Het forum van Ouders.nl is een online community waar iedereen respectvol met elkaar omgaat. Het forum is er voor ouders met vragen over opvoeding, ouderschap, ontwikkeling, gezondheid, school en alle andere dingen die je als ouder tegenkomt in het leven.
23 februari 2007 door Frea Kruisinga
Onze zoon van 5 jaar heeft waterpokken. Kan dit gevaarlijk zijn voor onze dochter van 2 weken? En zo ja, wat moeten we doen?
Waterpokken zijn heel gevaarlijk voor een pasgeboren baby, als de moeder nooit waterpokken heeft doorgemaakt, en als zij zelf waterpokken krijgt tussen 5 dagen voor de bevalling en 2 dagen na de bevalling. In dat geval moet de pasgeboren baby behandeld worden.
De meeste moeders hebben echter in hun jeugd waterpokken gehad en dus antistoffen gemaakt tegen de waterpokken. Deze antistoffen, die een pasgeboren baby van de moeder krijgt via de placenta (moederkoek), helpen de baby de infectie op te ruimen.
Het kan dus zijn dat uw dochtertje helemaal geen waterpokken krijgt (omdat u ze zelf al gehad heeft). En als ze ze wél krijgt, verloopt de ziekte vaak niet erger dan bij oudere kinderen (omdat ze al 2 weken oud is).
Overigens heeft het waarschijnlijk weinig zin om uw zoontje nu nog weg te houden bij zijn zusje, omdat hij 2 dagen voor het uitbreken van de blaasjes al besmettelijk was. Hij blijft besmettelijk tot enkele dagen na het uitbreken van de blaasjes. Je kan hierbij de regel hanteren dat de besmettelijkheid duurt tot er geen blaasjes meer zijn. De korstjes zijn niet besmettelijk.
is werkzaam als algemeen kinderarts in het Emma Kinderziekenhuis (AMC Amsterdam). Zij is tevens oprichter en coördinator van de Emma Infotheek, het informatiecentrum van het Emma Kinderziekenhuis.