Jongvolwassen Jongvolwassen

Jongvolwassen

Lees ook op

compensatie studielening


tsjor

tsjor

31-12-2021 om 10:20 Topicstarter

'Overigens vraag ik me af of het nu echt nodig is om studenten van ouders die het ruim kunnen betalen ook een basisbeurs te geven. Die groep heeft het immers helemaal niet nodig.'

Het zijn de kinderen/jongvolwassenen die studeren, niet de ouders. Als het goed is betalen de rijke ouders genoeg belastingen, waarmee ze ervoor zorgen dat iedereen kan studeren, arm of rijk, maakt niet uit.

'Ik zou wel iets willen doen aan de prestatiebeurs. Dat je alles moet
terugbetalen als je niet afstudeert, dat treft ook de mensen met de
laagste inkomens, omdat die de hoogste beurs krijgen. Ik zou dat veel
liever jaarlijks beoordelen. Het eerste jaar krijg je sowieso beurs, de
jaren daarna hangt je beurs af van de prestaties het jaar daarvoor.
Nu ken ik oud-studenten waarbij er uiteindelijk pas in het laatste jaar
iets mis ging, waardoor ze niet zijn afgestudeerd, die moeten nu alles
terugbetalen.'

Zo een heb ik. Heeft gedurende zijn studie pfeiffer gehad, huisarts wilde niet testen. Later andere huisarts gezocht, die wilde wel testen en zag dat hij inderdaad pfeiffer had gehad. Dat heeft hem 1,5-2 jaar van zijn studie gekost: moe, steeds weer griepachtige verschijnselen etc. Dan hoop je nog dat hij afstudeert voor de tien jaar om is, maar de opleiding is dan zelf een obstakel geworden: cursussen die anders heten, niet meer gegeven worden etc. Gelukkig heeft de opleiding zich op het laatst wel ingezet, waardoor hij toch nog zijn diploma haalde, wel 6 maanden te laat. Gevolg: een megaschuld, terwijl hij eigenlijk bijna niets geleend heeft. We hebben nog gekeken naar de mogelijkheid om ziekte aan te dragen als verklarende grond, maar dat werd uiteindelijk een te groot administratief obstakel. Nu heb ik met hem afgesproken dat ik hem help om 1/3 van de schuld te betalen (zelf ook 1/3 en vader 1/3). Maar wat zou ik graag die eerste huisarts de rekening doorsturen.

Tsjor

Het gaat niet eens om wel of geen schuld. Het gaat erom dat een student in het leenstelsel alles heeft moeten lenen terwijl een student zonder leenstelsel, in dezelfde omstandigheden, dat deel van de lening niet heeft. Ik heb een dochter die bijna is afgestudeerd en een zoon die nog moet beginnen. Dochter heeft geen idiote dingen gedaan en niet maximaal geleend, maar toch heeft ze een studieschuld van 35000 euro. Stel, de basisbeurs voor uitwonenden wordt 300 euro per maand. Doet zoon dan precies hetzelfde dan eindigt hij op een schuld van 22000 euro. Die 22000 euro extra drukken bij mijn dochter op een hypotheek, en op haar inkomsten. Dat zou ook nog niet zo’n drama zijn als het niet weer het zoveelste voorbeeld van zwalkend beleid was. Maar nu is er een lichting van zes jaar met een veel hogere schuld dan iedereen daarvoor en daarna. Dat is onrechtvaardig, en die 1000 euro compensatie daarvoor is een aanfluiting. 

