Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Lees ook op

Hoeveelheid suiker voor kinderen


AnnaPollewop schreef op 21-04-2025 om 19:57:

[..]

Zalm is geen levend dier?

Waar schrijf ik dat zalm geen levend dier is?   

Ik eet wilde zalm, met het MSC keurmerk. Duur maar dat heb ik ervoor over, deze zalm is in alle rust en vrijheid opgegroeid en leeft. Ik volg een pescotarisch dieet, noem het meestal vegetarisch omdat veel mensen niet weten wat het betekent. 

Ysenda schreef op 21-04-2025 om 18:41:

[..]

Die enzymen worden zeker niet altijd geproduceerd door genetisch gemodificeerde bacteriën. Zijn vaak ook geschikt voor gebruik in biologische producten.

Ik had het over het langer lekker brood van AH. Daar gebruikt men gemodificeerde bacteriën voor, zoals je in de aflevering en het artikel van de keuringsdienst van waarde hebt kunnen zien/ lezen.

Yumi schreef op 21-04-2025 om 23:12:

[..]

Ik had het over het langer lekker brood van AH. Daar gebruikt men gemodificeerde bacteriën voor, zoals je in de aflevering en het artikel van de keuringsdienst van waarde hebt kunnen zien/ lezen.

Ja, er wordt een gen dat er al in zit nog een keer ingezet. Tjonge dat is spannend zeg.

Die bacterie overleefd niet in de natuur, het product is hetzelfde als bij een niet gemodificeerd micro organisme.

Waar zit je probleem? 

We moeten wat mij betreft juist veel meer investeren in biotechnologie om kwalitatief goede voeding met minder verspilling te genereren.

Ysenda schreef op 21-04-2025 om 23:21:

[..]

Ja, er wordt een gen dat er al in zit nog een keer ingezet. Tjonge dat is spannend zeg.

Die bacterie overleefd niet in de natuur, het product is hetzelfde als bij een niet gemodificeerd micro organisme.

Waar zit je probleem?

We moeten wat mij betreft juist veel meer investeren in biotechnologie om kwalitatief goede voeding met minder verspilling te genereren.

Waar zit jou probleem? Ik heb al een paar keer uitgelegd hoe ik erover denk en je verwezen naar het artikel, daarin staat het complete verhaal.... Daarnaast ik verspil niks, mijn brood ligt in de vriezer. Ik kijk op een andere manier naar voeding, je hoeft het niet met me eens te zijn. 

Yumi schreef op 21-04-2025 om 23:29:

[..]

Waar zit jou probleem? Ik heb al een paar keer uitgelegd hoe ik erover denk en je verwezen naar het artikel, daarin staat het complete verhaal.... Daarnaast ik verspil niks, mijn brood ligt in de vriezer. Ik kijk op een andere manier naar voeding, je hoeft het niet met me eens te zijn.

Het is een vraag, waar zit je probleem met biotechnologie? Ik probeer je standpunt te begrijpen.

Ik heb bijvoorbeeld geen ruimte voor een vriezer. Wij doen bijna een week met een half brood. Dus wij zijn heel blij met dat brood.

Bij een kinderfeestje van mijn kinderen kregen de kinderen op het eind meestal frites en mini snacks uit de oven/airfryer en daarbij zette ik op tafel stukjes komkommer, wortel en snoeptomaatjes. Ook de groente ging gewoon op.

Met kinderfeestjes zette ik lekkers op tafel. Ik lette echt niet op of er vitamines naar binnen gingen het kan zijn dat ik er een keer een bak snackkomkommers bij heb gezet hoor  maar kan het me niet echt voorstellen. Feestje duurde ook niet lang. Beginnen met van die mini cupcakes of Tommies. Lekker op speurtocht/schaatsen/spelen en afronden met pizza en een film.

