Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Scholen weer 'normaal' open? Morgen extra regeringsoverleg


Het wordt beter weer dus raam open kan gewoon.  Spatscherm om het bureau van de docent en gewoon de scholen open.  Het inenten gaat vlot en geheel risicoloos wordt het nooit.  

De leerkracht op een basisschool heeft veel meer fysiek contact met leerlingen.  In het VO  kan je als je wilt achter het spatscherm dat in je bureau staat blijven zitten.  Ik mag toch hopen dat schoolbesturen daar in voorzien hebben of het mogelijk maken voor docenten die dat willen. 

Mijn oudste doet al het hele jaar vrijwilligerswerk op haar oude school, daar heeft ieder bureau en spatscherm.

Ik vind het wel frappant hoor. Iedere beroepsgroep staat te springen om weer open te mogen, maar de bonden van de leerkrachten doen altijd moeilijk. Terwijl ze zo'n cruciaal beroep hebben. Ik vind dat best wel apart. 

Er zijn natuurlijk een heleboel leerkrachten en scholen die wel gewoon blij zijn om open te mogen, die bonden verpesten het imago van de leerkrachten nogal. 

Hier gaat de school dinsdag weer volledig open. Er zijn inderdaad spatschermen en goede mondkapjes voor leerkrachten die dat willen. Maar dat was al zo. Het rooster is hetzelfde als online, dus hoeft niet aangepast te worden. Alle stoelen en tafels staan er nog. Bovendien werd een dikke maand geleden al aangekondigd dat de scholen 31 mei weer open zouden gaan als de cijfers bleven dalen. Dus het excuus van te weinig voorbereidingstijd gaat ook niet op. 

Ik zie nu leerkrachten van een jaar of dertig moord en brand schreeuwen in de media en op sociale media. Ik denk dat ze leerkrachten verplicht een module statistiek moeten geven,  want er is nog geen 1 gezonde vrouw onder de veertig overleden aan corona en nee, ze liggen ook niet op de ic. Je loopt meer risico op een ongeluk in de auto heen of terug.

Leen13

Leen13

30-05-2021 om 12:51 Topicstarter

Helaas ken ik inmiddels wel een paar jonge vrouwen die in de eerste golf ziek zijn geweest en nu long covid hebben. Bijvoorbeeld de dochter van een vriendin die gelukkig medisch onderlegd is en haar dochter in de tuin heeft verpleegd van het huis van dochter. Ligbed aangeschaft en buiten kuren. Nog van de oude stempel. Daarmee heeft ze wel voorkomen dat ze opgenomen moest worden. Maar nog wel schade dus.

Het zal zich wel oplossen. Sommige scholen gaan open, leerkrachten die echt niet willen kunnen zich met recht onttrekken al zal dat gedoe geven, sommige scholen houden het gewoon zo en zo rommelen we wel de zomer in.

Daarna is dat risico ook grotendeels weg en kun je weer naar 'normaal' met hier en daar nog een beetje aangeleerde voorzichtigheid.

MMcGonagall schreef op 29-05-2021 om 23:11:

Misschien moeten ze van leerkrachten die weigeren op school te komen werken maar het salaris schorsen. Kom nou toch op, dat kan toch niet? Zo onderhand ben ik wel een beetje klaar met die slachtofferrol. Andere beroepsgroepen met een aanwezigheidsplicht kunnen ook niet zomaar thuis blijven.

Slachtofferrol? Op onze school is inmiddels ruim één op de drie medewerkers corona gehad. Niet iedereen is er even ziek van geweest, maar we hebben heel wat docenten gehad die weken uit de running zijn geweest, die konden niet eens meer online lesgeven.  In alle sectoren die ik kan bedenken zijn beperkende en beschermende maatregelen. Maar docenten mogen nu met gemiddeld 24 leerlingen in een ruimte van 35m2 zitten, leerlingen hoeven geen mondkapje op in de les. Echt nergens mag je met zoveel mensen zo lang in zo'n kleine ruimte vertoeven hoor. Het was echt opvallend hoeveel besmettingen wij de twee weken voor de kerstvakantie (en dus schoolsluiting) hadden en hoeveel we er ook weer hadden toen de school in maart gedeeltelijk heropende. Ik kan me erg voorstellen dat nu 30 van de 150 medewerkers bij ons het niet zien zitten om in één gebouw met 1400 man te zijn. 

Raar hoor skik. Die verschillen. Bij ons op school ( 150 man personeel) 3 COVID gevallen. In totaal bedoeling dan hė?
Dat maakt ook wel een verschil in hoe je er tegenaan kijkt.

skik schreef op 31-05-2021 om 01:15:

[..]

Slachtofferrol? Op onze school is inmiddels ruim één op de drie medewerkers corona gehad. Niet iedereen is er even ziek van geweest, maar we hebben heel wat docenten gehad die weken uit de running zijn geweest, die konden niet eens meer online lesgeven. In alle sectoren die ik kan bedenken zijn beperkende en beschermende maatregelen. Maar docenten mogen nu met gemiddeld 24 leerlingen in een ruimte van 35m2 zitten, leerlingen hoeven geen mondkapje op in de les. Echt nergens mag je met zoveel mensen zo lang in zo'n kleine ruimte vertoeven hoor. Het was echt opvallend hoeveel besmettingen wij de twee weken voor de kerstvakantie (en dus schoolsluiting) hadden en hoeveel we er ook weer hadden toen de school in maart gedeeltelijk heropende. Ik kan me erg voorstellen dat nu 30 van de 150 medewerkers bij ons het niet zien zitten om in één gebouw met 1400 man te zijn.

