Ouders en School Ouders en School

Ouders en School

Lees ook op

Havo/VWO advies en "wil iets met eten doen"


ik zou hem lekker naar het Havo of VWO laten gaan voor de basis en hem na zijn middelbare school naar een echt goede kookschool laten gaan. Ondertussen kan hij dmv cursussen/bijbaantjes etc de wereld van restaurants etc wellicht al wat leren kennen. Wie weet verandert eea nog en dan heeft hij zijn diploma in ieder geval in de pocket.

Femke09

Femke09

08-11-2023 om 19:29 Topicstarter

Roos55 schreef op 08-11-2023 om 19:27:

laat hem een dag meelopen in een keuken
Kijken of hij het dan nog zo leuk vindt

Heeft hij gedaan, bij vrienden. Wat hij ervan geleerd heeft: hij wil absoluut niet de baas zijn en dat iedereen aan hem komt vragen wat ze moeten doen. Gewoon de kok van dienst vindt ie meer dan genoeg.

Femke09

Femke09

08-11-2023 om 19:30 Topicstarter

Gelebloem schreef op 08-11-2023 om 19:29:

ik zou hem lekker naar het Havo of VWO laten gaan voor de basis en hem na zijn middelbare school naar een echt goede kookschool laten gaan. Ondertussen kan hij dmv cursussen/bijbaantjes etc de wereld van restaurants etc wellicht al wat leren kennen. Wie weet verandert eea nog en dan heeft hij zijn diploma in ieder geval in de pocket.

Die kant zou ik het liefst opsturen ja. Ik was alleen benieuwd of ik nog een betere optie over het hoofd zag.

Femke09

Femke09

08-11-2023 om 19:31 Topicstarter

Wat fijn, deze reacties zeg. Helpt me goed om overzicht te krijgen, idee dat ik niet iets geks doe en dat we er niet alleen voor staan 

Ik vind dat je hem teveel verantwoordelijkheid geeft voor zijn leeftijd door hem zijn schoolniveau te laten kiezen.

Kader is geen optie met zijn advies, hij zou er doodongelukkig worden.

Laat hem buiten school zijn kookaspiraties volgen.

Mijn hoogbegaafde oudste wilde banketbakker worden. Dat had ik prima gevonden na het vwo. Ik heb er echter wel bij verteld dat het mbo op theoretisch vlak waarschijnlijk tenenkrommend simpel zou zijn en de meeste leerlingen van een ander kaliber dan zij. Na het vwo is ze dus eerst naar de uni gegaan (bachelor en master met hoge cijfers afgerond) en daarna is ze als banketbakker gaan werken Inmiddels doet ze iets anders in de horeca, maar dit ziet ze wel als tussenstation. De vaardigheden die ze heeft opgedaan in de keuken zijn echter nooit weg, maar ik ben blij dat ze eerst een studie op niveau heeft afgerond. Die kun je ook maar binnen hebben.

Femke09

Femke09

08-11-2023 om 20:10 Topicstarter

alhambra schreef op 08-11-2023 om 19:50:

Ik vind dat je hem teveel verantwoordelijkheid geeft voor zijn leeftijd door hem zijn schoolniveau te laten kiezen.

Kader is geen optie met zijn advies, hij zou er doodongelukkig worden.

Laat hem buiten school zijn kookaspiraties volgen.

Dat is de insteek.

Wel zijn er drie scholen met havo/Vwo waar hij naartoe kan. En daar zal hij toch zelf uit moeten kiezen.

Femke09

Femke09

08-11-2023 om 20:11 Topicstarter

MMcGonagall schreef op 08-11-2023 om 19:56:

Mijn hoogbegaafde oudste wilde banketbakker worden. Dat had ik prima gevonden na het vwo. Ik heb er echter wel bij verteld dat het mbo op theoretisch vlak waarschijnlijk tenenkrommend simpel zou zijn en de meeste leerlingen van een ander kaliber dan zij. Na het vwo is ze dus eerst naar de uni gegaan (bachelor en master met hoge cijfers afgerond) en daarna is ze als banketbakker gaan werken Inmiddels doet ze iets anders in de horeca, maar dit ziet ze wel als tussenstation. De vaardigheden die ze heeft opgedaan in de keuken zijn echter nooit weg, maar ik ben blij dat ze eerst een studie op niveau heeft afgerond. Die kun je ook maar binnen hebben.

Goede overweging 

Femke09 schreef op 08-11-2023 om 20:10:

[..]

Dat is de insteek.

Wel zijn er drie scholen met havo/Vwo waar hij naartoe kan. En daar zal hij toch zelf uit moeten kiezen.

Dan heb ik je verkeerd begrepen.

is een vrije school een optie? Hier krijgen ze veel extra vakken naast de theoretische. Mijn dochter vind het er erg leuk juist omdat ze dan ook met haar handen etc bezig kan. Ze krijgt onder andere houtbewerking, textiel,  dans en robotica.
Misschien doet de vrije school jullie in de buurt wel iets met koken (ook op havo/VWO)

Neefje hier had hetzelfde. Gymnasium advies dat totaal niet bij hem als persoon paste. Hij is de hogere hotelschool gaan doen (hbo). Daarnaast in zijn vrije tijd horecabanen. Volgens mij met 14 begonnen als afwashulp. 

En op het gebied van voeding heb je diverse hbo opleidingen (Agrarische Hogeschool)en ook universiteit (Wageningen oa). 

Je kunt op universiteit en hbo (en mbo) ook opleidingen als levensmiddelentechnologie en fooddesign doen. Geen koksopleiding, wel "iets met eten".

Tijgeroog schreef op 08-11-2023 om 20:30:

Je kunt op universiteit en hbo (en mbo) ook opleidingen als levensmiddelentechnologie en fooddesign doen. Geen koksopleiding, wel "iets met eten".

Dit inderdaad, er zijn genoeg opleidingen die te maken hebben met voeding en produceren van voedsel, een soort van koken in het groot. 
Voeding en dietiek, maar ook levensmiddelen technologie en op master niveau zijn er nog een heel aantal opleidingen na het vwo in bijv Wageningen die interssant zouden kunnen zijn.  
Ik zou kijken of zijn interesse daar ligt en zeker geen opleiding onder zijn niveau laten doen.

Ik ken de school niet mega goed, maar ik moet denken aan acedemie tien in leidse rijn. Volgens mij is dat een school gelijkend aan een vrije school, maar waar leerlingen wat meer hun eigen leertempo mogen bepalen, en ook ruimte kunnen creëren voor hun passies. 

Ik weet dat bekenden hun kind destijds niet daarheen hebben gedaan omdat de slagingscijfers niet mega fantastisch zijn. Maar persoonlijk denk ik, waarschijnlijk moet de jeugd van tegenwoordig toch tot hun 85e werken, wat maakt een extra jaartje school dan uit...

Kijk naar een H/V waar ze verzorging geven in de brugklassen.  

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.