Ik herken dit wel wat TO schrijft van toen mijn kinderen op de basisschool zaten en dat is nog maar een jaar geleden. De klassen waar mijn kinderen in zaten waren groot, zo’n 30 kinderen. En die trakteren allemaal met hun verjaardag. En de juf. Waar bij de kleuters nog wel geprobeerd werd om iets gezonds te trakteren, was dat daarna gauw afgelopen. Cupcakes, chips, snoepzakjes, ijsjes etc en dat gemiddeld dus ongeveer elke schoolweek. En bij de bso trakteerden ook veel kinderen.

De fruitpauze was al gauw geen fruitpauze meer, maar een pauze om koek of een doosje smarties met een drinkpakje naar binnen te werken. Mijn kinderen kregen fruit en thee mee, maar dat werd ons door onze kinderen niet echt in dank afgenomen, want de andere kinderen kregen volgens hen wel lekkers mee. Gingen ze ergens spelen, dan kwamen ze met een lolly of chocoladelolly thuis en hadden een bakje chips achter de kiezen of ze hadden pannenkoeken gegeten. Bij een verjaarspartijtje hoorde natuurlijk taart, patat of pizza en een snoepzakje voor mee naar huis. Kinderen die thuis geen snoep mochten, probeerden mijn kind ertoe aan te zetten om tijdens speelafspraakjes van haar zakgeld snoep te kopen en dat dan gezamenlijk op te eten of ze gingen ‘Halloween’ spelen in juni en bij mensen aanbellen.

En dan heb je Sinterklaas, Kerst, Pasen en bij ons in de buurt Halloween. De pepernoten beginnen al in september en tegenwoordig zit daar dan ook nog weer een laag chocola omheen. En ze zetten hun schoen thuis, op school, op de bso, bij de sportclub en als je wilt ook nog bij de supermarkt en de bibliotheek. Een chocoladeletter of een adventkalender van oma. Het lekkers van de intocht van Sinterklaas. En dan was het snoep van Halloween nog niet eens op. De paaseitjes zitten in kilozakken en staan overal klaar. Hier kwamen ze van de week hier zelfs letterlijk door de brievenbus, reclame.
Ga je een keer naar de film, dan lijkt het zo te horen dat je popcorn eet uit grote bakken. Als het warm is hoor je ijs te eten. Willen ze bakken, dan moeten dat cupcakes, brownies, koekjes of chocola met dingen erin (ik ben even de naam kwijt) zijn. En ze worden beïnvloed door filmpjes en reclame. Ineens moesten ze dan pringles en was gewone chips niet goed genoeg of ze wilden per se oreo’s etc etc.

Je kind gewoon leren nee te zeggen lukt echt niet, daar is het veel te veel voor. Het is zoveel, dat ze het niet eens op krijgen. Dit is echt anders dan toen wij zelf jong waren. Mijn kinderen zitten nu op de middelbare school. Daar trakteert niemand op school. Ze geloven ook niet meer in Sinterklaas. Dat scheelt allemaal wel wat. Maar op de basisschool vond ik het echt moeilijk.

S.ndra schreef op 22-04-2025 om 08:00:

Ik herken dit wel wat TO schrijft van toen mijn kinderen op de basisschool zaten en dat is nog maar een jaar geleden. De klassen waar mijn kinderen in zaten waren groot, zo’n 30 kinderen. En die trakteren allemaal met hun verjaardag. En de juf. Waar bij de kleuters nog wel geprobeerd werd om iets gezonds te trakteren, was dat daarna gauw afgelopen. Cupcakes, chips, snoepzakjes, ijsjes etc en dat gemiddeld dus ongeveer elke schoolweek. En bij de bso trakteerden ook veel kinderen.