Tsjor, onze berichten hebben elkaar gekruist. Wat ongelooflijk zuur is dit zeg. 

ik heb hier ook een topic over gemaakt bij geld en recht. Maar zijn er al stukken van hoe die compensatie precies gaat werken? Ik heb alleen een coalitieakkoord gezien over schuldVERMINDERING en studievouchers. Daar heb je niks aan als je schuld is terugbetaald en je alleen een studie tegen belachelijk instellingstarief kan volgen zoals ik…
Kortom, klopt het dat als je naar eer en geweten hebt geleend en alles hebt terugbetaald je voor nu buiten de boot valt?  (ik hoop van niet…)

tsjor schreef op 30-12-2021 om 10:26:

Wednesday, maar verwacht je dan dat de samenleving dat leed gaat compenseren? Dat is toch te bizar voor woorden? Als er een compensatie komt voor 'ongewenst thuiswonen' van studerende kinderen, dan zouden die van mij ook nog wel eens op de stoep kunnen staan. Niet dat ze het echt erg vonden, maar als je zo 1000 euro kunt binnenhalen mwah.....

Tsjor

Ben het er mee eens maar dan vind ik dat de OV-kostenvergoeding ook een vergoeding voor de auto moet zijn. Veel studenten kunnen niet eens meer een kamer vinden omdat wat er is in steden als Nijmegen en Tilburg al te duur is. (Veel studies worden zelfs alleen in bv. Amsterdam aangeboden waar ook nog eens het aanbod kamers veel te klein is, en in de wijde omgeving met bv. Leiden, Alkmaar, Haarlem en Utrecht erbij ook) Met het OV reizen is niet altijd een optie en benzine en parkeergeld zijn duur… (nog los van dat ook een goedkope auto onderhouden moet worden)

WendelmoedM schreef op 28-12-2021 om 10:12:

Ik snap dat iedereen graag geld wil krijgen, maar eerlijk is het natuurlijk niet. En we betalen dit uiteindelijk ook weer met elkaar, want de ministers trekken echt niet hun eigen portemonnee.
Het onderwijs wordt er ondertussen niks beter van en de huizenprijzen gaan nog een stapje extra omhoog als de studieschuld niet meer bestaat en mensen dus een hogere hypotheek kunnen krijgen.
Kortom, de rijken gaan hier weer rijker van worden en de armen worden niks wijzer en het lost geen enkel probleem op.

Dit laatste bedacht ik vandaag in een andere vorm. Ik las onlangs in de NRC dat sommige studenten zouden bijlenen puur om te beleggen in aandelen en eventueel goedkoop vastgoed. (terwijl je helemaal geen garantie hebt op dat je alleen maar rendement/winst maakt) Papa en mama betalen het collegegeld en geven nog een bijdrage voor de eventuele studentenkamer en andere kosten.

Deze groep doet er natuurlijk zo lang mogelijk over om terug te betalen. Want waarom zou je als er 0% rente staat op de lening en je toch - inmiddels - al een flink vermogen hebt, en eventuele schenking/jubelton, en goede baan, en eventuele partner, waardoor je prima kan rondkomen?

De compensatie lijkt nu te bestaan uit een schuldVERMINDERING. Dat kan natuurlijk niet als je geen schuld hebt.

Mensen die moeten lenen om überhaupt te kunnen studeren (collegegeld is al hartstikke duur) en eenmaal op de arbeidsmarkt zo snel mogelijk hun studieschuld proberen af te lossen zodat ze er nooit meer nadeel van ondervinden krijgen - blijkbaar - geen compensatie.


De rijken profiteren dus zowel van dat de lening - die zij vaak niet eens nodig hebben - zo goedkoop is, als van de compensatieregeling...

Er zal helaas geen 'one size fits all' oplossing zijn en maatwerk zal ook niet lukken. Er is nl ook een groep die niks heeft hoeven lenen en overal keihard voor heeft gewerkt en die willen ook compensatie. Of ouders die alles hebben betaald en ook die compensatie willen. En ga zo maar door... ik ben bang dat deze generatie flink pech zal hebben.

laten we dat gewoon niet doen want dan is het einde zoek.....ga je ouders die zelf hoge bijdragen voor kinderopvang hebben betaald ook compenseren nu de kinderopvang gratis wordt?

