Het forum van Ouders.nl is een online community waar iedereen respectvol met elkaar omgaat. Het forum is er voor ouders met vragen over opvoeding, ouderschap, ontwikkeling, gezondheid, school en alle andere dingen die je als ouder tegenkomt in het leven.
8 juni 2007 door Frea Kruisinga
Onze dochter van 19 maanden heeft altijd al last gehad van reflux. Ze heeft hier ook medicijnen voor gekregen. Toen ze 1 jaar was, zijn we hiermee gestopt. Ze kan het nu wel aardig binnenhouden, maar ze zit soms op vlees te kauwen (herkauwen) dat ze 8 uur daarvoor gegeten heeft. Ook als ze heel erg huilt, gaat ze meteen kokhalzen en overgeven.
Is het noodzakelijk dat ik nog een keer contact opneem met de kinderarts?
Voor de reflux hoeft u waarschijnlijk niet terug naar uw kinderarts, maar voor het herkauwen misschien wel. Ik zal dat hieronder uitleggen.
Gastro-oesofageale reflux is een aandoening waarbij voeding terugstroomt van de maag richting de slokdarm en hoger. Veel baby's hebben daar in meer of mindere mate last van. Meestal is dat niet erg, maar soms kan het tot problemen leiden, zoals:
Naarmate kinderen ouder worden, wordt de reflux minder. Sommige kinderen – zoals uw dochter – blijven echter toch nog makkelijk spugen, bijvoorbeeld als ze erg huilen of als ze zich boos maken. Ook dat zal wel beter worden naarmate ze ouder wordt. Daarom denk ik niet dat u hiermee terughoeft.
Dat uw dochter zit te herkauwen op vlees dat ze 8 uur tevoren heeft gegeten, kan ik niet goed verklaren. Ik vind 8 uur namelijk wel erg lang. Het hangt er natuurlijk vanaf wat er in de maag zit (vloeistoffen passeren sneller dan vast voedsel), maar in principe zou de maag in 4 tot 5 uur toch wel leeg moet zijn.
Als het 'herkauwen' maar heel sporadisch optreedt (en als uw dochter verder gezond is en goed groeit), dan kunt u best even afwachten. Maar als het echt veel voorkomt, is het goed om daar eens met uw kinderarts over te praten, en te vragen of er – bijvoorbeeld – sprake zou kunnen zijn van een vertraagde maagpassage.
is werkzaam als algemeen kinderarts in het Emma Kinderziekenhuis (AMC Amsterdam). Zij is tevens oprichter en coördinator van de Emma Infotheek, het informatiecentrum van het Emma Kinderziekenhuis.