De fruitpauze was al gauw geen fruitpauze meer, maar een pauze om koek of een doosje smarties met een drinkpakje naar binnen te werken. Mijn kinderen kregen fruit en thee mee, maar dat werd ons door onze kinderen niet echt in dank afgenomen, want de andere kinderen kregen volgens hen wel lekkers mee. Gingen ze ergens spelen, dan kwamen ze met een lolly of chocoladelolly thuis en hadden een bakje chips achter de kiezen of ze hadden pannenkoeken gegeten. Bij een verjaarspartijtje hoorde natuurlijk taart, patat of pizza en een snoepzakje voor mee naar huis. Kinderen die thuis geen snoep mochten, probeerden mijn kind ertoe aan te zetten om tijdens speelafspraakjes van haar zakgeld snoep te kopen en dat dan gezamenlijk op te eten of ze gingen ‘Halloween’ spelen in juni en bij mensen aanbellen.

En dan heb je Sinterklaas, Kerst, Pasen en bij ons in de buurt Halloween. De pepernoten beginnen al in september en tegenwoordig zit daar dan ook nog weer een laag chocola omheen. En ze zetten hun schoen thuis, op school, op de bso, bij de sportclub en als je wilt ook nog bij de supermarkt en de bibliotheek. Een chocoladeletter of een adventkalender van oma. Het lekkers van de intocht van Sinterklaas. En dan was het snoep van Halloween nog niet eens op. De paaseitjes zitten in kilozakken en staan overal klaar. Hier kwamen ze van de week hier zelfs letterlijk door de brievenbus, reclame.
Ga je een keer naar de film, dan lijkt het zo te horen dat je popcorn eet uit grote bakken. Als het warm is hoor je ijs te eten. Willen ze bakken, dan moeten dat cupcakes, brownies, koekjes of chocola met dingen erin (ik ben even de naam kwijt) zijn. En ze worden beïnvloed door filmpjes en reclame. Ineens moesten ze dan pringles en was gewone chips niet goed genoeg of ze wilden per se oreo’s etc etc.

Je kind gewoon leren nee te zeggen lukt echt niet, daar is het veel te veel voor. Het is zoveel, dat ze het niet eens op krijgen. Dit is echt anders dan toen wij zelf jong waren. Mijn kinderen zitten nu op de middelbare school. Daar trakteert niemand op school. Ze geloven ook niet meer in Sinterklaas. Dat scheelt allemaal wel wat. Maar op de basisschool vond ik het echt moeilijk.

Nee daar gaan ze in de pauze naar de supermarkt voor saucijzenbroodjes enzo. 

Nick90 schreef op 22-04-2025 om 08:05:

[..]

Nee daar gaan ze in de pauze naar de supermarkt voor saucijzenbroodjes enzo.

Dat was toch bij radar. Een middelbare school die gezonde voedsel in de kantine deed en dat een stel van die gasten een pizza op school hadden laten bezorgen. 

Ysenda schreef op 21-04-2025 om 23:21:

[..]

Ja, er wordt een gen dat er al in zit nog een keer ingezet. Tjonge dat is spannend zeg.

Die bacterie overleefd niet in de natuur, het product is hetzelfde als bij een niet gemodificeerd micro organisme.

Waar zit je probleem?

We moeten wat mij betreft juist veel meer investeren in biotechnologie om kwalitatief goede voeding met minder verspilling te genereren.

Laten we eerlijk zijn. Het moet toch niet de bedoeling zijn dat een paar witte jassen met je eten kloot. Wat mij betreft mag de de bakker, groenteboer etc gewoon weer terug komen. Dat is allemaal naar de klote geholpen door de supermarkten. In de vroegere tijden zonder deze technologie leefde de mensen veel gezonder. Overgewicht kwam bijna niet voor, waarschijnlijk andere ziektes ook heel stuk minder. Het enige wat ze ontbrak was de medische kennis. Het is gewoon een feit met eten moet je zo min mogelijk knoeien.

Ysenda schreef op 21-04-2025 om 23:40:

[..]

Het is een vraag, waar zit je probleem met biotechnologie? Ik probeer je standpunt te begrijpen.

Ik heb bijvoorbeeld geen ruimte voor een vriezer. Wij doen bijna een week met een half brood. Dus wij zijn heel blij met dat brood.