En wat te denken van de ouders die jarenlang boekengeld hebben betaald voor hun schoolgaande kinderen die zijn ook nooit gecompenseerd.

Nee het is geven en nemen. Overigens is het goed mogelijk geweest om schuldenvrij te studeren, ouders moeten ook hun verantwoordelijkheid nemen. 

tsjor

tsjor

02-01-2022 om 07:40 Topicstarter


'klopt het dat als je naar eer en geweten hebt geleend en alles hebt
terugbetaald je voor nu buiten de boot valt? (ik hoop van niet…)'
Dat 'naar eer en geweten' is wel heel bijzonder, ik denk dat je doelt op een morele bovenlaag: mensen die beter zijn dan andere mensen. ik geloof niet dat daar onderscheid in zal worden gemaakt.
Als je binnen de periode dat het leenstelsel functioneert ( 6 jaar) én hebt gestudeerd en alles alweer hebt afgelost, dan mag je jezelf gelukkig prijzen en heb je geen compensatie nodig, want je hebt geen last meer van die veel te hoge lening.

Tsjor

tsjor

tsjor

02-01-2022 om 07:58 Topicstarter

'Ben het er mee eens maar dan vind ik dat de OV-kostenvergoeding ook een
vergoeding voor de auto moet zijn.' Als het gaat om studeren en scholen en faculteiten, dan lijkt me dit een beetje onzinnig: de meeste scholen en faculteiten staan in grote steden, met goed openbaar vervoer. Het zou dan hooguit gaan om het vervoer van je eigen huis naar het dichtstbijzijnde station of bushalte en dan zou dat toch minstens 10 km moeten bedragen, want anders kan het op de fiets. Parkeren in een van de grote steden, in de buurt van scholen en faculteiten, daar moet je niet eens aan willen beginnen.

Er zijn wel uitzonderingen, dochter MBO,  en vriendje MBO, hebben allebei een auto gekocht toen ze stage moesten lopen, maar dan gaat het om stageplekken buitenaf (horeca en recreatie), met werktijden tot in de late uurtjes als de laatste bus/trein al lang weg is. Nooit bedacht dat dat gecompenseerd zou moeten worden.

Het studentenreisproduct is wel een element, dat vaak tot onaangename verrassingen leidt, met name als achteraf blijkt dat het nogal prijzig is wat je moet terugbetalen: 80 euro per maand. Dat staat niet duidelijk vermeld op de site van DUO, daar gaat het over het terugbetalen van de prestatiebeurs. Maar die toch wel onverwachte 80 euro per maand is een aardige som geld na 4 jaar.
Het tweede probleem is de onduidelijkheid over het stopzetten, hoe waar wanneer?
En het derde is de boete die DUO berekent als recht op het reisproduct is verlopen en je hebt het nog niet afgezegd. In plaats van dat ze je dan een berichtje sturen: wij stoppen uw product automatisch, want u heeft er geen recht meer op; leggen ze een boete van op bijna 160 euro per maand! Ook als ze weten en zien, dat je er in die tijd geen gebruik van hebt gemaakt, omdat je vanaf het einde van je studie gewoon betaald hebt voor het OV. Die verstikkende controle, waarbij 'ze' aan de ene kant alles weten van je als het erom gaat je te betrappen op iets wat je niet goed doet (boete!) en anderzijds diezelfde kennis niet gebruiken om je te wijzen op dingen die voor jou niet goed gaan.
Het OV-reisproduct is op die manier een wolf in schaapskleren geworden: leuk als het goed gaat, maar pas op als er ergens ook maar iets verandert.

Tsjor

tsjor

tsjor

02-01-2022 om 08:14 Topicstarter

Op deze pagina lijkt het erop dat de compensatie uit 2000 euro zal bestaan, maar dan als studievoucher, te gebruiken voor een nieuwe studie.
https://duo.nl/particulier/diploma-behaald/voucher-voor-nascholing.jsp

Echt ongeloofwaardig, als dit de compensatie wordt.