Ik werk in de ambulante specialistische ggz. Dat zijn behandelden professionals (artsen, verpleegkundigen, maatschappelijk werkers etc) die intensief mensen thuis behandelen. Zij komen in kleine ongeventileerde huizen, huizen waar vaak veel mensen samen op weinig oppervlak samen wonen. In delen van de stad waar het code zwart was. 200 patiënten per team en mijn organisatie kent al ruim 20 teams.

zij hebben geen dag thuis kunnen werken. Onverminderd ging alles door. Ze zijn niet aangemerkt als prioriteit qua vaccinatie. Nog steeds is 75% niet gevaccineerd. 

Ja, docenten lopen risico. Maar ze piepen ongelooflijk hard over hoe zwaar ze het hebben.  Niet alleen deze keer. En lijken niet het vermogen te bezitten te zien welke beroepsgroepen het pas echt zwaar hebben. Politieagenten, supermarktpersoneel, rij instructeurs. Lopen allemaal veel risico. Ik heb ze nauwelijks gehoord. Ook mijn medewerkers niet. Het welzijn van hun patiënten, dáár hebben ze zich zorgen over gemaakt. 

Bovendien, kinderen zijn minder besmettelijk omdat ze, als ze besmet zijn, nauwelijks symptomen hebben. 

Als je een cruciaal beroep hebt, gedraag je daar ook naar en ga aan het werk. 

Zo eens met Libertine.

IngridT schreef op 31-05-2021 om 07:22:

Raar hoor skik. Die verschillen. Bij ons op school ( 150 man personeel) 3 COVID gevallen. In totaal bedoeling dan hė?
Dat maakt ook wel een verschil in hoe je er tegenaan kijkt.

Dat heb ik hier ook wel eens gedacht: hebben wij het wel over dezelfde wereld? Wij zijn niet op de hoogte gebracht van hoeveel docenten en staf Corona hebben gekregen. Maar we kregen wel meldingen over leerlingen die Corona hadden opgelopen. Sinds de scholen weer open zijn, was dat maar één keer. Ik vraag me dan af: hoe zou dat komen? Kleine school (450lln)? Hoeveel en hoe serieus de maatregelen werden nageleefd? Ik schreef al eerder: hier waren ze in de weer met CO2 meters. Alle leerjaren hadden aparte ingangen. Ze moesten naar buiten in de pauzes, ook in de winter, behalve bij regen, dan moesten ze in het lokaal blijven. 

Of zit het hem in iets heel anders? Als je daar achter zou kunnen komen, zou je toch weten welke/hoe scholen veilig open kunnen. Want het blijkt dat het kan. Of zie ik iets over het hoofd? 

IngridT schreef op 31-05-2021 om 07:22:

Raar hoor skik. Die verschillen. Bij ons op school ( 150 man personeel) 3 COVID gevallen. In totaal bedoeling dan hė?
Dat maakt ook wel een verschil in hoe je er tegenaan kijkt.

Zal ook wel verschillen in welke regio je woont, mijn woonplaats is doorlopend donker gekleurd, dichtbevolkt gebied, veel leerlingen wonen allesbehalve riant, veel docenten en leerlingen moeten met het OV, de meerderheid van de leerlingen zijn 16+, dat scheelt allemaal wel.

Hier toch ook wel steeds weer besmettingen op school. Is een school in een grote stad, ik weet niet of dat wat uitmaakt. 

Er wordt gewerkt aan de ventilatie, maar dat is pas in de zomervakantie helemaal klaar. We hebben CO2 meters in de lokalen, en er zijn lokalen waar je ook met alle deuren en ramen open bij meer dan een halve klas al snel boven de toegestane waarde uitkomt. 

Dat betekent dan dus les afbreken en de leerlingen naar buiten sturen. 

Dat, plus dat je straks bij elke besmetting de hele klas naar huis moet sturen maakt dat we ons hier wel afvragen of deze keuze nou zoveel positiefs op gaat leveren...

Donkerrood, dat is bij meer dan 250 per 100.000. 2,5 promille dus. 
De 3 op 150 van IngridT wijst al op een flink verhoogd risico.
Maar jij hebt het over 30%. 
Menig verpleeghuis heeft die besmettingsgraad nog niet gehaald.

Ik ben het eens met Libertine. 

Ik kom trouwens steeds maar leerkrachten tegen die zich niet willen laten vaccineren.

Jippox schreef op 31-05-2021 om 09:58:  

Dat, plus dat je straks bij elke besmetting de hele klas naar huis moet sturen maakt dat we ons hier wel afvragen of deze keuze nou zoveel positiefs op gaat leveren...


Ik weet niet zeker of je het voor de lessen en het lesgeven zou moeten doen. Concentreer je als school op dat waarvan beweerd wordt dat de leerlingen het zo missen: sociale contacten. 
Je kunt les blijven geven via zoom. Dat kan ook via het digibaord in de klas.

Toch een rare gedachte dat leerkrachten dan maar fysiek moeten lesgeven in volle klassen omdat ze in andere cruciale beroepen nou eenmaal ook risico's lopen.

Verder ga ik er niet vanuit dat leerkrachten die zich niet willen laten vaccineren dezelfde zijn als diegenen die thuis willen blijven ivm besmettingsgevaar. Moet toch niet gekker worden

EmmaT schreef op 31-05-2021 om 11:21:

Toch een rare gedachte dat leerkrachten dan maar fysiek moeten lesgeven in volle klassen omdat ze in andere cruciale beroepen nou eenmaal ook risico's lopen.


Ik stel m andersom: waarom zij niet en anders cruciale beroepen wel? 

Libertine schreef op 31-05-2021 om 11:26:

[..]

Ik stel m andersom: waarom zij niet en anders cruciale beroepen wel?

Omdat je nieg alles om hoeft te draaien. Dat "hunnie wel en ik niet", daar schiet je niks mee op. 

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.