 te bellen zal niet veel gaan uitmaken, je wekt daar zeg maar niet iemand mee tot leven normaal gesproken. Je zorgt alleen voor circulatie tot er hulpdiensten komen. 
De telefonist stelt je gerust en helpt je. 

Maar dat is allemaal theorie. Hoe je het gaat doen in de praktijk weet je niet als je het niet vaak gedaan hebt. Mensen reageren door emoties vaak onverwacht. 

Beademen wordt momenteel geloof ik afgeraden door Corona. (Tenzij je zo’n hulpstuk hebt, zit bij AED.

Ik kreeg laatst van hartslag.nu een mail dat beademen weer mocht, maar alleen als je geen klachten had en je het zelf aandurft.

Stelle, ik bedoel alleen maar: ik ben zo'n stoethaspel dat ik vermoed dat ik enorm ga lopen schutteren met die telefoon. Ik was toevallig laatst getuige van een delict. Toen ik mijn telefoon eindelijk fotoklaar had (ik moest m eerst uit mijn tas opdiepen) was de dader al gevlogen. Ik snap ook wel dat bellen noodzaak is, maar het zal bij mij iets meer tijd kosten dan bij een ander, vrees ik. 

Groeten, 

Temet

Aan de andere kant, vroeger waren er geen mobieltjes, moest je naar het dichtstbijzijnde huis rennen en vragen of ze 06-11 (toen nog) wilden bellen. Mobieltjes hebben waarschijnlijk meer levens gered dan AEDs

Groeten, 

Temet

Maar je hoeft ook niet zelf te bellen als er omstanders zijn. Alleen roepen: bel 112. De andere kant is getraind om je te begeleiden. 

ik vond het destijds wel gênant dat de ns perron assistent geen idee had wat hij moest doen toen iemand onwel werd. Persoon was al 2x van de bank gevallen en werd daar gewoon weer opgezet ipv op de grond gelegd. Persoon was niet dronken. Bleek de perronassistent überhaupt geen half uur basis ehbo gehad te hebben. Die laat je toch niet alleen op zo'n drukke locatie staan dan.

Ik vind het een goed idee dat ze die extra lessen geven op school. Kan alleen maar in je voordeel zijn u never know...

baat het niet schaad het niet.

Leen13

Leen13

16-06-2021 om 13:56 Topicstarter

Het kan helaas ook schaden Rachel.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.