Ik ben nog een alternatieve mogelijkheid vergeten, wel ooit eerder al vermeld: bij beroepen die door de overheid worden bekostigd en waar groot tekort aan is: kwijtschelden van studieschuld als je 5 jaar in dat beroep hebt gewerkt.

Ik hoop toch echt dat de nieuwe regering creatiever zal zijn dan een tegoedbon van 2000 euro voor een nieuwe studie. Dat zijn goedkope marketingstrucs: heb je schoenen gekocht, krijg je een tegoedbon voor je volgende paar schoenen.

De meest eerlijke een eenvoudigste compensatie zie ik in het terugbrengen van de terugbetaaltijd van 35 naar 15 jaar, met kwijtschelding van het restant van de schuld. Een beter perspectief dan: hé, omdat je zoveel schuld hebt mag je nog langer studeren.

Tsjor

Je hebt jouw standpunt nu diverse keren naar voren gebracht Tsjor. Maar ik hoor en zie vanuit de omgeving van mijn kinderen veel studenten die het er goed van nemen. Op vakantie, vaak eten thuis laten bezorgen, leuke kleding. Genoeg die lenen náást een toelage van hun ouders. Soms ook om te sparen of te beleggen. Toch niet fijn als hun schuld gewoon wordt kwijtgescholden. 

Mijn kinderen hebben (nog) geen schuld: ze hebben een toelage van ons, werken zelf en leven sober.

Het enige eerlijke is: alle studenten op een gelijke manier compenseren. Heb je gestudeerd? Dan heb je recht op compensatie. 

Het gaat er namelijk niet alleen om de schulden last naar beneden te brengen: het gaat er óók om een fout te herstellen: we hadden de basisbeurs in stand moeten houden. Dat geldt dus voor álle studenten. Niet alleen voor hen met een schuld.

TrefleQ schreef op 02-01-2022 om 08:38:

Je hebt jouw standpunt nu diverse keren naar voren gebracht Tsjor. Maar ik hoor en zie vanuit de omgeving van mijn kinderen veel studenten die het er goed van nemen. Op vakantie, vaak eten thuis laten bezorgen, leuke kleding. Genoeg die lenen náást een toelage van hun ouders. Soms ook om te sparen of te beleggen. Toch niet fijn als hun schuld gewoon wordt kwijtgescholden.

Mijn kinderen hebben (nog) geen schuld: ze hebben een toelage van ons, werken zelf en leven sober.

Het enige eerlijke is: alle studenten op een gelijke manier compenseren. Heb je gestudeerd? Dan heb je recht op compensatie.

Het gaat er namelijk niet alleen om de schulden last naar beneden te brengen: het gaat er óók om een fout te herstellen: we hadden de basisbeurs in stand moeten houden. Dat geldt dus voor álle studenten. Niet alleen voor hen met een schuld.

Ik hoor ook dat er ouders zijn , die genoeg geld hebben, dat geld van de lening van hun kinderen gebruikt om te beleggen ed.

Waarom kunnen .mensen eens niet gewoon iets gebruiken waar het voor bedoeld is?

Hoeveel zullen het er nou helemaal zijn, die die studielening niet nodig hebben maar hem wel aanvragen om mee te gaan beleggen? Beetje stropop.

skik schreef op 02-01-2022 om 09:15:

Hoeveel zullen het er nou helemaal zijn, die die studielening niet nodig hebben maar hem wel aanvragen om mee te gaan beleggen? Beetje stropop.

Ik vraag dat mij ook af. Er komen weleens zulke gevallen in het nieuws maar ik weet niet of daar echt goed onderzoek naar is gedaan. Ik denk en zie in mijn omgeving dat de studielening vooral gebruikt wordt waar die voor bedoeld is. Zeker als je niet thuis kunt blijven wonen, omdat de reistijd veel te lang is heb je dat geld gewoon nodig om je te dure kamer te betalen.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.