Het Voedingscentrum adviseert met klem om zo weinig mogelijk bewerkt voedsel te eten. Zelfs het brood van de bakker (wat je in de vriezer moet bewaren wil je het vers houden) blijft al langer vers door bewerkingen. Als wij in Frankrijk zijn kopen we daar 'pain complet', dat is heel compact maar heerlijk volkorenbrood, wat de volgende dag al behoorlijk hard is. Dit is basis volkorenbrood zonder toevoegingen. De ingrediëntenlijst is heel kort. Meestal hebben we een vriesvakje in de caravan en bewaren daar brood voor twee dagen in. Ik heb het er graag voor over.

Dwaze-Opa schreef op 22-04-2025 om 08:24:

[..]

Laten we eerlijk zijn. Het moet toch niet de bedoeling zijn dat een paar witte jassen met je eten kloot. Wat mij betreft mag de de bakker, groenteboer etc gewoon weer terug komen. Dat is allemaal naar de klote geholpen door de supermarkten. In de vroegere tijden zonder deze technologie leefde de mensen veel gezonder. Overgewicht kwam bijna niet voor, waarschijnlijk andere ziektes ook heel stuk minder. Het enige wat ze ontbrak was de medische kennis. Het is gewoon een feit met eten moet je zo min mogelijk knoeien.

Toen waren voedselvergiftiging veel vaker en heftiger aanwezig, werd er meer en met gevaarlijker bestrijdingsmiddelen gespoten en werd het vee slechter behandeld dan nu.

Het beeld van vroeger is nogal geromantiseerd. Grote delen van de bevolking leden gewoon honger, gezond eten was vooral beschikbaar voor de rijken. De rest at eenzijdig en behoorlijk ongezond.

Zoetigheid, glucose, is op zich goede voeding, snelle energie en dus eerste keus, en vergroot je overlevingskansen. Niet voor niets dat je het lekker vindt! Maar nadat je je eenmaal hebt voortgeplant en de kinderen grootgebracht, wreekt het zich als je er veel van eet. De kans dat je aandoeningen krijgt wordt veel groter. En de technologie heeft ervoor gezorgd dat uit heel goedkope grondstoffen massa's zoete levensmiddelen kunnen worden geproduceerd.

Dus als je heel jong bent heb je nog elastische bloedvaten en heb je vooral voordeel van veel suikers en weinig nadeel. Mits je ook alle nodige stoffen binnen krijgt.

Maar daarna moet echt het verstand komen en moet je voor een groot deel overschakelen naar voedsel wat langzamer door je lichaam wordt opgenomen, wil je een grotere kans op een gezond leven behouden.

Ysenda schreef op 22-04-2025 om 09:03:

[..]

Toen waren voedselvergiftiging veel vaker en heftiger aanwezig, werd er meer en met gevaarlijker bestrijdingsmiddelen gespoten en werd het vee slechter behandeld dan nu.

Het beeld van vroeger is nogal geromantiseerd. Grote delen van de bevolking leden gewoon honger, gezond eten was vooral beschikbaar voor de rijken. De rest at eenzijdig en behoorlijk ongezond.

Vroeger zaten de koeien niet in een hokje van 1 bij 1. Ze liepen allemaal gewoon in een wei. Er werd geen antibiotica toegepast. Het bestond niet eens. De producten voor de gewassen waren minder schadelijk voor het natuur. En alles was gewoon natuurlijk lokaal. 

Ja, de rijken leefden gezonder. Maar laten we eerlijk zijn is dat nu niet zo? De lagere inkomsten hebben ook een gebrek aan keuzes en die worden bijna ook verplicht door het meest bewerkte eten te kopen omdat ze het andere niet kunnen betalen. Dus over het romantiseren kan je ook over tijd praten. Daarnaast hebben ze nu een verband gevonden met de pesticiden en Parkinson 

Reageer op dit bericht

Je moet je bericht bevestigen voor publicatie, je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.